Kameraerne fangede ALT: For 20 år siden blev ti danskere spærret inde i banebrydende tv-eksperiment

Danmarks allerførste 'Big Brother'-vinder ser tilbage på realityshowet, der ændrede hendes liv for altid.

(Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Ét hus. 10 deltagere. 103 dage. 126 kameraer. 24 timers overvågning.

Det var ingredienserne i det, der skulle vise sig at blive én af dansk tv-histories mest omdiskuterede seer-succeser nogensinde. Navnet på programmet var 'Big Brother', og torsdag er det 20 år siden, at det grænsebrydende realityshow havde premiere på dansk tv.

Idéen til programmet blev født i Holland, hvor showet var blevet en stor succes. 'Big Brother'-konceptet havde også taget tv-seerne med storm i vores nabolande Sverige og Tyskland, og i 2001 havde danske TvDanmark besluttet sig for at gøre dem kunsten efter.

Tv-kanalen, der senere skiftede navn til Kanal 4, var på det tidspunkt i økonomisk knibe. Året før havde selskabet tabt mere end 90 millioner kroner, og 'Big Brother' var derfor en både vovet og afgørende satsning for kanalen.

Lisbeth Janniche, der havde fået tjansen som vært på programmets ugentlige talkshow, husker at 'Big Brother'-konceptet dengang lød "helt vildt" i hendes ører.

- Vi var allesammen rigtig spændte på, hvad fanden vi nu havde rodet os ud i. Men vi var også friske og klar på udfordringen og spændte på, om det overhovedet var noget, danskerne havde lyst til at se, husker Lisbeth Janniche, der dengang var 28 år.

Lisbeth Janniche (tv.) var sammen med Mads Vangsø og Anette Toftgaard vært på den første sæson af 'Big Brother'. (Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Anede ikke, hvad der ventede

Allerede fra start var interessen for programmet dog stor. Mere end 2.000 personer søgte om at blive én af de udvalgte deltagere, og den 28. januar 2001 kunne ti beboere for første gang sætte fod i det nybyggede 'Big Brother'-hus.

Huset var placeret i Sluseholmen i København og bød blandt andet deltagerne velkommen med en stor gårdhave, luksuriøs jacuzzi og egen hønsegård – og kameraer over alt.

Selv på badeværelset og i sovesalene, hvor der var installeret specielle kameraer, der kunne filme i mørke, så hverken 'Big Brother' eller tv-seere risikerede at gå glip af eventuelle natteløjer.

Det var nemlig hele programmets præmis: konstant overvågning af deltagerne.

Én af dem, der trådte ind i huset den dag for 20 år siden, var Jill Liv Nielsen. På det tidspunkt vidste den dengang 24-årige rødtop, der normalt arbejdede som kundekonsulent hos Telia, ikke, at hun 103 dage senere kunne gå ud af selvsamme dør med titlen som vinder af 'Big Brother 2001'.

Hun havde meldt sig til programmet, fordi hun syntes, det lød som en sjov oplevelse, men hun håbede også på at udvikle sig personligt og få testet sine egne grænser.

- Jeg var 24 og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle med mit liv, så jeg tænkte, at 'Big Brother' var et meget sjovt afbræk fra hverdagen.

- Samtidig så jeg det som en mulighed for at lære noget om mig selv. Jeg var rigtig dårlig til at sætte grænser og sige fra dengang, og det tænkte jeg, at jeg nok blev tvunget til at lære i sådan et eksperiment, husker Jill Liv Nielsen og fortsætter:

- Og så var 'Big Brother' og hele det her psykologiske eksperiment jo noget helt andet end det, man hidtil havde set på tv. Det synes jeg var meget spændende.

Årene forinden var de danske tv-seere blevet introduceret til realitykoncepter som 'Robinson Ekspeditionen' og 'Villa Medusa', men i 2001 var realitygenren stadig i sin spæde start i Danmark, og et koncept som 'Big Brother' skubbede i den grad til grænserne for, hvad man hidtil havde set i tv herhjemme.

- Jeg vidste overhovedet ikke, hvad jeg gik ind til. Eller hvad jeg kom ud til. Det var første gang, der blev lavet sådan et program i Danmark, så jeg anede overhovedet ikke, hvad der ventede, fortæller Jill Liv Nielsen om programmet, der skulle vise sig at ændre hendes liv for altid.

