Jonathan Franzen spidder amerikanernes frihed

Den litterære superstar Jonathan Franzens muskuløse roman Freedom er netop udkommet på dansk. I USA betegnes den allerede som en klassiker på højde med Herman Melvilles 160 år gamle Moby Dick, og også de danske anmeldere er begejstrede.

Jonathan Franzens seneste "Freedom" fik allerede inden sin udgivelse i USA sidste sommer mytologisk status.

Det skete, da præsident Barack Obama bad forlaget om et forhåndseksemplar, så han kunne få bogen med på sin ferie til Martha's Vineyard, hvor amerikanske berømtheder ynder at slappe af.

Også Time Magazine hyldede Jonathan Franzen og hans seneste værk ved at portrættere ham på forsiden af magasinet med overskriften "Great American Author".

Nu er Freedom så endelig udkommet på dansk, og det er en begejstret anmelderskare som Jonathan Franzen møder herhjemme.

En moderne saga

- Jonathan Franzens "Frihed lever som nationalt samtidsportræt og moderne familiesaga op til kravene til Den Store Amerikanske Roman, lyder det fra Politikens Kim Skotte, der giver romanen topkarakter med seks hjerter.

Også Jyllands-Postens Niels Lillelund kvitterer med en topkarakter til den amerikanske forfatter.

- Jonathan Franzen fortæller med en menneskelig indføling, der på én gang er usentimental, stedvis humoristisk og nådesløs, men altid medfølende, skriver Niels Lillelund og giver romanen seks stjerner ud af seks mulige.

Friheden under Bush

Nogle vil huske Franzens ti år gamle roman "Korrektioner", som gav den amerikanske forfatter sit gennembrud. Men "Frihed" er en helt ekstraordinær roman hvor Jonathan Franzen vender og vrider det amerikanske frihedsideal på hovedet i et portræt af Amerika og amerikanerne i tiden under George W Bush.

Historien udspiller sig i den amerikansk dysfunktionelle familien Berglund fra Midtvesten. En familie med håb, drømme og idealer, som alle kommer under pres og står for fald. Centralt i romanen står historien om miljøforkæmperen Walters forsøg på at skabe frihed for en sangfugl. I jagten på sit ædle mål må han alliere sig med fjenden, og måske er romanens pointe, at friheden kun kan eksistere i særlige reservater?

Franzen, en litterær alphahan

Ifølge Politikens litteraturanmelder Kim Skotte skal Jonathan Franzen betragtes som en alphahan på den litterære scene.

- "Frihed" er et bud på en samtidsskildring, man kan sammenligne med Scott Fitzgeralds "Den Store Gatsby". Den fanger et tidspunkt i amerikansk historie, hvor et sæt moralnormer er ved at blive skiftet ud med nogle andre, pointerer Skotte og fortsætter:

- Franzen skriver i forlængelse af en stor amerikansk tradition for realisme og skal ikke betragtes som den store fornyer, snarere en forlænger af en allerede eksisterende amerikansk tradition siger Kim Skotte til programmet Skønlitteratur på P1.

Det amerikanske frihedsbegreb

Jørn Brøndal, Leder af Center for Amerikanske Studier, har læst Jonathan Franzens "Frihed" med forskerbriller for at se, hvordan forfatteren bruger det amerikanske frihedsbegreb i sin historie om familien Berglund.

- Franzen forholder sig skeptisk over for den holdning, at man bare kan betragte et land som "a land of opportunities" og regne med, at en form for frihed vil skabe en lykkelig tilværelse. Romanfigurerne er ikke lykkelige - jo mere frihed de får, desto værre ser det ud til at blive, siger Jørn Bredal, der mener at Jonathan Franzen hylder friheden i naturen.

- På den ene side har vi et obamask syn på frihed: staten skal hjælpe friheden på vej. På den anden side finder vi den mere individualistiske, den republikanske version, at staten undertrykker dig. Den eneste frihedsopfattelse, der fremstår uproblematisk handler om friheden i naturen. En frihed, som mennesker ikke kan opleve, fordi de tænker for meget.

Facebook
Twitter