Justin Bieber opfordres til at trække sig fra koncert i Saudi-Arabien: 'Syng ikke for dem, der myrdede min forlovede'

Den forlovede til Jamal Khashoggi, der blev myrdet på det saudiske konsulat i Istanbul, beder stjernen om at droppe koncert.

Justin Bieber skal spille 5. december i Saudi-Arabien. Men nu opfordres han til at blive hjemme. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Justin Bieber bliver nu trukket ind i sagen om den afdøde journalist og Saudi-Arabien-kritiker Jamal Khashoggi.

Hatice Cengic, der var forlovet med Jamal Khashoggi, som forsvandt, efter han gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul, beder Justin Bieber om at aflyse en planlagt koncert i Saudi-Arabien næste måned.

Koncerten finder sted i forbindelse med Formel 1-løbet i Saudi-Arabien 5. december, hvor flere kendte musikere som ASAP Rocky og David Guetta også vil optræde.

- Syng ikke for regimet, der myrdede min forlovede, skriver Hatice Cengic i et åbent brev i Washington Post til den canadiske megastjerne.

Hun forklarer, at sagen skabte stor opmærksomhed i medier verden over, og at flere menneskerettighedsorganisationer og personer - inklusive hende selv - har forsøgt at få retfærdigheden til at ske fyldest.

- Dette er en unik mulighed for at sende et kraftfuldt budskab til verden om, at dit navn og talent ikke vil blive brugt til at genskabe renomméet hos et regime, der slår kritikere ihjel, skriver Hatice Cengic blandt andet.

Død under besøg på konsulat

Jamal Khashoggi blev ifølge det tyrkiske politi myrdet og efterfølgende parteret på det saudiske konsulat i oktober 2018. Dog blev hans ligdele aldrig fundet.

Jamal Khashoggi, der levede i eksil i USA, hvorfra han også var kommentator for Washington Post, besøgte konsulatet for at hente nogle papirer, da han og Hatice Cengic skulle giftes. Han kommende kone ventede på ham udenfor, men han kom aldrig ud fra konsulatet.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA beordret drabet, hvilket er blevet benægtet af kronprinsen. Dog er flere saudiske agenter blevet idømt fængselsstraffe for drabet.

Smart tænkt at hive Bieber ind i sagen

Lene Bull Christiansen er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab ved Roskilde Universitet, hvor hun har forsket i kendiskultur. Hun mener, at det er klogt, at Hatice Cengic trækker Justin Bieber ind i sagen. Og hun mener også, at det er sandsynligt, at det lykkes hende at få Bieber - og måske også andre stjerner - til at trække sig.

- Det er meget smart tænkt af hende, at hun går efter ham, der har en så stor kendisfaktor. Hvis hun ikke havde nævnt et specifikt navn eller en stjerne som ham, så ville det ikke få journalisterne til at fare i blækhuset, siger hun og tilføjer, at Saudi-Arabien forsøger at promovere sig som et kulturelt stærkt land, og at opfordringen derfor også rammer landet.

Saudi-Arabiens kulturelle events og brugen af kendisser er også blevet kritiseret af Human Rights Watch. Organisationen mener nemlig, at det bliver brugt til at pynte på landets dårlige image, når det gælder menneskerettigheder.

- På overfladen skal festlighederne give deltagerne i racet en fantastisk oplevelse. Men ser man nærmere, bliver det klart, at den saudiske regering forsøger at bruge disse kendisser til at hvidvaske en elendig menneskerettighedsstatistik.

- Saudi Arabien har en forhistorie med at bruge internationale events til at aflede opmærksomhed fra deres gentagne overgreb, skriver Human Rights Watch blandt andet.

Flere kendismedier har gjort effekten større

Lene Bull Christiansen fortæller, at det har effekt, når kulturelle personligheder gør modstand mod et styre. Et af de eksempler er modstanden mod apartheid i Sydafrika i sidste halvdel af 1900-tallet, hvor blandt andre musikere og sportsfolk vendte ryggen til landet.

- På grund af et øget antal af medier og en voksende dækning af kendisser, bliver stjernerne oftere afkrævet at vælge side. Det, at de tager stilling til forskellige emner som humanitære kriser og menneskerettigheder, er blevet en større del af deres brand, og Justin Bieber er på ingen måde den eneste, der har fået ørerne i maskinen, siger Lene Bull.

Scarlett Johansson havde sugerøret for langt nede i Sodastream-flasken. Derfor måtte hun gå som ambassadør for Oxfam. (Foto: Robyn BECK © Ritzau Scanpix)

Hun nævner blandt andet, at Scarlett Johansson blev droppet af hjælpeorganisationen Oxfam, som hun var ambassadør for. Det skete, da Hollywood-stjernen begyndte at reklamere for det israelske firma Sodastream, som har fabrikker på den besatte Vestbred.

I 2019 har rapperen Nicki Minaj aflyst en koncert i Jeddah i Saudi-Arabien på grund af kvinde- og LGBT+-rettighederne i landet.

Justin Bieber har endnu ikke svaret på Hatice Cengics opfordring.

FacebookTwitter