Jill Liv Nielsen blev med sin bramfri facon og mange jokes hurtigt en af seernes favoritter i 'Big Brother'-huset. I programmet blev seerne også indhyllet i hendes ulykkelige forelskelse i en af husets andre deltagere, Christian Brøns. - Det var da hårdt at være forelsket i Christian, fordi følelserne jo ikke var gengældt. Men samtidig var det jo også enormt dejligt, fordi jeg jo var sammen med ham hele tiden, husker Jill Liv Nielsen i dag tilbage. (Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Blev en kæmpe succes - også på Christiansborg

Deltagerne i første sæson, der alle var mellem 20 og 40 år, var en broget flok.

Startfeltet talte blandt andet 21-årige Chris, der netop var blevet dumpet af sin kæreste og søgte en ny start. 21-årige Suzanne, der drømte om en karriere som tv-vært og håbede, 'Big Brother' kunne hjælpe hende på vej. Og den 24-årige charmør Christian, der havde arbejdet som "skibums", men drømte om en karriere som musiker.

- Styrken ved deltagerne var, at de var helt almindelige mennesker som du og jeg, fortæller Lisbeth Janniche, der i dag selv arbejder som professionel tv-caster.

- Nu om dage, når der bliver castet til programmer, så er deltagerne ofte lidt mere ekstreme. Brysterne er lidt større, og der er lidt mere botox i læberne. Sådan var det ikke dengang. De her deltagere var helt almindelige mennesker, som jeg tror, seerne kunne spejle sig i.

Kan du huske dem alle? Få et gensyn med de 10 oprindelige deltagere fra den første sæson af 'Big Brother' her:

  • Den 24-årige bartender, musiker og selvudnævnte "skibums" Christian Brøns husker mange nok stadig i dag. Efter 'Big Brother' fik han en pladekontrakt og hittede senere med sange som 'Du kan gøre hvad du vil' og 'Mød dig selv'. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • Den psykologistuderende 32-årige Helle "Pil" Hartmann Kragenskjold blev hurtigt en seerfavorit, indtil hun sammen med to andre deltagere, Christian og Søren, flygtede fra 'Big Brother'-huset i protest. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • Inden sin deltagelse i Big Brother arbejdede den dengang 24-årige Jill Liv Nielsen som kundekonsulent hos Telia. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • Suzanne Skærbæk Nielsen på 21 deltog i Big Brother i jagten på drømmejobbet som tv-vært. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • 21-årige Nico Rezvani endte på en andenplads i programmet. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • 25-årige Søren Westerberg Bentsen, der arbejdede som tjener og dykker-guide i udlandet, var én af de deltagere, der flygtede fra 'Big Brother'-huset. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • Den 40-årige aerobicinstruktør John Ludvigsen var 'Big Brother'-husets alderspræsident. Han valgte selv at forlade programmet. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • Den 23-årige Anja Hansen fra Vejle kom med på et afbud, efter en kvindelig deltager sprang fra få dage før programstart. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • 25-årige Eva Laura Lunddahl var akademiøkonom indenfor hotel- og restaurationsbranchen og butiksassistent. Eva røg ud som den første deltager i programmet. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
  • 20-årige Chris Frantzen røg tidligt ud af programmet, selvom han var noget af en seer-favorit takket været det nøgenløb, han lavede gennem huset i løbet af sine første dage i programmet. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
1 / 10

Allerede fra start tog seerne da også godt imod 'Big Brother', der hurtigt blev en enorm succes.

Premiereafsnittet trak svimlende 660.000 seere, hvilket var ny toprekord hos TvDanmark, og alt imens deltagerne festede, skændtes og konstant plagede 'Big Brother' om mere vodka, fulgte de nysgerrige tv-seere med i deres gøren og laden bag de døgnovervågede mure.

Som noget helt nyt kunne fans af programmet via internettet også følge med i løjerne via en direkte stream, der sendte fra husets mange kameraer. En mulighed, der var særligt populær i morgentimerne, når deltagerne skulle i bad. Her oplevede TvDanmark nemlig en markant stigning i antallet af besøgende.

Ja, selv på Christiansborg var man blevet ramt af 'Big Brother'-feberen.

Programmet viste sig at være så populært blandt landets folkevalgte, at man på Christiansborg var nødt til at lukke for adgangen til 'Big Brother'-hjemmesiden.

De mange nysgerrige øjne, der ville følge med i 'Big Brother'-husets livestream, forsinkede nemlig Christiansborgs netværk så meget, at landets borgere nærmest ikke kunne tilgå Folketingets egen hjemmeside, der kørte på samme forbindelse.

