Jyske Lov er på vej hjem fra Sverige

I næsten 300 år har et vigtig stykke dansk historie været på svenske hænder. Nu forhandler Danmark og Sverige om at få en udgave af Jyske Lov fra før år 1281 tilbage.

Med lov skal land bygges, står der i Jyske Lov. Det er en central sætning i dansk selvforståelse, men den ældste version af Jyske Lov befinder sig mere end 500 kilometer fra Danmark, nærmere bestemt i Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Der har den ligget i næsten 300 år, men Jyske Lov er dansk, og derfor har Danmark gennem flere år forsøgt at få loven tilbage. Og nu sker der noget.

- Jeg kan bekræfte, at jeg har fået en positiv reaktion fra Sverige, siger direktør for Det Kongelige Bibliotek i København, Erland Kolding Nielsen, som har drøftet sagen med sin kollega Gunnar Sahlin i Stockholm.

Ikke krigsbytte

Sverige har hidtil afvist danske krav om at få Jyske Lov tilbage, og det skyldes, at man tidligere betragtede Jyske Lov som krigsbytte. Rundt omkring på europæiske museer er der bred enighed om, at hvis man først giver efter for krav om tilbagelevering af krigsbytte, så vil flere af de store museer blive tømt inden for en kort årrække.

Men i december kunne Erling Kolding Nielsen med sikkerhed fastslå, at den ældste afskrift af Jyske Lov, ikke er krigsbytte, og så bliver det pludselig lettere at tale sig til rette.

- Så derfor er der præcedens i historien for, at Danmark og Sverige udveksler særligt værdigfuldt kulturelt materiale, fortæller Erling Kolding Nielsen til DR Nyheder.

Byttehandel

Nøgleordet er udveksling, for Sverige giver næppe Jyske Lov tilbage uden at få noget til gengæld, og både Erling Kolding Nielsen og kulturminister Per Stig Møller vil gøre, hvad de kan for at finde en passende erstatning til svenskerne.

- Jeg har tænkt mig at tage tale med min svenske kollega og se, om ikke vi har noget, de er interesserede i, således at man kunne foretage en byttehandel, siger Per Stig Møller til DR Nyheder.

Kulturministeren har allerede har sat Jyske Lov på dagsordenen, når han mødes med sine nordiske kollegaer i juni.

Svenskerne leder efter noget at bytte med

I mellemtiden er det op til svenskerne, hvad de vil have til gengæld for Jyske Lov, og rigsarkivar og leder af Kungliga bibliotek i Stockholm Gunnar Sahlin har indtil videre ikke fundet noget.

Men han bekræfter i en email til DR Nyheder, at forhandlingerne er på rette spor.

- Vi har modtaget en anmodning, og den kigger vi på. Hvis et bytte bliver aktuelt, kan jeg ikke på stående fod sige, vhad vi vil have som modydelse, skriver gunnar Sahlin til DR Nyheder.

Herhjemme har direktør for Det Kongelige Bibliotek lovet kulturminister Per Stig Møller, at Jyske Lov er på danske hænder, mens han fortsat er minister.

- Der er en god stemning, og jeg har lovet Per Stig, at det vil ske i hans ministertid. Så jeg har givet mig selv halvandet år, siger en optimistisk Erland Kolding Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk