Judith på 73 er træt af single-livet: 'Mændene skal komme ud af starthullerne'

På trods af stor vilje kan det være svært at finde en partner, når man er oppe i årene.

(Foto: © Frederik Rothaus, DR)

73-årige Judith Rothenborg har oplevet lidt af hvert på Tinder.

Hun er blevet ghosted, hun har fået tilbudt sex lige lovlig hurtigt, og hun har mærket skuffelsen et utal af gange i jagten på drømmemanden.

- Det er som at finde en nål i en høstak. Jeg ved ikke, hvorfor det skal være så svært, men det er det altså bare, siger Judith Rothenborg, der i været på datingmarkedet i femten år med små afbrydelser undervejs.

Det er ellers ikke, fordi hun kun har datet på Tinder. Judith Rothenborg har været på udkig i alt lige fra golfklubber til jazzfestivaler for at finde den mand, hun håber at kunne dele resten af sit liv med.

Det er ikke, fordi Judith Rothenborg mangler tilbud på Tinder. En del af dem kommer fra yngre mænd, der er interesseret i sex. Men når det kommer til seriøse tilbud fra mænd på hendes egen alder, er udbuddet mere begrænset. (Foto: © (Privat foto))

Men det er ikke nemt at finde en sjæleven, når man er oppe i årene, mener hun.

- Jeg synes helt klart, at mændene har et problem med at komme ud at starthullerne. De skal være lidt mere modige, siger Judith Rothenborg, der indrømmer, at hun måske også kan være lidt for kritisk, når hun kigger på mænd.

Nej, det er ikke pinligt at være single

Judith Rothenborg fornemmer, at det for mange kvinder i hendes generation kan være næsten pinligt at være single, og hvis man aktivt går og leder efter en partner, er det måske ikke noget, man taler så højt om.

Men hvorfor skal det egentlig være forbundet med skam at lede efter kærligheden? Det har i årenes løb undret hende.

Den undren følger vi også i programmet 'Mormor på mandejagt', hvor vi møder fire ældre singlekvinder, der hver især drømmer om at finde en partner. Vi kommer med på date og får lov at være med på sidelinjen, når sms'er skal skrives og Tinder-profiler bliver swipet.

I virkeligheden er Judith Rothenborg faktisk slet ikke særlig vild med Tinder, men det er svært at date uden app'en i dag, erkender hun.

- Jeg synes faktisk, det var lettere at date i gamle dage, hvor man mødte folk ude i virkeligheden. Der kunne du jo møde skønne mænd i biografen, ved bageren eller når man var ude at danse. I dag er Tinder uundgåeligt, men det tager simpelthen lidt af magien, siger Judith Rothenborg, der oprindeligt er uddannet skuespiller.

Da Karen blev skilt fra sin mand igennem 42 år, anede hun ikke, hvad Tinder og dating.dk var for noget. I dag føles det helt naturligt for hende at date online. (Foto: © Frederik Rothaus, DR)

'Man skal være streetsmart på Tinder'

Judith Rothenborg er langt fra den eneste modne kvinde, der finder Tinder besværligt. 70-årige Karen har været single i halvandet år, og hun har mødt de fleste af sine dates på online platforme. Men nemt har det ikke været.

- Hvis man vil være på Tinder – eller for den sags skyld også andre datingsider – skal man være streetsmart og passe på sig selv, siger Karen.

En ting er alle tilbuddene om sex, men Karen har også opdaget, at hun skrev sammen med en person, der drev en falsk profil.

- Jeg var faktisk ret vild med ham, men pludselig opdagede jeg, at han måske var lidt for enig med mig i alt. Så tjekkede jeg hans profilbillede på Google og kunne simpelthen se, at det tilhørte en hel anden, fortæller Karen, der siden hen har været på vagt, hver gang hun dater online.

En anden udfordring ved onlinedating er, at det kræver energi.

- Når jeg møder mænd, så gør jeg det kun, fordi jeg gør en aktiv indsats på datingsider og Tinder. Jeg oplever ofte, at det er mig, der skal tage det første skridt, siger Karen.

Ældre mænd skal spørges flere gange

At ældre mænd kan være svære at få ud af starthullerne, kender man alt til hos Ældre Sagen.

- Når vi laver arrangementer eller nye initiativer i vores forening, viser vores analyser, at enlige mænd tit skal spørges flere gange end enlige kvinder, fortæller konsulent Lars Berg Schovsbo, som specifikt er ansat til at få mænd til at deltage i foreningens fællesskaber.

Flere og flere danskere bor alene, men når man kommer op i årene, kan man nemt føle sig ensom. I programmet 'Mormor på mandejagt' følger vi fire modige kvinder, der tør tale om, hvordan man finder kærligheden i en sen alder. (Foto: © Frederik Rothaus, DR)

Selvom de ældre mænd godt kan være langsomme i optrækket, er der dog ingen tvivl om, at de har lyst til at deltage i arrangementer med andre ældre, og mange af dem vil bestemt også gerne møde kvinder.

Men evnen til at opsøge og vedligeholde sociale relationer er simpelthen ikke lige så udtalt hos mænd som hos kvinder, lyder det fra Ældre Sagen.

- Vi ser et generelt billede af, at mange mænd har deres sociale relationer på arbejdspladsen. Når de så går på pension, mister de disse relationer, og så kan det være en stor udfordring for mange at danne nye relationer på trods af, at man føler sig ensom, forklarer Lars Berg Schovsbo.

Hvis de enlige ældre mænd skal lokkes ud af tv-stolen, er der dog én vigtig og simpel ting, som man skal huske på.

- Mænd skal mødes om noget. Kvinder kan godt ses over en kop kaffe, men for mænd er det nemmere at mødes, hvis de har en bestemt aktivitet at mødes om, som er målrettet dem. Det kan være fodbold eller et værksted af en art, siger Lars Berg Schovsbo.

Han forklarer, at når mændene først er blevet en del af et mandefællesskab, er det også nemmere at få dem til at deltage i arrangementer med kvinder.

Og her vil de ældre mænd højst sandsynlig blive positivt overraskede. For ifølge Danmarks Statistik er der nok kvinder at vælge i mellem, hvis man er en enlig mand mellem 65 og 99 år. I denne aldersgruppe er der næsten dobbelt så mange enlig kvinder som mænd.

Hånd i hånd på stranden

Selvom Judith Rothenborg en gang imellem kan blive temmelig træt af at lede efter en kæreste, har hun ikke tænkt sig at give op.

I kortere perioder de seneste 15 år har hun da også været i et forhold, og selvom det ikke holdt, har det været det hele værd.

- Selvom det er hårdt at få én over nallerne, som man jo gør engang imellem, når man er på udkig, så er det jo det hele værd, når man så møder ham. Når man så går hånd i hånd med ham på stranden, bliver man jo helt salig, siger hun.

Du kan følge Judith og Karen i 'Mormor på mandejagt' på DRTV og DR1 klokken 20.30.