Lisbeth Janniche var vært på det ugentlige 'Big Brother'-talkshow, hvor én deltager hver uge skulle forlade programmet. For at kunne følge med i alt, hvad der foregik i huset, fik tv-værten installeret en række særlige tv-kanaler på sit fjernsyn, så hun hjemme fra sin lejlighed kunne følge et live-feed direkte fra kameraerne i 'Big Brother'-huset. (Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Fik hård kritik for 'fordummende' tv

Men selvom både politikere og tv-seere var vilde med programmet, blev 'Big Brother' også fra start mødt med hård kritik. I pressen blev landets nye reality-succes kaldt "fordummende", "sex-fikseret" og "udstillende".

Én af dem, der revsede programmet, var daværende programchef hos DR1, Lars Grarup, der kaldte programmet "for dumt og for plat".

- 'Big Brother' appellerer til de værste egenskaber i seerne, og på DR har vi som public service-tv heldigvis nogle etiske moralsatser. Vi vil ikke lave tv, der ydmyger folk eller gør groft grin med folk, rasede Grarup dengang til BT.

Der blev sågar oprettet flere hadesider på internettet mod programmet, blandt andet en side med navnet 'Sick Brother'. Den var skabt af bagmænd, der, ifølge BT, mente, at 'Big Brother'-showet var "falskt" og "kvalmende kommercielt". (Foto: Palle hedemann © Ritzau Scanpix)

Andre mente, at de "naive deltagere" kun var blevet lokket til at medvirke i programmet, fordi de øjnede muligheden for at blive kendte, og ikke havde tænkt over, hvordan det sociale eksperiment kunne påvirke dem på længere sigt.

'Big Brother'-vært Lisbeth Janniche lod sig ikke påvirke af kritikken, men bemærkede hurtigt, at 'Big Brother' blev "programmet ingen så, men alle talte om".

- Jeg talte med mange mennesker, der påstod, at de naturligvis ikke så programmet, men så havde de jo alligevel sjovt nok tusind spørgsmål til ting, der var sket inde i huset. Der var nok mange, der følte, det ikke var så fint at følge med i, fortæller tv-værten.

Titelmelodien til programmet, 'I See Right Through to You', blev et stort hit. Hør den her:

0:00

Delte historie om voldtægt for rullende kameraer

Inde i huset anede de ti - nu landskendte - deltagere dog ikke, hvilken debat der rasede udenfor 'Big Brother'-husets tykke mure. Her gik livet i stedet sin vante gang med faste ugeopgaver og det ugentlige farvel til én af beboerne, der ved sms-afstemning blandt tv-seerne blev sendt hjem.

Som dagene og ugerne gik, lærte deltagerne hinanden bedre og bedre at kende og begyndte også at åbne mere op omkring deres liv uden for murene.

Et afgørende øjeblik i den første sæson kom, da en beruset Jill Liv Nielsen overfor medbeboeren Pil afslørede, at hun tidligere i sit liv var blevet udsat for en voldtægt - en afsløring, som seere på 'Big Brother'-livestreamen kunne følge med i, og som også hurtigt nåede landets formiddagsaviser.

I kølvandet på episoden fik TvDanmark kritik for at lade seerne følge med i en samtale af så privat karakter, og Jill Liv Nielsen fik tilbuddet om at forlade huset, hvis hun ikke længere ønskede at deltagere.

Jill Liv Nielsen blev dog i huset. Men selvom hun sidenhen har fortalt offentligt om sin voldtægt flere gange - også i bogen 'Liv', som hun udgav i 2018 - så har hun alligevel siden tænkt, at hun måske var lidt for ærlig dengang for 20 år siden.

- Dengang betød det meget for mig at fremstå ægte og ærlig. Jeg troede, at hvis jeg ikke fortalt alle alt, så var jeg falsk. Jeg fortryder ikke de ting, jeg sagde, men det er nok ikke noget, jeg ville have delt i dag. Skulle jeg gøre det om, så var det en information, jeg havde holdt for mig selv, fordi det jo er en virkelig sårbar ting at dele med omverdenen, fortæller Jill Liv Nielsen.

Deltagere flygtede fra 'Big Brother'-huset

Et andet øjeblik fra den første sæson, som vært Lisbeth Janniche stadig husker, indtraf en skæbnesvanger nat den 14. april.

Efter 77 dages i isolation havde deltagerne fået nok og truede med at forlade huset i protest. Syv af programmets deltagere forlod huset, men fire af dem - herunder Jill Liv Nielsen - vendte senere tilbage til 'Big Brother'-huset.

Tre af beboerne - Pil, Christian og Søren - valgte dog at forlade programmet, og fortællingen om det dramatiske flugtforsøg kom til at pryde talrige avisforsider i de efterfølgende dage.

