Jytte Abildstrøm stopper efter 40 år som direktør

Teatreter opkaldt efter hende, men efter 40 år stopper Jytte Abildstrøm som direktør for Riddersalen - Jytte Abildstrøms Teater.

Verdens måske længst siddende teaterdirektør takker af efter 40 år på posten.

Jytte Abildstrøm stopper som direktør for det teater, der endda er opkaldt efter hende, Riddersalen - Jytte Abildstrøms teater.

Den 75-årige, farverige teaterkvinde trækker sig fra posten, mens legen er god, og i stedet overtager Signe Birkbøll direktørstolen.

- Jeg har tænkt længe over det. Det er bedre stoppe, mens jeg kan fortsætte med at heppe i stedet for, at jeg pludselig falder ud af skoene, fortæller Jytte Abildstrøm til DR Nyheder.

Rutineret afløser på plads

Efter 40 år med samme kvinde i spidsen for teatret i Allégade på Frederiksberg, synes det som noget af en mundfuld for Jytte Abildstrøms afløser. Men Signe Birkbøll er på ingen måder ung i gårde.

Hun har haft sin gang i Riddersalen de seneste 32 år, og den 51-årige skuespiller og dramatiker debuterede i Riddersalen tilbage i 1977. Siden har hun skrevet blandt andet Tornerose fra 1989, De underjordiske fra 1994 og Riddersalsrevyen i 2006. Derfor er det også en alt andet end pessimistisk Jytte Abildstrøm, der gør plads til en ny direktør.

- Jeg har aldrig skrevet en bog med mine bekymringer. Ellers havde jeg ikke været kunstnerisk leder i mere end 40 år, siger Jytte Abildstrøm.

- Der har været en spiritualitet over det. Siden jeg var helt ung, er jeg blevet kaldt for naiv og romantisk, men det er gået op for selv de kloge folk, at det er et dybfølt menneskesyn, der strømme gennem mig. Jeg vil gerne give folk et positivt livssyn ved at fortælle en lille historie, mener den afgående teaterdirektør.

40 år for Svend, Knud og Valdemar

Meldingen om direktørskiftet kommer samtidig med, at det den 21. januar er præcis 40 år siden, at Jytte Abildstrøm genåbnede teatret med farcen "Svend, Knud og Valdemar".

Selv om Jytte Abildstrøm rejser sig fra direktørstolen, forlader hun ikke teatret. Jytte Abildstrøm tager plads i bestyrelsen, og hun vil fortsat stå på scenen i Riddersalen - Jytte Abildstrøms Teater som skuespiller.

Officiel markering 6. februar

Allerede fredag kan man opleve hende i Riddersalen, når der er premiere på "Skærmydsler, hvor Jytte Abildstrøm spiller Tante Et.

Teatrets 40-årige jubilæum og Jytte Abildstrøms farvel markeres officielt 6. februar.

- Vi besluttede det faktisk allerede sidste år, men vi har holdt champagnen på køl længe. Og 40 år er da også meget godt gået, synes jeg. Men jeg havde aldrig gjort det uden de 800 mennesker, der i løbet af årene, har været gennem teatret, fortæller Jytte Abildstrøm

Facebook
Twitter