Joey Moe overrasker: Er med til at instruere ny, stor dansk film

Popstjernen viser nye sider af sig selv både foran og især bag kameraet.

(Foto: Hedda Rysstad © Dr)

- Kom nu væk fra vejen, mand!

Ordene kommer fra Joey Moe, som hopper ud af en rød flyttebil i et parcelhuskvarter uden for Odense. Foran ham står en bunke paller midt på vejen og en familiefar, som ser fortvivlet ud.

- Hvad har du gang i mand, lyder det surt fra sangeren, som er iført en sort fleecetrøje og en grå T-shirt med et logo fra flyttefirmaet 'Adam' på brystet.

Joey Moe har skiftet karriere. Altså ikke til flyttemand, for det er bare en rolle, han spiller. Men han er gået over i filmbranchen og har fået job som instruktørassistent på spillefilmen 'Buster Oregon Mortensen', der får premiere næste år.

I dag er vi med på filmsettet, hvor holdet skyder en scene med ham. For selvom Joey Moe som instruktørassistent står bag kameraet, spiller han også en birolle som flyttemand.

Hvis du nu er lidt forvirret, er der ikke noget at sige til det. For i 15 år har Joey Moe været en af landets største popmusikere med otte album og store pophits som 'Million', og 'Smukkest på en søndag'.

Lyt til et af Joey Moes andre store hits, 'Yo-Yo' fra 2009, mens du læser videre:

0:00

Ud over at være popidol er Joey Moe også kendt som blandt andet coach i sangkonkurrencen 'Voice Junior.'

- På en måde er det lidt paradoksalt, at en familiefilm skulle fylde alle de ting ud, jeg elsker allermest. Jeg har både leveret musik, jeg spiller en lille smule skuespil og har en rolle bag kameraet, siger Joey Moe. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Men i disse tider, hvor corona lukker for koncerter og festivaler, og hans turné er aflyst, har nye muligheder åbnet sig. Denne gang i filmens verden, hvor han for første gang i sit liv lader musikken træde i baggrunden.

Det hele startede ellers godt nok, som det plejede, med, at den 35-årige musiker skulle lave titelsangen til den nye 'Buster'-film.

Men pludselig blev han yderligere involveret i filmprojektet og fik job som instruktørassistent for instruktøren Martin Miehe-Renard. Og det er en barndomsdrøm, der er gået i opfyldelse.

Vi fik en ærlig snak med Joey Moe under optagelserne til 'Buster Oregon Mortensen' for at høre om karriereskiftet, afsavn - og om popidoler har en udløbsdato.

Hey Joey Moe, hvordan er det at skifte fra musikken, som alle kender dig for, til noget helt nyt?

- Det er rimelig crazy. Den følelse, jeg har indeni, som jeg måske har svært ved at sætte ord på, handler meget om at skulle kaste mig selv ud i det og forsøge at stole på min intuition og kvaliteter. Jeg havde den følelse første gang, inden jeg blev signet for en milliard år siden, og nu har jeg den igen.

Hvad er det bedste ved skiftet?

- At udforske nyt land og lære. Her laver jeg fejl og går ind i ting, altså ikke fysisk. Det lærer jeg af, og så gør jeg ikke det en anden gang. Det, synes jeg, er sundt og rart. Det er en del af livet.

Du har jo nærmest stået på hver en scene i Danmark. Var det blevet for rutineagtigt for dig at være musiker?

- Nej, ikke rigtigt, for der var altid nye højder, tanker og følelser. Men det er klart, at der er et loop af en eller anden art. Jeg går op på scenen, og det er jeg jo så vant til. Jeg har lavet otte plader, og jeg kan godt lave en ny, måske går den godt, måske gør den ikke, så laver jeg en til. Men det her giver en dimension ekstra.

Er det da fedt at være del af et helt team, som…

- Absolut. Undskyld jeg afbryder, men du taler netop til en af mine mangler, som er det med at være alene, alene, alene, alene. Jeg nyder fællesskabet, at lære, den pingpong, vi har. Det er fedt at observere et set, der bare fungerer med 40 mand, der gør, hvad de skal. Det spiller.

  • Joey Moe er instruktørassistent på filmen med den fulde titel 'Buster Oregon Mortensen', men han spiller også en lille rolle som flyttemand.
  • At være foran kameraet er noget, den 35-årige popsanger har været vant til hele sin karriere, men at stå bag kameraet er noget helt nyt.
  • Filmen bliver indspillet på Fyn, hvor Joey Moe bor i to måneder under indspilningerne.
1 / 3

Har du savnet det?

- Jeg er ikke sindssygt glad for at rende rundt alene hele tiden, jeg er altid alene i studiet, skriver altid mine album alene, så jeg har savnet at være i en konstellation, hvor du er needed (hvor man har brug for dig), og hvor alle gør deres bedste som et hold.

