Kan du huske den allerførste vinder af Den store bagedyst? Her er Nana i dag

Der er sket meget i Nana Dalbys liv, siden hun vandt bagekonkurrenen for syv år siden.

(Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

- Vinderen af 'Den store bagedyst' er... Nana Frolov!

Det er ikke sikkert, navnet ringer en klokke hos dig.

Hvilket er forståeligt nok. For det skete i 2012, og det er alligevel halvanden håndfuld år siden.

Det var dengang, 'Gangnam Style' hærgede internettet, Carly Rae Jepsen fik alle til at synge med på 'Call Me Maybe' og Usain Bolt var verdens hurtigste menneske på 100 meter ved de olympiske lege i London.

Men det var også første gang, DR blændede op for det, der skulle vise sig at blive et af de mest set programmer i 10'erne. Nemlig 'Den store bagedyst'.

Og selvom du måske ikke kan huske det, var det altså den dengang 30-årige Nana Frolov, der vandt jomfrusæsonen af bageprogrammet.

I dag hedder hun Nana Sefeld Dalby og er fyldt 38, men hun kan stadig huske, hvordan det var at være med i det hektiske bageshow.

- Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til. Vi havde det megasjovt under optagelserne og hyggede os bare med den her store oplevelse, det er at lave tv. Vi kunne ikke forestille os, hvor omfattende det var at være med, siger hun og fortsætter:

- Jeg havde en ambition om at få mit liv til at hænge sammen. Jeg var enlig mor fem dage om ugen og skulle få det til at gå op i en højere enhed med at tage fra Amager til Jylland for at filme. Det var ret hardcore, siger Nana Dalby, der dengang boede med sin søn Peter i en lille lejlighed på Amager, mens hun studerede.

Se øjeblikket, hvor Nana Dalby bliver udråbt som den allerførste vinder af 'Den store bagedyst':

Blev pludselig genkendt på gaden

Meget er sket med 'Bagedysten', siden Nana Dalby første gang trådte ind i det hvide bagetelt.

I 2012 var der således to værter - Neel Rønholt og Peter Ingemann. Og i de første programmer røg der to ud af konkurrencen hver uge.

Der var heller intet mesterbagerforklæde til ugens mesterbager. Det blev først indført i 2016.

Men kernen i 'Den store bagedyst' var den samme: Det handlede om at lave flotte og velsmagende kager, hvis man ville vinde.

Dengang, ligesom i dag, var det også noget af en omvæltning at blive landskendt gennem det populære bageprogram, når man så gik hele vejen og blev udråbt som vinder.

- Jeg skulle lige finde mine ben, da programmerne begyndte at blive sendt. Det føltes lidt mystisk at blive prikket på skulderen, når man holdt for rødt, fordi folk havde set mig i tv, siger Nana Dalby og fortsætter:

- Og når det blev sendt i tv, sad jeg og knugede puden op foran mit ansigt. Jeg syntes, det var meget underligt at høre min egen stemme og forholde mig til, hvordan jeg bevægede mig, siger Nana Dalby, der efter sin sejr også indtog de skrevne medier i form af flere bagebøger, hun udgav i årene efter sin medvirken.

Meget har forandret sig, siden 'Den store bagedyst' løb over skærmen første gang. I 2012 bestod dommer-duoen af Mette Blomsterberg (nederst til venstre) og Jan Friis-Mikkelsen (øverst til højre), mens værterne var Peter Ingemann (øverst til venstre) og Neel Rønholt (nederst til venstre). (© Dr)

'Bagedysten' er blevet vildere

Selvom hun for længst har vinket farvel til bagekonkurrencen, følger den originale 'Bagedyst'-vinder stadig med, når programmerne vender tilbage hvert efterår.

Hun har dog lige skullet vænne sig til, at der efterhånden kom nye kuld af amatørbagere og indtog bageteltet.

- Jeg følte lidt, det var mit køkken, de gik rundt i i løbet af de sæsoner, der fulgte efter min, griner hun og fortsætter:

- Men sådan er det altså ikke længere. Nu synes jeg bare, det er interessant, hvilket udstyrsstykke det er blevet. Kagerne, teknikker og udfordringerne er blevet meget vildere, siger hun og fremhæver blandt andet glaze-teknikken, som først for alvor blev et kendt fænomen i 'Bagedyst'-regi i 2016.

Dommerne bedømmer Nanna Dalbys finalekage, der fik ros for smagssammensætningen, der bestod af chokolade og rabarber. (© Dr)

Har droppet mediecirkusset

Som årene er gået, er der som bekendt kommet nye 'Bagedyst'-vindere og seer-darlings til.

I dag kender de fleste til Emil Obel, Rosa Kildahl eller Tobias Hamann. Men Nana Dalby går ikke rundt og føler sig overset eller glemt.

Faktisk passer det hende glimrende at kunne være en privat person igen.

- Det har været sjovt at være en del af mediecirkusset, men det er også rart, at jeg ikke er en del af det længere. For medieglansen forsvinder jo også igen, medmindre man fortsætter med at opsøge det, siger hun og fortsætter:

- Nu er vi lige flyttet ud af byen, og mine børn er kommet i nye institutioner, og det er egentlig meget rart, at jeg ikke bliver genkendt, men bare kan være mig selv, når jeg afleverer dem, siger hun med henvisning til de to børn, der er kommet til siden dengang, hun var alene på Amager med Peter, der i dag er fyldt ti år.

Nu er hun nemlig også mor til Liva på et og Christian på tre, som hun har med manden Kasper, som hun blev gift med i 2016.

Sidste år blev Nana Dalby mor til Liva, der er hendes tredje barn. (© PRIVATFOTO)

I dag bor familien i Herlev, og studiet er også afsluttet for længst.

Og selvom hun igennem de senere år har brugt mest tid på at være småbørnsmor, så er hun egentlig uddannet fødevareudvikler.

Sideløbende med opfostringen af sine børn har hun også arbejdet som ernæringskonsulent, ligesom det også er blevet til en række bagerelaterede arrangementer i ny og næ.

I den kommende tid skal hun dog arbejde med noget, der i manges øjne ligger langt fra det lækre og indbydende 'Bagedyst'-univers.

- Jeg skal arbejde med at spiseliggøre insekter, griner hun og fortsætter:

- Jeg glæder mig til at arbejde igen. At have mange børn er ikke for sjov. Det tror jeg, de fleste forældre kan skrive under på. Så nu skal jeg have min nattesøvn igen. Det er først nu, barselstågen er begyndt at lette.