Kan du huske Speedo'en? Nu gør de små badetrusser comeback

De bittesmå badebukser blev populære i 1960'erne, og nu ser det ud til, at de er på vej tilbage i (bade)modebilledet.

De små Speedo-badebukser kan være på vej til at gøre comeback. (Foto: Nico De Pasquale Photography © Getty Images)

Den overlader mildest talt ikke meget til fantasien. Og måske forbinder du den mest med noget, din far engang trak i, når I var på stranden.

Vi taler selvfølgelig om Speedo'en – de bittesmå badebukser, der faktisk mest af alt er en god, gammeldags herretrusse beregnet til at bade i.

Og til sommer tyder meget på, at flere mænd igen vil hoppe i bølgen iklædt – eller afklædt, om man vil – de klejne badebukser.

I hvert fald gør Speedo'en comeback, mener Graham Addinal, der moderedaktør på mandemagasinet Dossier. Det siger han til Børsen, der også fortæller, at det danske firma Pond Copenhagen vil lancere en nordisk variant af Speedo's.

Trenden handler om, at moden generelt er blevet mere sexet, må man forstå. Vi trænger med andre ord til at vise mere hud end længe som reaktion på, at vi har været tildækket og har holdt os for os selv under coronapandemien. Nu vil vi ud og vise os frem.

Hvis den forudsigelse holder stik, så er der tale om noget af et comeback, mener Mikkel Venborg Pedersen, der er dr.phil. på Nationalmuseet og forfatter til bogen 'Den perfekte gentleman'.

Den har nemlig været tæt på forsvundet fra de danske strande i omkring 30 år, forklarer han. Og vi skal endnu længere tilbage for at finde dens storhedstid her til lands.

- Speedo'en kommer i 1960'erne. Den blev ikke mindst stor på grund af, at man begyndte at se OL i tv. Dér så man de her flotte svømmemænd i de her meget, meget små, australske badebukser. Og det var så ovenikøbet også dem, der vandt medaljerne, siger Mikkel Venborg Pedersen i 'P1 Morgen'.

- Den gled direkte ind i tiden og blev den store bademode. Den var rigtig stor i 1960'erne, uddyber forfatteren, der også har forsket i mænds stil gennem tiden.

Det danske mærke Pond Cph vil igen have de danske mænd til at trække i de små badebukser med deres bud på en nordisk Speedo. (Foto: Mads Tolstrup © Pond Cph)

Skandinaver blev inspireret af Sydeuropas strandløver

De mikroskopiske badebuksers velvoksne succes hænger ikke mindst sammen med, at vi skandinaver i samme periode møder en ny badekultur, der er anderledes end den, vi har kendt herhjemme.

- Man begynder at tage sydpå i stor stil og møder en sydlandsk strandkultur og stereotypen på den sydlandske strandløve i små Speedo's, måtte på brystet, guldkæde og pomadehår, siger Mikkel Venborg Pedersen og uddyber:

- Man møder det at have et strandliv; det at være på stranden i lang tid og have dét spil mellem kønnene, som der også hører med til at være på stranden.

Hvis vi så spoler tiden frem til 2021, rammer Speedo'en fint ind i den kropsdyrkelse, som ligger i tiden, mener Mikkel Venborg Pedersen.

- Mode er jo også forretning. Så en dygtig modeforretningsmand vil jo altid se, hvor man har noget, der er langt ude, men stadig gangbart, og så prøve at få det med. Og så har moden nogle loops.

En model under Sao Paulo Fashion Week i 2018 iført et par Speedo-lignende badebukser. (Foto: Fernanda Balster/Fotoarena/Sipa USA © Scanpix)

'Der er et ønske om at komme ud'

Mode eller ej, så bør man(d) dog måske lige tænke sig om en ekstra gang, inden man drøner til stranden og trækker i et par af de tætsiddende badetrusser.

- Det er sjældent, at Speedo's eller andre små badebukser sidder helt på en normal mand, som designeren havde forestillet sig, medgiver Mikkel Venborg Pedersen.

Hænger Speedo'ens comeback sammen med corona?

- Jeg tror, der er et ønske om at komme ud, særligt blandt ungdommen. Men om det ligefrem giver sig udslag i at vise bar hud, det tror jeg nu ikke helt. De små, stramme badeshorts har været fremme et stykke tid. Også før corona.