Har du altid gået med en filmdrøm?

- Altid. Helt bestemt. Jeg er meget glad for den her genre og den visuelle måde at fortælle historier på. Men jeg har også tidligt vidst, at min plads var at lave musik, og så har jeg bare været med i nogle småting ved siden af, som en enkelt kortfilm eller på set med nogle venner.

Er du her, fordi du er Joey Moe, som folk kender?

- Nej, de ville aldrig tage mig med af den årsag. En instruktørassistent er en ret vigtig ting, og de får ikke noget ud af at bruge mit navn. Martin Miehe-Renard er manden bag store hits på filmlærredet og klarer det helt fint selv. Det er mig, der er boldhenter her.

Er det fedt at være 'boldhenter'?

- Jeg elsker det. Martin lærer fra sig, jeg bliver dygtigere og dygtigere og får en masse erfaring og ansvar. Jeg render også rundt og instruerer og gør en forskel. Så jeg føler helt sikkert, der er en plads til mig, at jeg er berettiget til at være her, og at mine kompetencer kommer ud.

Har du haft præstationsangst over at starte som nybegynder på et filmset?

- Nu står der "all in" på min hals, så jeg havde ligesom gjort det op med mig selv, at jeg ville gå all in med det. Jeg har instrueret en kortfilm i juli og spillet hovedrollen i en anden, så jeg har nået at få lidt erfaring. Og jeg har læst godt på lektien og kørt masterclasses på nettet.

Det vil sige, du har lært det på YouTube?

- Ja, der har jeg lært om instruktion og kamerateknik. Så da jeg kom her, vidste jeg godt, hvad det handlede om. Selvom jeg er ny, har jeg læst på lektien og føler, jeg kender termerne.

Sådan kender de fleste Joey Moe - på scenen med en mikrofon. Her ses han til Bork Havn Musikfestival i 2012. (Foto: Jørn Deleuran © Ritzau Scanpix)

Kommer der en udløbsdato for et popidol?

- Ja, det gør der nok. I en eller anden forstand er der et run, som dikteres meget af det, de unge vil have. Jeg har egentlig haft det fint nok med at acceptere, at mange nye kommer til, hvilket jeg også ærer og elsker. That's part of life (det er en del af livet).

- På den anden side har jeg også erfaret, at til mine seneste shows har der været pakket. Så jeg behøver måske heller ikke så desperat længere gå for den samme model. Så accepten er jo hård på nogle områder, men også utrolig rar. For hvis jeg var i min prime age, skulle jeg jo nok holde livet i en bestemt retning.

Så hvordan ser fremtiden ud for din musik?

- I ain't busy (jeg har ikke travlt)! Jeg har lavet otte plader og solgt knap 75 platin- og guldplader. Og så er nummeret til 'Buster' noget af det fedeste, jeg nogensinde har lavet. Jeg er virkelig stolt og glad for det. Så musikken kommer ikke til at forsvinde, jeg har jo aldrig kendt andet, kan man sige.

Du kan høre Nannas originale titelsang fra 1984, mens du læser videre:

0:00

På din Instagram kan man man se, du spiller hovedrollen i kortfilmen 'Body Armor', der handler om menneskehandel?

- Ja, der er gang i ret meget. 'Body Armor' er en meget udfordrende rolle, hvor jeg spiller en karakter, der bliver beskyldt for at have voldtaget sin egen datter og slået hende ihjel. Folk kunne ikke genkende mig, når jeg kom gående, fordi jeg så underlig ud, havde langt skæg og var helt smadret.

- Det her med at skulle dykke ned i den her uretfærdighed er jo nærmest kvalmende, og jeg var helt færdig under den periode. Jeg håber, historien bevæger andre end os på settet. Jeg glæder mig til at vise et andet kunstnerisk lag.

Det lyder som en helt anden side af Joey Moe, som måske tidligere har været mere... undskyld ordvalget… overfladisk?

- Ja, helt sikkert. Jeg har bevidst kørt en bestemt linje i poppens lag. Der er ikke nogen tvivl om, at den Joey, man kender fra musikken, ikke er den samme, der står her på filmen og instruerer.

Hvordan det?

- Det er sjovt, for de film, jeg selv ser, er nogle sindssyge underlige, italienske B-film, der bare er mærkelige og underligt klippet. Fordi, I don't know, det tænder mig. Så det er helt klart en anden verden i forhold til det gængse popmusik, jeg har lavet. Men det er sgu rart at få noget mere rækkevidde og udvide horisonten.

- Dette her er absolut et skridt for mig på vejen i den her retning. Jeg har lavet en kortfilm, nu laver jeg en spillefilm, og så kommer der måske et lidt større eget projekt på et tidspunkt. Så der er en mening med alt det her craziness. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)
Facebook
Twitter