Lisbeth Janniche husker, hun var til fødselsdag hos sin far, da hun fik besked om flugtforsøget og blev kaldt på arbejde. Det lykkedes hende dog først ti dage efter at få flugtkongerne i tale, da de tre deltagere - delvis af tvang, grundet en klausul i deres kontrakt - gæstede hendes 'Big Brother'-talkshow.

Interviewet gik dog ikke helt som forventet. De tre afhoppere nægtede nemlig at svare på tv-værtens spørgsmål.

- Det står for mig som det værste interview, jeg har nogensinde har lavet på dansk tv. Og nok også det, hvor jeg har svedt mest. Jeg kunne vitterligt mærke sveden drive ned ad ryggen på mig, som interviewet skred frem, husker Janniche.

Deltagerne Christian (th.), Pil og Søren flygtede fra Big Brother-huset. Christian Brøns fik senere en pladekontrakt og søsatte en succesfuld musikkarriere, hvor han hittede med sange som 'Du kan gøre hvad du vil' og 'Mød dig selv'. (Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Selvom Lisbeth Janniche og de tre deltagere på forhånd havde vendt, hvilke spørgsmål der skulle på bordet, så talte deltagerne konsekvent udenom, da tv-kameraerne på liveudsendelsen først rullede.

- Hver gang jeg spurgte dem om noget, svarede de i øst og vest eller ignorerede helt mine spørgsmål, og Pil sad og fægtede med armene i frygt for, at vi ville klippe i programmet og manipulere deres svar. Det var simpelthen frygteligt! Heldigvis varede det jo så "kun" 45 minutter, siger Lisbeth Janniche med et stort grin.

Tv-værten fortæller, at deltagerne dog sidenhen personligt undskyldte for deres opførsel og beklagede, hvad de havde udsat hende for.

'Big Brother'-deltagerne indspillede deres egen sang, 'C mig på tv', som du kan høre her:

0:00

Blev bestormet af fans efter sejren

Inde 'Big Brother'-huset fortsatte konkurrencen trods deltagernes mytteri, og den 10. maj 2001, efter 103 dage i komplet isolation, blev Jill Liv Nielsen endelig kåret som vinder af 'Big Brother'.

Da hun efterfølgende forlod huset for første gang i månedsvis, blev hun mødt af klapsalver og tilråb fra de tusindvis af fans, der havde taget plads på pladsen foran 'Big Brother'-huset, hvor finalen blev sendt på storskærm.

Dét øjeblik var første gang, Jill Liv Nielsen for alvor fik en fornemmelse af, hvor stort et tv-fænomen hun havde været en del af.

- Det var helt vildt overvældende at se alle de mennesker. Senere sammen aften stod jeg og snakkede med min veninde til efterfesten. Jeg kan huske, hun kiggede på mig og sagde: "Jill, det er virkelig stort, det her. Du har ingen anelse om, hvor vildt det her er."

Og veninden havde ret.

Inde i huset havde deltagerne sammen forsøgt at regne sig frem til, hvor mange, der mon gad at følge med i et program, der handlede om "ti helt ukendte mennesker." Deres ræsonnement var, at det nok udelukkende var folk, der på den ene eller anden måde kendte dem fra arbejdet, studiet, folkeskolen eller hjembyen, der gad at glo med.

- Vi tænkte, at der måske maksimalt var 1.000 mennesker per deltager, der gad at følge med. Vi var ti, så vi regnede altså med, at der så nok måtte være omkring 10.000 mennesker, der så programmet.

Men det tal var i virkeligheden langt højere. Derfor var det også en enorm omvæltning for Jill Liv Nielsen at komme ud af 'Big Brother'-huset. Den unge kundekonsulent hos Telia skulle pludselig vænne sig til, at hun nu var blevet et kendt ansigt.

- Jeg tænkte, at opmærksomheden hurtigt ville forsvinde igen, men det gjorde den bare ikke.

I tiden efter sejren kunne en simpel tur i supermarkedet efter en liter mælk let tage tre timer, fordi Jill Liv Nielsen konstant oplevede at blive stoppet af folk, der ville hilse på eller have en autograf.

- Det var sygt. Jeg kunne nærmest ikke gå nogle steder, uden at folk skreg, græd eller hev fat i mig, fordi de ville røre ved mig. Det var, som om jeg var et medlem af Backstreet Boys, husker Jill Liv Nielsen.

