Mindre end en dag efter at forretningsmanden Elon Musk officielt har købt Twitter, er der allerede sket ændringer på det store sociale medie.
- Fuglen er befriet, skrev Elon Musk med henvisning til Twitters logo. I dagens anledning ændrede han sin titel til "Chief Twit" - løst oversat til "Pip-chef".
44 milliarder dollar måtte milliardæren og Tesla-chefen betale for Twitter efter et længerevarende juridisk tovtrækkeri.
Og dårligt nok var købet i dag på plads, før Elon Musk begyndte at rydde ud i chef-laget på Twitter.
Fyrer topchefer
Ifølge flere amerikanske medier fyrede han først Twitters topchef, Parag Agrawal, og derefter tre andre topchefer, blandt andet den ansvarlige for mediets juridiske afdeling
Fyringerne - og Elon Musks tidligere udtalelser om "ubegrænset ytringsfrihed" har skabt usikkerhed om Twitters fremtidige retning.
Video: Elon Musk tweetede onsdag "Let that sink in!" sammen med en video af, at han indtog Twitters hovedkontor bærende på en køkkenvask (sink på engelsk, red.)
Ville markante højreradikale profiler som USA's tidligere præsident Donald Trump få ophævet deres bortvisning fra platformen?
Kort tid efter at Elon Musk havde overtaget ejerskabet, fik den amerikanske rapper Ye, der nok bedst er kendt under navnet Kanye West, sin twitterprofil genaktiveret.
Kanye West blev suspenderet fra Twitter efter antisemitiske udmeldinger.
Det vides ikke, hvorfor rapperens profil har fået lov til at genopstå. Ifølge Elon Musk har han ikke noget at gøre med afgørelsen.
- Yes konto blev genaktiveret af Twitter før købet. De har ikke informeret eller spurgt mig til råds, skriver han fredag aften dansk tid.
Inden havde Elon Musk tweetet, at Twitter vil danne en moderations-råd med "mangfoldige synspunkter".
- Ingen større indholdsbeslutninger eller genaktiveringer af konti vil ske, før rådet har været samlet, skriver Elon Musk.
Kvamm sletter konto
Mange frygter nu, at Twitter under Musk vil lempe reglerne og kan blive brugt til at sprede had og falske påstande, som de, der førte til stormen på den amerikanske kongres 6. januar 2021.
- Elon Musks planer for Twitter vil gøre det til en endnu mere hadfyldt kloak, der vil føre til uoprettelig skade i den virkelige verden, skriver Stop the Deal, en sammenslutning af flere organisationer, der er imod handlen.
Herhjemme har musikeren og komikeren Simon Kvamm sagt farvel til platformen efter overtagelsen.
- På denne dag, hvor dette medie er overgået til privat og enevældig styring på et nyt niveau, sletter jeg hermed min konto, skriver han i et tweet på sin nu lukkede profil.
- Hvis nogen af mine 163.820 følgere er interesseret i at følge mig videre, er jeg at finde på andre næsten ligeså trælse sociale medier, skriver Simon Kvamm i tweetet, som han også har delt på sin facebookprofil.
DR har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Simon Kvamm, men det har indtil videre ikke været muligt.
Trump er 'meget glad'
Elon Musk har sagt, at han er "absolutist", når det gælder ytringsfriheden, og der skal være plads til alle stemmer på Twitter.
Den amerikanske højrefløj har længe kritiseret Twitter for at være for venstreorienteret.
Her ser man suspendering af USA's tidligere præsident Donald Trump for at sprede ubegrundede påstande om valgsvindel for et udtryk for cancel-culture.
Indtil videre er Trump ikke tilbage på Twitter, men han roser ejerskiftet.
- Jeg er meget glad for, at Twitter nu er i fornuftige hænder, skriver Trump, der indtil videre holder sig til sin egen platform, Truth Social.
EU-kommissær for det indre marked Thierry Breton antyder dog, at Europa er parat til med lovgivning at gøre de sociale medieplatforme ansvarlige for indholdet.
- I EU vil fuglen flyve efter vores regler, skriver han i respons til Elon Musks "Fuglen er befriet"-tweet.
Frygter at Twitter bliver ekkokammer
Det store spørgsmål er dog, hvad Elon Musk egentligt vil med Twitter. Tjene penge eller føre politik?
Indtil videre peger tweets og udtalelser fra Musk i flere retninger, fortæller Camilla Sebelius Winther, analytiker på netmediet kongressen.com
- Hvis man skal tage hans egne ord for gode varer, så kører hans svar faktisk i to spor. Det er forretning og filantropi i en eller andet skønsom blanding, siger hun til P1 Orientering.
- Han siger, at han ikke ønsker, at Twitter skal være et ekkokammer for hverken had eller splittelse i samfundet. Han siger, at han var nervøs for, at Twitter som platform var i gang med at splintre og skabe splid mellem højrefløjen og venstrefløjen i USA, siger Camilla Sebelius Winther.
Bliver ikke et 'hellscape'
Men samtidigt udtrykker Elon Musk sig mere nuanceret i et offentligt brev til Twitters annoncører, fortæller hun.
- Jeg synes faktisk, at han siger det ret klart i den måde, som han adresserer sine partnere på, at det her blive ikke et "hellscape" - et helvede uden konsekvenser. Så selvfølgelig bliver det ikke en platform, der kan bære alt indhold. Det siger han ret klart, siger Camilla Sebelius Winther.
- Der bliver måske åbnet op for, at Donald Trump og andre profiler kan komme tilbage, men han er også nødt til samtidigt at læne sig ind i, at der er noget regulering, som han bliver nødt til at forholde sig til, siger hun.
Hun forventer, at der nu vil være stor politisk opmærksomhed på, hvordan Elon Musk forvalter sin magtfulde medieplatform.
- Der er mange, der vil have øjnene på ham nu.
Presset kan få Musk til tøve med at bruge Twitter som sin egen politiske platform, vurderer Camilla Sebelius Winther fra kongressen.com og tilføjer:
- Men det kan tage mange drejninger endnu. Man ved aldrig helt med Elon Musk.