Kan en opvasketab virkelig ødelægge dit forhold? Dét er ugens helt store spørgsmål i Gift ved første blik

Hverdagsdramaerne rammer i 'Gift ved første blik'. Vi ser tilbage på fire ikoniske diskussioner.

Samantha og Daniel har deres første diskussion i sæsonens sjette afsnit af 'Gift ved første blik'. Det begynder med en opvasketab. (© DR)

Skal opvasketabsen absolut lægges pænt ind i opvaskemaskinens sæbeskål, eller kan den smides helt tilfældigt ind i maskinen?

Det var et af de helt store spørgsmål i denne uges afsnit af 'Gift ved første blik'.

Diskussionen om de små, plastikbeklædte tabs foregår hjemme hos sæsonens ellers mest stille par, 29-årige Samantha Charmaine Bengtsen og 28-årige Daniel Kreutzfeldt, i deres nye fælles lejlighed, da de er i gang med at rydde op efter en hyggelig familiemiddag.

For her dør den gode stemning, da Daniel smider en vasketab skødesløst ind i opvaskemaskinen. Ifølge Samantha skal den nemlig placeres i den sæbeskål, der er beregnet til vasketabs og opvaskepulver. Ellers vil tabsen blive opløst med det samme, og tingene vil ikke blive ordentligt rene, mener hun.

Men det argument preller af på Daniel, som pludselig siger hende imod. Han nægter at flytte tabsen, som i øvrigt er faldet ned i bestikskuffen. Diskussionen ender med, at han starter både maskinen og den kolde luft mellem parret, som fortsætter til dagen efter.

Se parrets diskussion, som også er deres allerførste, her:

I dag siger Daniel, at der var tale om en principiel diskussion.

- Det kan godt ske, det var mig, der skulle have givet mig, men jeg tror måske, jeg blev lidt trodsig. Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke lige ville give mig på den der, siger han til dr.dk og understreger i øvrigt, at opvasken blev ren.

Men uanset om du er TeamSamantha eller TeamDaniel, er vasketabsen et klassisk eksempel på den største trussel, der venter ethvert parforhold; hverdagen.

Det siger Julia Lahme, etnolog og livsstilsekspert, som hver uge giver sine perspektiver i 'Gift ved første blik'.

- Hverdagen repræsenterer den største udfordring for os alle sammen. Det er her, vi skal præstere hele tiden. Her, hvor ingen af os har tid nok til at få tingene til at hænge sammen. Det betyder, at vi er omgivet af krav hele tiden fra os selv og hinanden, siger Julia Lahme.

Etnolog Julia Lahme giver ekspertinput til seerne undervejs i 'Gift ved første blik'. Privat er hun gift med sin mand på 14. år og har to børn.

Hun forklarer, at presset i hverdagen kan medføre, at vi kan blive en smule selvretfærdige, når det handler om, hvem der har ret.

- Når de her helt små ting blæser ud af proportioner, rækker det ud over vasketabsen. Det handler om "bliver jeg hørt og set og forstår den anden, hvor svært det er for mig". I denne konkrete episode mellem Samantha og Daniel er det jo også interessant at se, at diskussionen om vasketabsen fortsætter dagen efter, siger hun og uddyber:

- I mange parforhold har man svært ved at nå samtalen på et dybere plan, og så bliver det pludselig en irritation over, hvorfor der altid ligger et halvt par sokker under spisebordet. Sokkerne er symbol på alt det, der irriterer.

Julia Lahme mener, at hvis vi skal minimere de her konflikter, er det vigtigt at huske på, at det ikke er ferierne og weekenderne, vi skal fokusere på. Vi skal blive bedre til at vise kærlighed i hverdagene, som der er allerflest af i vores liv.

- Vi er nødt til virkelig at trække vejret dybt og give plads til at elske den anden. Selv gennem opvasketabs, dumme sokker og opslået toiletsæde, lyder rådet fra Julia Lahme.

I anledning af ugens afsnit af 'Gift ved første blik, hvor hverdagsproblemerne for alvor dukker op hos de fem par, har vi fundet fire andre ikoniske hverdagsdilemmaer og -diskussioner frem fra tidligere sæsoner. Efter hvert dilemma kommer Julia Lahme med sit perspektiv på sagen.

For uanset om vi griner eller krummer tæer af de nygifte, kan vi måske også genkende (lidt for meget) i os selv.

Den (potentielt) rædselsfulde: Indretning

Når parrene i 'Gift ved første blik' flytter sammen, ser vi ofte et clash mellem to verdener af boligstile, der ikke harmonerer særlig godt. I år har Mette taget sine lyserøde pyntepuder med til Mortens sofa, mens han har kørt et stort, farverigt maleri hjem til hende, som har fået en prominent plads - i soveværelset.

I de tidligere sæsoner har der været talrige eksempler på det samme.

Måske husker du Frederiks fadølspude, da han flyttede ind hos Maja i sjette sæson? Og selvfølgelig Michaels store gamer-stol og tilhørende "voldsomme" stationære computer, som han insisterede på at placere i Kathrines stue i sæson fem.

Se Michael flytte ind med sin store gamer-stol i Kathrines lejlighed:

Etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme forklarer, hvorfor det er vigtigt at rumme den andens "rædsler":

- Hvis du vil have et godt parforhold, skal du kunne lukke den andens stil og interesser ind i dit hjem. Også selvom det betyder, at hans rædselsfulde samling af bodega-askebægre skal have en plads. Man er nødt til at give plads og leve med, at verdens pæneste stue bliver til gamer-rum. Æstetik må ikke stå over kærlighed.