Selvom hun sjældent oplevede at få negative kommentarer fra folk, var den megen opmærksomhed stadig overvældende for Jill Liv Nielsen. Hun forsøgte at farve sit hår i håb om, at folk så ikke kunne genkende hende, men uden held, og endte med at bruge en del af præmiesummen på 500.000 kroner, der fulgte med 'Big Brother'-sejren, på at købe en bil.

- Det var jeg nødt til, for jeg kunne ikke tage offentlig transport. Det var fuldstændig umuligt.

Jill Liv Nielsen vandt over Nico Rezvani i finalen. Hun fik 71 procent af seernes stemmer. (Foto: Ritzau Scanpix © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Vandt 'Big Brother' to gange

Selvom den pludselige berømmelse var en omvæltning for Jill Liv Nielsen, trak hun sig dog ikke ud af rampelyset. Tværtimod fik hun senere sit eget tv-program, 'Det vildeste pis med Jill', hos TvDanmark og blev efterfølgende vært på den anden sæson af 'Big Brother'.

I 2004, tre år efter sin sejr, deltog Jill Liv Nielsen igen i 'Big Brother' i en særlig "all stars"-udgave. Også denne gang kunne Jill Liv Nielsen forlade 'Big Brother'-huset som sejrherre.

- Jeg var den første i hele verden, der formåede at vinde 'Big Brother' to gange. Det er jeg sgu stolt af. På den baggrund tør jeg faktisk godt udnævne mig selv som dronningen af dansk reality-tv, siger Jill Liv Nielsen og fortæller, at hun aldrig har fortrudt sin deltagelse i programmet.

- Jeg synes faktisk, det er en stor anerkendelse at vinde et program alene på grund af ens personlighed. Jeg skulle ikke være god til at score mål, lægge taktik eller bage en soufflé, der ikke falder sammen. Jeg vandt, fordi seerne kunne lide mig og min personlighed. Det er jeg stolt af.

Når Jill Liv Nielsen i dag tænker tilbage på sin tid i 'Big Brother'-huset, er det hendes egen forvandling, der står klarest for hende.

- Jeg kunne mærke, at jeg virkelig voksede i løbet af programmet. Jeg blev bedre til at sige fra, og fik i det hele taget nogle ret fine indsigter omkring min egen måde at være i verden på, siger Jill Liv Nielsen.

- Det var surrealistisk, siger Jill Liv Nielsen om sejren. Her ses hun på finaleaftenen, da hun netop har forladt 'Big Brother'-huset. (Foto: (Grafik: Anne Vestergaard Olsen / DR))

Jill overvejer comeback, hvis...

I dag er det 20 år siden, at 'Big Brother' for første gang tonede frem på de danske tv-skærme. Siden da er tv-seerne blevet bombarderet med et væld af nye reality-koncepter - ofte det ene mere hardcore end det andet - men 'Big Brother' står stadig tilbage som en milepæl i dansk tv-historie.

- Jeg tror, 'Big Brother' blev så stort, fordi det var nyt. Vi havde ikke set noget som det før på dansk tv, siger Lisbeth Janniche og fortsætter:

- 'Big Brother' var jo et socialt eksperiment, hvor deltagerne skulle finde ud af at samarbejde og træffe fælles beslutninger. Hvem skal sove hvor, hvem skal bestemme, om der må ryges indenfor eller ej, hvem bliver husets alfahan. På den måde gav programmet os et nyt indblik i, hvordan vi mennesker opfører os i en gruppe, og det synes jeg stadig den dag i dag er virkelig interessant, siger Janniche.

Jill Liv Nielsen er i dag 44 år og arbejder som selvstændig terapeut. I 2018 udgav hun bogen 'Liv - en fortælling om at lære at leve' om sin fortid og rejse mod selvaccept. (Foto: pressefoto © Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

Siden premieren for 20 år siden er det blevet til i alt syv sæsoner af 'Big Brother', der i 2012 genopstod på Kanal 5 efter syv års pause. Den hidtil sidste sæson af 'Big Brother' rullede over skærmen for i 2014. Men skulle programmet genopstå endnu engang, er Jill Liv Nielsen ikke afvisende overfor at gøre et reality-comeback.

Den dobbelte 'Big Brother'-vinder, der i dag arbejder som selvstændig terapeut, har dog én betingelse.

- Hvis jeg skulle deltage igen, så var det fordi, der blev lavet en international udgave med tidligere vindere fra forskellige lande. Det synes jeg kunne være interessant. Så skulle jeg gerne troppe op med Dannebrog i hånden og repræsentere Danmark som dronningen af 'Big Brother' - for det ér jeg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter