Julekalender droppet af DR - nu på nettet

Dukke-julekalenderen "H*A*S*H" har kostet DR 7 millioner licenskroner, men den er aldrig blevet sendt. Nu tager privat producent sagen i egen hånd.

Censureret af DR - legaliseret på Hashtv.dk.

Sådan sælger producent Niels Bald landets første net-julekalender, H*A*S*H, der har levet et mere end almindeligt omtumlet liv. Den skulle nemlig være vist på DR2 sidste år. Selv om DR brugte syv millioner kroner på den, lød dommen fra DR2s kanalchef Arne Notkin: Den er ikke sjov. Den sender vi ikke.

- Det var grotesk. Det virkede som en eller form for censur, de havde set to ufærdige afsnit, og der var ingen dialog. Det var en vild grundløs beslutning, fortæller Niels Bald, der er medproducent af serien, men som nu har overtaget alle rettighederne.

7 millioner licenskroner spildt

H*A*S*H er en dukkeserie og handler om en lille gruppe hash-rygende soldater, der er udstationeret i Problemistan. Og problemer har julekalenderen haft. Men efter længere tids forhandlinger med DR har Niels Bald - kvit og frit - fået rettighederne til at vise serien. På nettet.

Niels Bald har selv oprindelige investeret en million kroner i serien til i alt otte millioner kroner.

På trods af, at kanalchef Arne Notkin erkender, at julekalenderen har været spild af syv millioner licenskroner, glæder han sig over, at den nu bliver vist alligevel.

- Hvis vi ville censurere den, havde vi begravet den dybt i DRs kælder, men det har vi ikke ønsket. Derfor har vi givet ham muligheden for at vise den. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi har spildt de penge, men på den anden side er det godt, at DR2 ikke bare viser hvad som helst, forklarer Arne Notkin til DR Kultur.

Var ikke færdig, da DR droppede den

Da DR2 sidste år droppede serien, blev to afsnit lækket på nettet. Modtagelsen var langt fra overvældende, og kommentarerne på YouTube var enige med DR2s kanalchef: H*A*S*H var ikke sjov.

Men ifølge Niels Bald var der en god grund til det. De to afsnit blev i al hast klippet sammen, og holdet bag H*A*S*H var slet ikke klar.

Siden er meget blevet ændret, fortæller Niels Bald. Blandt andet er kun to af de 11 mennesker, der lagde stemmer til dukkerne i de to test-afsnit, stadig med i den nye 24 afsnit.

- Det har været et kæmpe efterarbejde med lyd, som er utrolig vigtigt for dukkefilm. Ikke mindst har der været en ekstra hurdle på dialogsiden, siger Niels Bald til DR Kultur.

Dukkerne dør

Selv om han sidste år var sur over, at DR smed julekalenderen i skraldespanden, er han tilfreds med, at DR har givet ham rettighederne, så den nu, et år forsinket, kan vises for et publikum. Det rykker dog ikke ved, at DR dengang handlede forkert, mener Niels Bald.

- Jeg har hørt i krogene, at de ikke brød sig om, at der var dukke der døde. Og det lå til grund for afvisningen. De kunne jo ikke bedømme noget ud fra de to afsnit. Arne Notkin skulle bare sige noget, mener Niels Bald.

Sydney Lee og Mia Lyhne

Arne Notkin står stadig ved, at serien ikke havde den nødvendige kvalitet og humor, som DR2 gerne vil præsentere seere. Men censur, understreger han, har der aldrig været tale om.

Niels Bald har blandt andet fået Sydney Lee, Signe Egholm Olsen, Mia Lyhne og Janus Nabil Bakrawi til at lægge stemmer til de knap så vakse dukker.

H*A*S*H kan ses på www.hashtv.dk. Der vil blive vist et nyt afsnit hver dag fra 1. til 24. december. 6. december kan serien desuden købes på dvd.