Josefine scorede 30.000 kroner i Løvens hule - men så fortrød 'løve' sin beslutning

Der er sket meget for Josefine Bjørn Knudsens virksomhed siden optagelserne til 'Løvens hule'.

(Foto: © ASTRID DALUM, DR)

"Du er på mange måder et forbillede."

"Du virker meget mere selvsikker end rigtig mange af dem, der kommer herind."

"Du minder mig om, at selvom man virkelig er nede at vende, så kan man komme op igen. Tak for det."

Sådan lød roserne fra Jan Lehrmann, Jacob Risgaard og Jesper Buch, da 27-årige Josefine Bjørn Knudsen i torsdagens afsnit af 'Løvens hule' stillede sig foran de erfarne investorer.

Her præsenterede hun "løverne" for sin virksomhed Min Kreative Verden, der er et hjemmegjort hækle- og strikke-univers, som gennem en webshop og en fysisk butik i hendes hjemby Silkeborg sælger håndarbejdsartikler og hækle- og strikkeopskrifter.

En præsentation, der altså i dén grad imponerede de erfarne løver.

- Det var virkelig stort at få så fine ord med på vejen fra sådan nogle dygtige mennesker. Det var vildt at mærke, hvordan de tog mig og min forretning seriøst, og deres kommentarer gjorde mig ærligt talt lidt paf, fortæller Josefine Bjørn Knudsen om mødet med løverne.

De fem løver var alle begejstrede for Josefine Bjørn Knudsens virksomhed og ikke mindst den personlige fortælling, der ligger til grund for hendes forretning.

Både Mia Wagner og Christian Arnstedt tilbød sågar den unge iværksætter kvit og frit at hjælpe med at løfte hendes virksomhed til et nyt niveau, selvom ingen af løverne dog valgte at investere i Josefine Bjørn Knudsens forretning.

I hvert fald i første omgang.

For der er nemlig sket meget for iværksætteren siden optagelserne til programmet, der fandt sted i august.

Men det vender vi tilbage til. Lad os først skrue tiden tilbage til, hvordan Josefine Bjørn Knudsen overhovedet fik ideen til virksomheden - endda mens hun gennemgik det, hun selv kalder den sværeste periode i sit liv.

Josefine Bjørn Knudsen har selv oplevet, hvordan kreativitet og håndarbejde hjælp hende gennem en svær periode. Nu håber hun, flere får øjnene op for, hvordan kreativiteten kan give os et afbræk fra hverdagens stress og jag. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Fandt et pusterum fra alvorlig sygdom

I 2013 er Josefine Bjørn Knudsen en glad - og travl - ung kvinde. Ved siden af gymnasiet bruger hun det meste af sin fritid på at træne og gå til stævner som konkurrencegymnast, en sport, der har fulgt hende stort set siden barnsben.

Men i maj, blot en uge inden at Josefine Bjørn Knudsen skal deltage i et danmarksmesterskab, bliver hun ud af det blå ramt af en svær maveinfektion. De næste dage bruger hun stort set kun på at kaste op og ligge ned, men hun når alligevel at blive rask nok til at tage med til stævnet.

Her kunne historien slutte.

Men hvad der på papiret "blot" var en træls maveinfektion viser sig hurtigt at have sat dybere spor hos Josefine Bjørn Knudsen. Frygten for at blive syg igen nager hende.

- Jeg blev meget opmærksom på, hvad jeg spiste, fordi jeg var så bange for at blive syg igen. I løbet af to uger endte jeg med at få angst af stort set al mad, og jeg holdt nærmest op med at spise, fortæller hun.

På ganske få uger udvikler Josefine Bjørn Knudsen en svær spiseforstyrrelse. Og selvom hendes familie hurtigt opdager, at noget er galt, og forsøger at hjælpe hende, ender Josefine Bjørn Knudsen med at tabe over 20 kilo på to måneder.

I december, et halvt år efter maveinfektionen og talrige lægebesøg senere, bliver Josefine Bjørn Knudsen til sidst indlagt på Center for Spiseforstyrrelser i Aarhus. Her holder personalet skarpt øje med hvad og hvor meget, hun spiser, og sørger for, at hun forbrænder så få kalorier som overhovedet muligt. Hendes krop har nemlig brug for al den næring, den kan suge til sig.

- Selvom jeg inderst inde vidste, det var det rigtige for mig, hvis jeg skulle blive rask, så havde jeg det virkelig svært med at være indlagt. Det eneste, jeg måtte, var at spise og ligge eller sidde ned, og hver gang min familie var på besøg, tiggede jeg dem om at lade mig komme hjem.

