Kanye West tropper op i 'White Lives Matter'-trøje under modeshow

Rapperen og modeskaberen er ikke uvant med at skabe kontroverser.

Kanye West har skabt overskrifter i Paris, hvor han dog også har haft tid til at se modeshows - blandt andet sad han på første række hos modehuset Givenchy. (Foto: © Jana Call me J/ABACA/Shutterstoc, Scanpix)

I går ramte den amerikanske rapper og stilikon Kanye West Paris Fashion Week, og det gik ikke stille for sig.

Kanye West, som også går under navnet Ye, var i Paris for at lancere sin nyeste kollektion, Yeezy Season 9, og her troppede han op i en trøje, som efterfølgende har skabt overskrifter.

For den 45-årige amerikaner dukkede nemlig op til sit modeshow med en trøje, der havde teksten 'White Lives Matter' på ryggen, mens den tidligere pave, Johannes Paul 2., prydede forsiden.

Kanye West mødte op til sit eget modeshow i Paris med den konservative kommentator Candace Owens. Begge bar de en trøje med teksten "White Lives Matters". (Foto: © Udklip fra Twitter)

White Lives Matter-sloganet er et slags modsvar til Black Lives Matter-bevægelsen, og de tre ord er blevet populære på den politiske højrefløj i USA.

Det blev understreget, da Kanye West desuden havde inviteret den konservative kommentator Candace Owens, som også var iklædt 'White Lives Matter'-trøjen.

Kanye Wests stunt i Paris har fået flere til at reagere på sociale medier som Twitter.

Blandt andre skuespilleren og rapperen Jaden Smith, der på Twitter skrev: "Black Lives Matter".

(Foto: © Udklip fra Twitter)

Den amerikanske biskop Talbert Swan reagerede også på Twitter ved at skrive, at "Kanye West er ligeglad med sorte mennesker".

Går imod strømmen og det politisk korrekte

Ifølge The Guardian holdt hovedpersonen en tale inden modeshowet gik i gang.

- Alle her ved, at jeg er lederen. I kan ikke kontrollere mig. Dette er en ukontrollabel situation.

Ifølge Kristian Karl, der er musikjournalist hos Soundvenue og har fulgt Kanye West tæt i flere år, er det ikke et nyt synspunkt for Kanye West.

Kanye West ses her forlade modeshowet i Paris i aftes, hvor ventende fans stod klar til at se ham. (Foto: © Pichichipixx / SplashNews.com, Scanpix)

Han henviser til en Instagram-story fra Kanye West fra i dag, som nu er blevet slettet, hvor kan skrev: "Alle ved, at Black Lives Matter var et fupnummer. Nu er det ovre. Selv tak."

- Han er gået all in på det her budskab, hvis nogen skulle være i tvivl om, at han mener det.

- Det kommer ikke som den helt store overraskelse, at det er Kanye West, der kommer ud med noget så kontroversielt og nærmest skandaløst som at sige "White Lives Matter". Han er det sidste lange stykke tid gået imod strømmen og det politisk korrekte, siger Kristian Karl.

Kanye West har tidligere ytret sig kontroversielt om race.

Da USA blev ramt af den voldsomme orkan Katrina i 2005, fik den daværende præsident George Bush en verbal lussing, da Kanye West sagde: "George Bush er ligeglad med sorte".

Og i 2018 udtalte han, at han mente, slaver havde et valg. Han begrundede det med, at der har været slaveri i 400 år. Senere undskyldte han udtalelsen.

Diagnosticeret med bipolar lidelse

Tilbage i 2020 meldte Kanye West sig højest overraskende sit kandidatur som præsidentkandidat, hvor han efterfølgende afholdt et vælgermøde, som trak overskrifter.

På vælgermødet fremstod Kanye West usammenhængende, og han brød også sammen i gråd.

Kanye West proklamerede i juli 2020, at han ville stille op som præsident i USA. Her ses han på sit første vælgermøde i staten South Carolina, hvor han blandt andet brød ud i tårer. (Foto: © Randall Hill, Ritzau Scanpix)

Efterfølgende forsvarede Kanye Wests daværende kone, Kim Kardashian, ham og bad om forståelse på hans vegne.

- Som mange af jer ved, har Kanye bipolar lidelse. Alle, som har denne sygdom, eller har en elsket, der har det, ved, hvor utroligt kompliceret og smertefuldt det er at forstå, skrev Kim Kardashian på Instagram.

Kanye West har flere gange selv omtalt sin psykiske sygdom, der i perioder kan gøre ham manisk. Han har også sagt, at han ikke ønsker at tage medicin mod den, da det hæmmer hans kreativitet.

Ifølge Kristian Karl kommer man ikke udenom, at Kanye West har været igennem en længere livskrise, hvor han blandt andet er blevet skilt fra Kim Kardashian.

- Dette pr-stunt, hvis man kan kalde det det, kommer på et tidspunkt, hvor han er i krig på flere fronter.

Men at afskrive ham som "skør" på grund af hans mentale helbred er heller ikke fair, mener han.

- Det er farligt at afskrive ham på den måde. Og han har selv sagt, at han har det svært med, at hans kontroversielle udtalelser bliver bortforklaret med hans mentale helbred.