Johnny Depp vinder spektakulær retssag over ekskonen Amber Heard

Efter seks ugers retssag er der faldet dom i sag mellem Johnny Depp og Amber Heard.

Johnny Depp var ifølge BBC ikke til stede i retssalen, da dommen faldt. Billedet er fra 27. maj, hvor de sidste ord blev sagt, inden juryen skulle afgøre sagen. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Rettelse: Tidligere stod der i artiklen, at Amber Heard ikke fik nogen erstatning. Det er ikke korrekt. Det er blevet rettet i artiklens slutning.

Retssagen har kørt live på YouTube. Seerne har ivrigt kommenteret sagen og dens to hovedpersoner, skuespillerne Johnny Depp og Amber Heard. Men nu er der faldet dom.

Det skete onsdag aften, dansk tid, i Fairfax i den amerikanske delstat Virginia.

Juryen fandt, at Amber Heard har ærekrænket Johnny Depp, og hun skal betale ham 15 millioner dollars – svarende til lidt over 100 millioner kroner - i erstatning.

De fem millioner af beløbet, som Amber Heard skal betale, er dog begrænset af et maksimalt beløb i staten Virginia på 350.000 dollar. Det skriver CNN. Derfor ender hun med at skulle betale 10,35 millioner.

Det fik ifølge BBC flere, der stod uden for retsbygningen til at råbe: "Johnny! Johnny!"

I en udtalelse fra Amber Heard siger hun, at hun er skuffet over dommen.

- Jeg er ulykkelig over, at bjerget af beviser stadig ikke var nok til at stå imod den uforholdsmæssige magt, indflydelse og herredømme fra min eksmand.

- Jeg er endnu mere skuffet over, hvad denne dom kan betyde for andre kvinder. Det er et tilbageskridt. Det er et skridt tilbage til den tid, hvor en kvinde, der ytrer sig, kan blive udskammet offentligt og ydmyget. Det er et tilbageskridt i forhold til det, at vold mod kvinder bliver taget seriøst, står der i udtalelsen.

Modsat skriver Johnny Depp, at han nu har fået sit liv tilbage.

Begge parter har i løbet af sagen været flittigt brugt som såkaldte memes på sociale medier, hvor der blandt andet er blevet gjort grin med retssagen og deres tidligere forhold.

Sag begyndte med en klumme

Sagen begyndte helt tilbage i 2018. Her fortalte Amber Heard om sine oplevelser med partnervold i en klumme i Washington Post – dog uden at nævne nogen navne.

Hurtigt røg flaskehalsen dog over mod Johnny Depp, som i den britiske avis The Sun blev kaldt "hustrumishandler", selvom Johnny Depp nægtede og stadig gør. Udsagnet fik ham til at sagsøge avisen ved en domstol i Storbritannien, hvor han tabte sagen.

Nu har domstolen i USA altså vurderet, at Amber Heard uretmæssigt har udtalt sig injurierende om Johnny Depp.

Forsøgte at få renset sit navn

På grund af den ikke så smigrende omtale begyndte Johnny Depps hollywoodkarriere at smuldre, og det fik altså Johnny Depp til at sagsøge sin ekskone, Amber Heard, for ærekrænkelse, hvor han krævede 50 millioner dollar i erstatning. Det svarer til omkring 350 millioner kroner.

Siden har livestreamingen fra retssagen været fulgt af både Johnny Depp- og Amber Heard-støtter. Og inde i retsbygningen har beskyldninger lydt mellem både Heard og Depp om partnervold.

Uden for har sagen delt vandene mellem team Depp og team Amber, som har raset mod hinanden. Størst har støtten været for Johnny Depp, mens Amber Heard er blevet kaldt "manipulativ" og "et monster".

Ifølge BBC har interessen for sagen endda været så enorm i USA, at undersøgelser har vist, at amerikanerne har været mere interesserede i den end krigen i Ukraine.

Amber Heard 25. maj i retssalen i Fairfax, Virginia. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Forsker: Nedpilning af Amber Heard

Kommentarerne er blandt andet blevet kaldt "fuldstændig grænseløse" af Line Nybro Petersen, der er lektor og forsker i fankultur ved Københavns Universitet.

At sagen har været så diskuteret blandt andet på de sociale medier, bekymrer organisationen Lev uden vold.

Her frygter man, at der kan være risiko for, at andre afholder sig fra at fortælle om deres egne erfaringer med partnervold, fortalte Louise Glerup Aner til DR i sidste uge.

Amber Heard havde selv modsagsøgt Johnny Depp for 100 millioner dollar. Juryen besluttede, at hun skulle have to millioner dollar i erstatning, da juryen fandt at Johnny Depp havde ærekrænket hende.