- Jeg fortæller gerne åbent om min sygdom, fordi jeg tror på, det er en del af vejen mod at blive rask, at man kan og tør tale om sin problemer - og måske kan det også hjælpe andre, fortæller Josefine Bjørn Knudsen, der stadig af og til kan blive forfulgt af de svære tanker fra fortiden. - Men i dag er det noget, jeg lever med, og det er ikke noget, der får lov til at styre mig. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Mellem de faste måltider, som Josefine Bjørn Knudsen ofte frygter, har hun svært ved at få tiden til at gå, og de fleste timer kører de mørke og angstprægede tanker rundt i hovedet på hende. Det ændrer sig dog, da personalet en dag afleverer en pakke, der er kommet til hende.

Afsenderen er hende og familiens genbo, og nede i den lille papkasse ligger en hæklenål, en nøgle garn og en lille seddel. "Josefine, prøv det her," står der på kortet.

- Jeg havde måske hæklet en enkelt gang i tredje klasse, men det var slet ikke noget, jeg kunne finde ud af. Men jeg havde jo intet andet at tage mig til, så jeg prøvede alligevel at gå i gang, fortæller Josefine Bjørn Knudsen.

Pakken bliver et vendepunkt for hende. Med hæklenål og garn i hænderne har hendes hoved pludselig ikke tid til de mørke tanker. Der skal tælles masker og måles efter, og den nye hobby kræver Josefine Bjørn Knudsens fulde koncentration.

- Den jul fik hele familien hæklede tøjdyr i julegave. De var måske ikke specielt kønne, men de var der, husker Josefine Bjørn Knudsen med et grin.

Med ét bliver hækleriet og håndarbejdet en vej ud af mørket. Noget, der holder hendes tanker beskæftigede og gør hende glad - en følelse, Josefine Bjørn Knudsen ikke har mærket længe.

- Når jeg sad der og hæklede, kunne jeg ikke tænke over, hvor dårligt jeg havde det. Det blev min hjælp til at komme igennem indlæggelsen.

­­Instagram-succes blev til egen butik

Josefine Bjørn Knudsen skulle igennem yderligere otte måneders ambulant behandling på hospitalet og flere års terapi, før hun for alvor kom ud på den anden side. Men selvom hendes spiseforstyrrelse fortsat er et mørkt kapitel i hendes liv, har den svære periode også bragt godt med sig, forklarer hun.

- Havde jeg ikke været syg, var jeg aldrig begyndt at hækle. Og havde jeg ikke været syg, så havde jeg aldrig startet min egen virksomhed.

Josefine Bjørn Knudsen slap nemlig aldrig hæklenålen, og i dag er hendes hobby blevet hendes levevej.

Det hele startede, da hun i 2014 begyndte at dele sine hæklerier på en Instagram-profil og kort efter begyndte at udvikle sine egne hækleopskrifter, som hun solgte gennem profilen.

Josefine Bjørn Knudsen designer og udtænker selv opskrifterne, som hun sælger på sin webshop. Her arbejder hun på en af sine nyeste kreationer. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Siden har Josefine Bjørn Knudsen taget en uddannelse i tekstildesign, udgivet hele syv bøger med hækleopskrifter, og i januar sidste år startede hun så sin egen virksomhed, Min Kreative Verden, der både består af en webshop og en fysisk butik i Silkeborg, hvor Josefine Bjørn Knudsen bor.

- Da jeg blev færdig med min uddannelse, besluttede jeg mig for, at jeg ville prøve at gå fuld tid med det her. Gå all in og se, om det var noget, jeg kunne leve af.

Med sin opsparing i hånden fik Josefine Bjørn Knudsen stablet sin forretning på benene, og siden da er det gået stærkt for hendes lille enmandsvirksomhed. Derfor valgte hun allerede få måneder efter opstarten at tilmelde sig 'Løvens hule' i håbet om at kunne få hjælp til at tage sin virksomhed til det næste niveau.

Men fordi Josefine Bjørn Knudsens virksomhed fortsat er så ny, og fordi håndarbejde og hækleri ikke er løvernes spidskompetencer, måtte hun, trods mange roser fra de erfarne investorer, forlade løvehulen uden en investering.

Helt tomhændet var hun dog ikke.

