Jubel over redningskrans til P6 Beat og P8 Jazz: 'Det er dansk musiks kravlegård'

I musikbranchen ånder de lettet op efter redning af to DR-kanaler.

Vært Anders Bøtter ses her sammen med Dave Grohl fra Foo Fighters i anledning af et radioprogram om bandet. (Foto: © DR, Type 1)

Det er selve fødekæden i dansk musikliv, der nu får kunstigt åndedræt.

Sådan lyder det samstemmende fra flere sider i musikbranchen, efter at regeringen har fundet 15 millioner kroner til at udskyde lukningen af radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz i mindst et år.

Vært på P6 Beat Anders Bøtter mener, at redningskransen er meget glædelig, men også helt afgørende for, at musikere uden den helt store, kommercielle gennemslagskraft fortsat kan udvikle sig - og måske en dag bryde igennem foran et større publikum.

- Det er lidt dansk musiks kravlegård, siger Anders Bøtter om P6 Beat, hvor han selv er freelancer.

- Der er mulighed for at eksperimentere og få sin musik hørt på et tidligt tidspunkt for at få opbygget et publikum. Masser af bands spilles kun på P6 Beat og ingen andre steder, siger han.

Oven på den forrige regerings smalle medieforlig stod P6 Beat og P8 Jazz til at lukke ved årsskiftet, men nu kan de to kanaler foreløbig ånde lettet op og sende i hvert fald i hele 2020.

Kickstarter karrierer

Ifølge Anders Bøtter ville en lukning have haft uoverskuelige konsekvenser for det musikalske Danmark.

- Hvis P6 Beat var lukket, var vi rent musikkulturelt blevet fattigere. Der bliver nødt til at være et sted, hvor mennesker kan gå hen og blive inspirerede.

Han nævner MØ og Minds of 99 som eksempler på danskere kunstnere, der startede med at blive spillet på P6 Beat - og siden er blevet store hitmagere og ekstremt populære.

- Det er os, der har været med til at kickstarte mange af de her kunstneres karriere. Det bliver bevaret i i hvert fald et år. Det er en kæmpe positiv nyhed, siger Anders Bøtter.

Nyheden om, at de to DR-kanaler alligevel ikke lukker ved årsskiftet, blev også modtaget med jubel i Danske Uafhængige Pladeselskaber her til formiddag.

På sociale medier jubler mange lyttere over redningskransen til DR-kanalerne:

De repræsenterer små og mellemstore pladeselskaber og selvudgivende artister og har kæmpet til det sidste for at undgå en lukning af P6 Beat og P8 Jazz.

- Det er en meget, meget glædelig nyhed. Vi har arbejdet alt, vi kunne, for at forklare, hvad konsekvenserne ville blive, hvis lukningerne blev fastholdt, siger forperson Kristoffer Rom, der også har grundlagt pladeselskabet Tambourhinoceros:

- Kanalerne spiller et smallere repertoire, som især kommer fra den uafhængige sektor, hvorimod de to store FM-kanaler P3 og P4 spiller næsten 90 procent musik fra de tre store internationale musikselskaber, siger han.

Økonomisk aspekt

I Kristoffer Roms øjne er de to kanaler decideret "livsnødvendige" for store dele af den danske musikbranche.

- De har en meget stor effekt på hele den fødekæde, der er i den danske musikbranche. Hvis man vil vedligeholde det momentum og den gennemslagskraft, den branche har lige nu, så er de to kanaler livsnødvendige, siger han.

Kristoffer Rom lægger heller ikke skjul på, at der er et økonomisk aspekt i at holde P6 Beat og P8 Jazz kørende.

- Når man bliver spillet i radioen, får man jo vederlag for det, og det ville være betragteligt mindre for den uafhængige sektor og bands, der spiller alternativ rock og jazz, hvis de lukkede, siger han.

Det var justitsminister Joy Mogensen (S), der i en tale ved konferencen Radio Days pludselig sagde, at de to radiokanaler nu reddes, og derefter rullede nyheden.

Brud med armslængdeprincip?

Den fremgangsmåde undrer Anders Bøtter.

- Det er virkelig mærkeligt. Der er noget besynderligt i, at det er kulturministeren, der offentliggør en DR-nyhed i stedet for DR. Det virker som et symbolsk brud på armslængdeprincippet.

- Det virker som om, at politikerne igen har haft fingrene så meget inde i maskinrummet i DR, at man kan diskutere, om de egentlig har overholdt deres armslængdeprincip. Og det er så med omvendt fortegn i forhold til den tidligere regering, der ville skære og omprioritere på DR og udstak så specifik en retning, at det var det samme som at diktere, hvad DR skulle, siger Anders Bøtter.

Herunder kan du høre kulturministeren løfte sløret for nyheden:

Socialdemokratiets kulturordfører, Jan Johansen, erkender, at regeringen har blandet sig, men mener, at det giver god mening.

- Han (Anders Bøtter, red.) kan godt have ret i, at vi har blandet os, men vi har givet en håndsrækning. Det her er en redning af noget, siger han.

Men I bryder jo reelt med armslængdeprincippet ved at være så specifikke med en økonomisk pulje?

- Men hvis det er med omvendt fortegn, er det måske godt nok. Jeg kan godt se, at vi blander os, men det er af en anden karakter. Jeg har det godt med den beslutning, vi har taget, siger Jan Johansen.

Som led i DR's spareplan fra sidste år blev det også besluttet, at radiokanalen P7 Mix skulle lukke. Den beslutning rør politikerne ikke ved.