Kan du huske Rosa fra Bagedysten? Nu springer hun ud som youtuber

Rosa Kildahl vil sikre sig, at fremtiden også husker at lave de klassiske, danske retter. Så nu er hun blevet youtuber.

(Foto: © Niels Henrik Dam, Ritzau Scanpix)

Rosa-feberen har raset siden 2017, hvor den dengang 60-årige bedstemor fra Glyngøre Rosa Kildahl deltog i 'Den store bagedyst'.

Selvom hun måtte vinke farvel til konkurrencen i semifinalen, bed hun sig fast i de danske tv-seere som en, man var på fornavn med.

Sidste efterår deltog hun i 'Vild med dans' på TV 2 – og på samme kanal medvirkede hun også i en dokumentarserie, hvor man fulgte hende i jagten på sit grønlandske ophav.

Hun blev i 2018 desuden også nomineret til en Zulu Award i kategorien 'Det vi allesammen grinte af' - som hun dog tabte til Holly Holm.

Og selvom det hele startede lidt for sjov, så har Rosa Kildahl nydt at være med i to af de største tv-programmer herhjemme.

- Det var jo aldrig rigtig planen, at jeg skulle med i 'Den store bagedyst'. Det var mit barnebarn, der syntes, jeg skulle melde mig, så da jeg kom med, var det en kæmpe overraskelse for os alle.

- Men jeg fandt ud af, hvor skønt og sjovt det er at lave tv. Jeg føler mig meget privilegeret. Og det skete på et tidspunkt, hvor der godt måtte ske noget nyt for mig. Jeg gik på daværende tidspunkt og overvejede, om jeg skulle udvide min forretning i Sverige, men så langt nåede jeg aldrig, før mit liv tog en helt anden drejning med tv, siger Rosa Kildahl, der stadig har sin egen branding-virksomhed, hvor hun producerer vandflasker til virksomheder.

Se, hvordan Rosa Kildahl gav følelserne frit spil, da hun blev udråbt til mesterbager i 'Den store bagedyst' i 2017:

Hår på brystet

Livet som ny kendiskvinde i det danske medielandskab tager Rosa Kildahl dog i stiv arm.

- Jeg mærker det mest, når jeg bevæger mig uden for Glyngøre… Så det sker ikke så tit, griner hun.

Og selvom hun da lige skulle vænne sig til den øgede opmærksomhed fra fremmede mennesker, så mener Rosa Kildahl, at hun har været godt rustet hjemmefra til at blive et navn, folk kender.

- Man skal jo heldigvis bare være sig selv. Og jeg har så meget hår på brystet i kraft af min erfaring og alder, så jeg ved jo godt, at vi bare er mennesker på begge sider af skærmen. Så det er jo ikke farligt, hvis folk har holdninger til mig. Verden er jo nuanceret.

Faktisk er det kommet bag på hende, hvor søde folk har været på nettet, hvor tonen ellers ofte kan være hård.

- Jeg troede, folk ville kategorisere mig som en bedstemor, der bare skulle skride hjem. Men det lader til, at min alder på en eller anden måde har været med mig. Folk har været enormt søde, siger hun.

Da Rosa Kildahl sidste år deltog i 'Vild med dans', dannede hun par med Esbern Syhler-Hansen. Parret nåede en tiendeplads. (Foto: © MOGENS FLINDT, Ritzau Scanpix)

Laver danske retter på YouTube

Selvom Rosa Kildahl i dag stadig har godt gang i sin virksomhed som selvstændig i H2O Branding, så har hun for nylig kastet sig ud i et nyt eventyr.

For når folk retter deres øjne på én, synes Rosa Kildahl, at man ligeså godt kan bruge den opmærksomhed til noget fornuftigt.

Derfor har hun kastet sig over YouTube med sin egen kanal, 'Rosa uden filter'.

Her lærer hun børn og unge, hvordan man laver klassiske danske retter som boller i karry, forloren hare og stegt flæsk med persillesovs.

- Børn og unge skal lære at gå i køkkenet og lave rigtig mad. Vi skal have liv i de gamle retter. Ellers er der pludselig gået to år mellem, at man sidst fik brunkål, og det går jo ikke, siger hun med et smil.

For Rosa Kildahl betyder det nemlig meget, at hendes videoer er centreret omkring det danske køkken.

For nylig læste hun et ugeblad, hvor der fulgte en madplan med, og Rosa Kildahl hæftede sig ved, at ingen af retterne var fra Danmark.

- Det, synes jeg, er synd. Så bliver det jo med tiden svært at sige, hvad der er dansk mad og danske traditioner. Og det er bare ærgerligt, for dem synes jeg gerne, vi må bevare, så godt vi kan.

Når Rosa Kildahl laver sine YouTube-videoer, foregår det i køkkenet hjemme i Glyngøre. Her er hun i færd med en god gang boller i karry. (© PRIVATFOTO)

Får positiv respons

Rosa Kildahl er dog udmærket klar over, at de unge, hun henvender sig til, er travle væsener, der måske ikke umiddelbart regner tid til boller i karry ind i deres skemaer.

Derfor sørger den nyudsprunge youtuber også for, at videoopskrifterne er ultranemme at gå til for brugerne.

- Den knappeste ressource, vi har i dag, er jo tid. Man skal være alle steder på én gang og huske at se den sidste nye film og følge med i alt. Så der er ikke tid til at gå i køkkenet.

- Derfor er min kanal også så simpel. Det skal være så enkelt for folk at gå til som muligt. Så får man succes med at lave maden første gang, og så finder man måske ud af, at det egentlig ikke tager så lang tid at lave, siger hun.

Og selvom hun kun har været i gang i nogle uger, kan Rosa Kildahl allerede mærke, at hun er med til at gøre en forskel i sit nye virke som youtuber.

- Der er nogle børn, der har skrevet, at de er begyndt at lave mad til deres forældre. Og forældrene har kigget undrende og spurgt ind til, at børene ellers ikke kunne lide løg. Men så siger de, at de godt kan lide det, fordi jeg har lært dem det.

- Så jeg får på en eller anden måde sneget mig ind på dem, griner hun.

Hvis du ikke kan få nok af Rosa Kildahl, kan du glæde dig til snart at se hende i den nye sæson af 'Danmarks bedste portrætmaler', hvor hun agerer motiv for kunstmalerne. Og den 18. december kan du opleve hende i 'Timms Jul' sammen med Timm Vladimir. (Foto: © Bo Christensen, Dr)

Rosas egne favoritter fra 'Den store bagedyst'

Sildesnitter: Med sildesnitterne fik vi en flig af Glyngøre, som var vigtigt for mig at få med i historien. Markus Grigo bad om opskrift på havtornmarmeladen – det var stort!

Wienerbrød: Temaet familiehygge lå lige til mit højreben, og wienerbrød er pæredansk - og man får det bedste af slagsen i Danmark.

Sankt Hans-kagen: Mange af mine yndlingssmage var i denne kage, og det blev også min farvel-og-tak kage.