Mia Wagner valgte nemlig - kvit og frit - at tildele Josefine Bjørn Knudsen et legat på 30.000 kroner, mens Christian Arnstedt tilbød at hjælpe hende med den digitale markedsføring af virksomheden helt gratis.

- Jeg var helt ærligt ret forvirret bagefter og var nødt til at spørge nogle af tv-folkene, hvad løverne egentlig havde sagt derinde. Det var slet ikke dét, jeg havde regnet med, så det skulle lige bundfæste sig. Men jeg var jo bare megaglad for, at de havde lyst til at hjælpe mig på den måde. Det var jeg meget taknemlig for.

Josefine Bjørn Knudsen har allerede gjort brug af det tilbud, Christian Arnstedt gav hende, og har fået gratis hjælp af hans firma til reklamere for sin virksomhed digitalt. - Jeg synes stadig, det er helt vildt, han og Mia ville hjælpe mig på den måde, siger hun. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Løve smed pludselig bombe: 'Vi har fortrudt'

Kort efter optagelserne begyndte Josefine Bjørn Knudsen at holde møder med Mia Wagner og hendes samarbejdspartner Anne Stampe Olsen, som sammen har stiftet fonden Nordic Female Founders, der blandt andre står bag det legat, Josefine Bjørn Knudsen blev tilbudt.

Et par uger inde i samarbejdet fik Josefine Bjørn Knudsen dog pludselig en besked, der tog pusten fra hende: Mia Wagner havde fortrudt.

- Jeg kiggede på hende og tænkte: "Åh nej, hvad skal det betyde? Tager I legatet fra mig?," husker Josefine Bjørn Knudsen.

Hun kunne dog hurtigt ånde lettet op.

- Jeg tror godt, Mia kunne se, jeg var ret fortvivlet, så hun skyndte sig at sige: "Altså vi har fortrudt, vi ikke har investeret i din virksomhed!" Og så var jeg jo først endnu mere forvirret, fortæller Josefine Bjørn Knudsen med et grin.

I stedet for at tildele Josefine Bjørn Knudsen et legat ønskede Mia Wagner nemlig at give hende den investering, hun oprindeligt havde bedt om, da hun gæstede 'Løvens hule': 60.000 kroner for 15 procent af hendes virksomhed, hvilket svarer til en værdiansættelse på 400.000 kroner. Et tilbud, Josefine Bjørn Knudsen hurtigt takkede ja til.

- Det overraskede mig virkelig, at Mia havde ombestemt sig og nu havde lyst til at investere i min virksomhed, og jeg går stadig og niver mig lidt i armen over, at det er sket for mig. Jeg er virkelig lykkelig over at have fået den investering.

Med Mia Wagners investering har Josefine Bjørn Knudsen for alvor haft mulighed for at udvide sin forretning. I dag er sortimentet i hendes butik og webshop udvidet med udstyr og opskrifter til strik, ligesom hun har haft mulighed for få designet en ny hjemmeside og har udvidet sit lager og udvalg af garn.

- Det har betydet helt vildt meget at få Mia og Anne med på holdet. Jeg har allerede lært helt vildt meget af dem og deres ekspertiser, og så giver det et kæmpe boost, at jeg kan mærke, de virkelig tror på mig. De tør drømme stort på mine vegne, og det er en kæmpe motivation.

Josefine Bjørn Knudsen håber, at hun med tiden kan udvide sin forretning og kan ansætte nogle medarbejdere til sin butik. Og så er målet fortsat at få udbredt begejstringen ved kreativt arbejde til endnu flere danskere, så flere kan finde den ro og glæde, hun selv fandt i hækleriet.

Og selvom dét, der netop plejede at være hendes afbræk fra virkelighedens op- og nedture, i dag er blevet hendes levevej, finder Josefine Bjørn Knudsen selv stadig ro i at sidde og nørkle med hæklenålen.

- Det er jo på mange måder blevet et arbejde for mig, men hvis jeg har haft en dag, hvor jeg har siddet og hæklet på en ny opskrift, tænker jeg stadig: "Har jeg overhovedet lavet noget i dag? Jeg har jo bare hygget mig." Så roen og glæden er der heldigvis stadig.

Josefine Bjørn Knudsen får ofte beskeder fra følgere på Instagram, der fortæller, hvordan hendes hækleopskrifter har givet dem et tiltrængt pusterum fra hverdagens stress og jag. - Jeg har jo selv oplevet, hvordan håndarbejde og kreativitet kan hjælpe en i svære tider, og jeg tror, mange kan have gavn af det. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)