- Vi har cirka 1.000 års kulturhistorie for, at hjemmet er kvindens domæne, og at manden nærmest bare er på besøg derhjemme. Han må acceptere tapetet, for det er her, hun reagerer. Men hvis man vil et ligestillet parforhold med plads til begge, er man nødt til at give køb på det. Husk på, at din partners smag ikke kan være helt dårlig, når han eller hun har valgt dig.

Den behårede: Kæledyr

Der er flere deltagere i årets 'Gift ved første blik', der har kæledyr. Men hos ét par spiller hunden en helt særlig og særdeles fremtrædende (hoved)rolle.

Vi taler selvfølgelig om Jonnas firbenede ven Gabbie, der har fået sin egen lille seng tæt på Jonna og Carstens dobbeltseng, og som får sunget 'Elefantens vuggevise', inden hun(d) skal sove.

Det er ikke første gang, et firbenet barn kommer mellem et nygift par i 'Gift ved første blik'. I sæson fem var 28-årige Cecilie blevet matchet med 31-årige Ronnie, og en af de helt store diskussioner var, hvorvidt Ronnies hund, Kenzo, skulle ligge i sengen eller ej. Cecilie ville have, at Kenzo skulle helt ud af soveværelset, hvilket Ronnie på ingen måde ville gå med til.

Parret nåede aldrig til enighed, og det endte med, at de gik fra hinanden, da eksperimentet sluttede. Ronnie fandt i øvrigt senere sammen med hende, der passede Kenzo på hans og Cecilies bryllupsnat.

Se Ronnie og Cecilies diskussion om Kenzo her:

Etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme giver sit syn på kæledyr i et parforhold:

- Hvis man møder en, der har kastet sin kærlighed på et kæledyr, vil man have en permanent konkurrent i sit parforhold.

- Det er et kultursammenstød af de allerstørste, fordi vi har to slags mennesker: Dem, der accepterer, at et kæledyr er en person - og dem der ikke gør. Og her må jeg bare sige "If you can't beat them - join them". For hvis du ikke møder din partner i dennes kærlighed til kæledyret, har du ikke en chance.

Den beskidte: Vasketøj

Kan man vaske sort og hvidt sammen? Og hvor mange grader bør man vaske ved? Det er nogle af de ting, Michael bliver testet i, kort efter han er trådt ind ad Christinas hoveddør med et smil, en buket blomster og en flaske vin.

I sæson seks luftede Henriette og Claus også deres beskidte vasketøj, da de var dybt uenige om, hvorvidt man kan smide viskestykker sammen med sit gamle undertøj i maskinen:

- Man skal sgu da ikke vaske sit undertøj og viskestykker sammen med sit tøj. Det er ulækkert. Så ryger dine numsebakterier videre på dit tøj, sagde Henriette.

- Ja, men jeg er sgu ikke død af det endnu, lød Claus' svar.

Se klippet, hvor Claus og Henriette diskuterer numsebakterier:

Julia Lahme mener, alarmklokken bør ringe ved en vasketøjs-diskussion:

- Nu er vi inde i noget, der er endnu værre end opvasketabs, nemlig hygiejne. Hygiejne, og hvordan man fortolker det, går ind i et helt andet felt - en intimzone, hvor vi har nogle forskellige grænser for, hvad der er lækkert og ulækkert.

- Problemet er, at hvis man først væmmes ved den andens hygiejne, er vi i området, der hedder point of no return. Der er forsket enormt meget i, hvad der sker, hvis den anden gør noget ulækkert - og jeg kan bare sige, at der ikke sker noget i soveværelset, hvis du væmmes ved din partner rent fysisk. Mit råd er derfor, at vil du det parforhold, lader du den med de højeste standarder for hygiejne vinde - uden diskussion.

Den sprængfarlige: Rod

Vi slutter af med et sprængfarligt emne, de fleste af os har en holdning til. Rod.

Nogle trives i det - eller ser det ikke, mens andre ikke kan holde det ud. Hos Mette og Morten går bølgerne højt, da de skal vænne sig til hinandens orden - eller mangel på samme, hvor Mette i en ophedet snak siger til Morten, at han bor som "et svin".

Og rod har faktisk været roden til ondt, lige siden den første sæson blev vist i 2013.

Her blev det 28-årige rodehoved Mie gift med det 30-årige ordensmenneske Simon. Og da de flyttede sammen, gav det frustrationer hos dem begge.

Se et klip, hvor Simon er frustreret over Mies rod:

Julia Lahme giver sit input til parforhold, hvor den ene roder:

Rod er et klassisk eksempel på, hvordan vi kan drive hinanden til vanvid, hvis vi ikke træffer en beslutning om, at vi kan elske hinanden ud af det. Men det er en beslutning, vi skal træffe aktivt, for du kan aldrig grundlæggende ændre et rodehoved.

- Pas på med ikke at tage den andens rod som et personligt angreb. For selvom den ene synes, det er vanvittigt vigtigt, at der er orden, kan den, der roder, ikke nødvendigvis se det selv. Nogle synes, det er ligegyldigt, måske faktisk hyggeligt og trygt, når tøjet ligger i tre bunker på gulvet, mens andre bliver enormt utrygge.

- At beslutte os for at orden er bedre end rod, er en kulturel beslutning, ikke en faktuel beslutning. Og det er noget, vi skal huske på, hvis vi vil det andet menneske. Spørg dig selv: Vil du virkelig give lov til, at rod skal være dét, der får bægeret til at flyde over i et ellers godt parforhold?