Kaos i kulissen: Danmark tvunget til at ændre i Eurovision-optræden i sidste øjeblik

Flere lande må ændre i deres optrædener, efter årets Eurovision-scene pludselig er gået i stykker.

Danske Reddi er lige nu i Torino i Italien, hvor de forbereder sig til årets Eurovision Song Contest, der finder sted i næste uge. (Foto: © EBU)

"Buona sera, Europa!"

Sådan vil det lyde, når værtslandet Italien i næste uge byder hele Europa velkommen til årets Eurovision Song Contest.

Allerede nu er forberedelserne til sangkonkurrencen, der sendes tirsdag, torsdag og lørdag i næste uge, i fuld gang, og i disse dage er alle årets 40 deltagerlande på scenen for at afprøve og finpudse deres optrædener.

Men at sige at prøverne er gået, som var de smurt i italiensk olivenolie, vil mildt sagt være en journalistisk stramning. I stedet har prøverne for mange lande været omgærdet af kaos og stor usikkerhed.

Arrangørerne har nemlig haft store problemer med årets Eurovision-scene, der - få dage inden prøverne skulle starte - simpelthen er gået i stykker.

Danske Reddi ses her på den omdiskuterede Eurovision-scene i Torino, Italien. (Foto: © EBU)

Problemet er hovedelementet på årets scene, en stor sol-konstruktion af metal, der efter planen skulle kunne dreje rundt.

Den store drejescene virker dog ikke efter hensigten, og italiensk tv har bag kulissen meldt ud, at man ikke når at fikse problemerne inden de store tv-shows.

- Vi har fået at vide, at den ikke kommer til at virke, fortæller sceneinstruktør Birgitte Næss-Schmidt, der står for at instruere den danske optræden ved årets Eurovision.

- Det er ret kritisk, at scenen ikke virker som planlagt. Og så er det jo skidesynd for dem, der har designet og bygget scenen og tænkt en masse tanker om, hvad den skulle kunne, fortæller Birgitte Næss-Schmidt, der sammen med resten af den danske delegation i weekenden ankom til værtsbyen Torino.

Det er "solen", den store halvcirkel på årets scene, der volder Eurovision-arrangørerne problemer. "Solen" består af syv separate skiver, der - som her på billedet - skulle kunne dreje rundt uafhængigt af hinanden, men teknikken bag virker ikke som planlagt. Billedet her er taget, inden prøverne gik i gang. (Foto: © ATELIERMONTINARO)

Fik besked om scenekaos tre dage før første prøve

Problemerne med scenen har betydet, at flere lande i 11. time har måttet ændre markant i de optrædener, som flere deltagere ellers har arbejdet på i månedsvis.

Det gælder også Danmark og gruppen Reddi, der med bidraget 'The Show' søndag havde deres første prøve scenen.

- Solen har to sider; én med en LED-skærm og én med en masse lamper. Vi havde bedt om at bruge LED-skærmen til at vise noget grafik, men fordi solen ikke kan dreje rundt, er det nu siden med lamperne, som vender ud mod publikum, forklarer Birgitte Næss-Schmidt.

Problemerne betyder, at Birgitte Næss-Schmidt og resten af den danske delegation i sidste øjeblik har måttet ændre i både scenegrafik og lyset til den danske optræden, for at tilpasse sig scenens nye udtryk.

- Vi fik at vide, at scenen ikke virkede, tre dage før vores første prøve. Vi havde heldigvis på forhånd valgt ikke at benytte os af selve drejescenen, fordi vi ikke syntes, det fungerede optimalt, så det har været nogenlunde simpelt for os at tilpasse vores optræden, fortæller Birgitte Næss-Schmidt og tilføjer:

- Italienerne arbejder hårdt på, at showet stadig bliver superflot, og jeg synes, den danske optræden er endt rigtig godt.

Forsanger i Reddi, Mathilde 'Siggy' Savery, ses her under Danmarks første sceneprøve søndag. (Foto: © EBU)

Også de danske Eurovision-håb Reddi er trods de pludselige ændringer i sceneshowet godt tilfredse med deres første prøve på scenen.

- Det gik sygt godt. Faktisk over alt forventning. Det så sindssygt godt ud på scenen, og lyset og fyrværkeriet fungerede virkelig godt, så vi er glade, lød det fra bandets forsanger Mathilde "Siggy" Savery kort efter prøven.

Arrangører bekræfter scenekoks

Overfor DR bekræfter EBU, arrangørerne bag Eurovision, at der har været problemer med scenen.

- Under de tekniske prøver i Torino har produktionsholdet oplevet udfordringer med, hvor lang tid det tager af omstille "solen" til forskellige positioner i tiden mellem de forskellige optrædener, lyder det i en udtalelse fra EBU, der fortsætter:

- Sammen med værts-stationen RAI (italiensk tv) blev det derfor besluttet at solen vil forblive i den samme position under alle 40 sange, for at sikre en fair konkurrence for alle deltagende lande, skriver EBU, der afviser at kommentere yderligere på problemerne med scenen.

De danske deltagere har endnu én prøve på scenen, før de tirsdag den 10. maj skal optræde i årets første semifinale. Her skal de forsøge at synge sig til en billet videre til årets Eurovision-finale, der sendes lørdag den 14. maj.