Jyske Lov har aldrig eksisteret

Jyske Lov skulle egentlig gælde hele Danmark, men på Sjælland og i Skåne fandt man loven så streng, at de gamle blev bevaret i stedet.

Efter 300 års landflygtighed i Sverige vendte Jyske Lov sidste år tilbage til Danmark. Men der er noget galt, fortæller Kulturen på News på TV 2 News.

Det danske nationalklenodie med de berømte ord, "Med lov skal land bygges", er nemlig slet ikke Jyske Lov.

- Nej, det kan vi ikke længere kalde det. Vi kan med sikkerhed bevise, at det ikke har været den landskabslov, som navnet har antydet. I dag bør den hedde Danske Lov, fordi den er givet til hele det danske rige i 1241, siger direktør for Det Kongelige bibliotek, Erland Kolding Nielsen, til Kulturen på News.

Og han bekræfter desuden, at der aldrig har eksisteret en egentlig Jyske Lov.

Danske lov var strengere end Sjællandske lov

Ifølge Erland Kolding Nielsen omtales loven i tekster fra dengang som "Lex Danorum" eller "Lex Dania", og det kan oversættes til Danernes Lov eller Danske Lov.

Valdemar Sejrs lov gjaldt altså hele kongeriget, men den var strengere end Sjællandske Lov og Skånske Lov, og det brød østdanskerne sig ikke om.

Så da Valdemar Sejr døde, og hans sønner senere kæmpede om, hvem der skulle bestemme, valgte både Sjælland og Skåne at gå tilbage deres oprindelige love. Det kunne de, fordi landet valgte at dele sig op.

Blev først kaldt Jyske Lov i 1325

Opdelingen efterlod Fyn og Jylland tilbage, for her var endnu ikke formuleret nogen lov.

- Derfor blev den ved med at gælde der. Og derfor blev den senere kaldt for Jyske Lov i et håndskrift fra 1325, fortæller Erland Kolding Nielsen.

Det har siddet fast siden, selv om den altså også har været i svensk landflygtighed i 300 år på Det Kungliga Biblioteket i Stockholm. Men efter længere tids forhandlinger gik svenskerne med til at bytte.

Eksemplaret kan være originalen

I marts 2011 kunne Det Kongelige Bibliotek derfor byde et stykke dansk kulturarv velkommen hjem. Og selv om loven ikke kan kaldes Jyske Lov, er Det Kgl. Bibliotek ekstra glade.

- Det viser sig, at dette eksemplar var kancelliets. Og det kan vise sig at være originalen fra 1241. Det kan i hvert fald ikke afvises, fortæller Erland Kolding Nielsen til Kulturen på News.

Det Kgl. Bibliotek forsker netop nu i, om det er den originale lov, og de regner med at fremvise deres resultater næste år.