Kan du høre, hvem det er? Alternativets huskunstner vil åbne dine ører for politik på en ny måde

Noah Rosanes har optaget interviews med en række politikere. Men de kommer ikke til at lyde som sig selv.

Produceren Noah Rosanes har i løbet af 3 måneder skabt projektet 'Åbne Ører' fra et kontor på Christiansborg. (Foto: Petra Kleis)

Noah Rosanes har aldrig arbejdet på kontor før. Eller haft et fast arbejde.

- Men når man nu skal starte, kan man lige så godt starte på toppen, griner han fra sin kontorstol.

Tidligere på året fik han tildelt et kontor på Christiansborg og titlen som Alternativets huskunstner med henblik på at blive inspireret og skabe noget. Tidsrammen var tre måneder. Alt andet var op til ham selv.

Siden han blev installeret på Christiansborg, har han interviewet 9 politikere fra hvert sit parti om de samme emner, ændret i stemmerne og skabt et musikalsk univers omkring optagelserne. Projektet hedder ’Åbne Ører’.

- Målet er at plante et frø i folks bevidsthed om at lytte med ørerne og ikke med øjnene. Det er ikke noget, man øver sig i ellers. Her er du nødt til at lytte til, hvad der bliver sagt, og har ikke mulighed for se eller høre, hvem der siger det.

Helt konkret ender projektet ud i en række videoer optaget på Christiansborg, hvori de medvirkende politikeres nedpitchede, dybe stemmer besvarer en række spørgsmål tilsat stemningsmusik og rumklang.

Politikerne har bl.a. svaret på, hvad de mener, alle danskere burde lære deres børn, og om de selv synes, politikere er gode til at lytte til hinanden med åbne ører.

- Når stemningsmusikken og rumklangen kommer på, og pauserne gøres lidt længere, så sker der et eller andet. Når jeg slukker effekterne og lader interviewet køre, kommer jeg til at tænke på en fyr med slips på et kontor, men når jeg slår dem til, bliver det helt magisk.

Se en del af resultatet her:

Vil udfordre fordomme

Det er Uffe Elbæk og Alternativet, der har etableret huskunstnerordningen på Christiansborg, men projektet er partineutralt.

Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten), Zenia Stampe (Radikale Venstre) og Kenneth Kristensen Berth (Dansk Folkeparti) er nogle af de politikere, der har besvaret Noah Rosanes’ 20 spørgsmål.

Han håber, at det musikalske univers og de anonymiserede stemmer kan vække den samme nysgerrighed hos andre, som det kan hos ham selv. Og måske udfordre folks fordomme og forudindtagethed.

- Grundlæggende synes jeg, det er vigtigt at forsøge at vende tingene om. Ellers bliver det meget det samme, og vi kommer ligesom ikke videre, hvis man ikke engang imellem prøver nogle nye ting af og siger, ’hey, måske kunne vi også gøre sådan her’.

’Åbne Ører’ henvender sig både til dem, der er fastlåste i deres politiske holdninger, til de nysgerrige og især til unge, som måske ikke har fundet sit politiske ståsted endnu.

Ved at lytte til kompositionerne kan man på en anderledes måde få en større indsigt i, hvilke tanker, der ligger bag den politik, partierne står for, og måske få nemmere ved at forstå hele spektret, forklarer Noah Rosanes.

- Jeg kan mærke, at jeg selv lærer noget af at høre det. Hvis man lytter til de her interviews og tænker, ’hold kæft, hvor er det dumt’, så har man i det mindste dømt ud fra, hvad der rent faktisk blev sagt, og ikke af hvem.

På udebane på Borgen

For et halvt år siden havde Noah Rosanes ikke forestillet sig, at han kort tid senere skulle sidde på Christiansborg og sludre med Pia Kjærsgaard og Dan Jørgensen.

I starten var han nervøs for, om det overhovedet kunne lade sig gøre at gennemføre projektidéen. Det hele afhang af, om han kunne få en repræsentant fra hvert parti med på vognen, for partineutralitet er afgørende for projektet.

- Jeg anede ikke, hvordan de ville reagere. Om de ville synes, det var latterligt eller genialt. De var ikke så gode til at svare i starten, og jeg brugte halvdelen af tiden på at prøve at få banket nogle aftaler op. Det var lidt angstprovokerende at være pushy, fortæller Noah om at være ’new kid on the block’ og få hul igennem til de folkevalgte.

- Pia (Kjærsgaard, red.) var den første, jeg interviewede, og det var altså ret vildt, at hun pludselig sad der overfor mig, for hende har jeg jo hørt om i hele mit liv. Det var lidt surrealistisk, at jeg skulle sidde her alene med hende i et rum i en halv time.

Jakob Ellemann-Jensen, Ida Auken, Johanne Schmidt-Nielsen, Uffe Elbæk, Pia Kjærsgaard og Mette Abildgaard medvirker i 'Åbne Ører'. (Foto: © Noah Rosanes)

Ikke radiohits

Noah Rosanes er den fjerde huskunstner på Christiansborg. Men hvor hans forgænger Helene Lundbye Petersens arbejde var målrettet Christiansborgs politikere, vil Noah have ’Åbne Ører’ så langt ud som muligt. Målet er at komme rundt på skoler og biblioteker og præsentere projektet.

- Det er ikke radiohits. Det kræver, at man sætter sig ned og lytter ordentligt efter. Man kan ikke sidde og tjekke Facebook og lave kaffe samtidig, og derfor tror jeg, det fungerer bedre som foredrag end som en Spotify-udgivelse.

Noah Rosanes præsenterer ’Åbne Ører’ for første gang i Politikens Hus onsdag d. 6. december kl. 17.00 med efterfølgende debat med Uffe Elbæk (Å) og Dan Jørgensen (S).