Karl fra 'Bagedysten' blev drillet hver dag: 'Ja, jeg er en nørd - men det kan jeg ikke se noget galt i'

Karl Knudsen fra 'Den store juniorbagedyst' har i en ung alder lært at være ligeglad med, hvad andre tænker om ham.

(Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

"Vær ligeglad med, hvad andre tænker".

De ord har man hørt mange gange. Nogle siger, det bliver nemmere med alderen. Andre kæmper stadig med det som voksne.

Men Karl Knudsen på 15 år har allerede lært det – det har han ganske enkelt været nødt til. I sit korte liv har han nemlig mange gange fået at vide, hvad andre tænker om ham.

- Jeg har lært at være ligeglad med, hvad andre synes om mig. Hvis nogle siger, jeg ser dum ud, så hører jeg ikke på dem, siger Karl.

Det har ikke altid været nemt at være en ung fyr med passion for Rubiks terninger og kager i lag. Det er ikke det, der har givet flest point i drengegruppen.

Men uden for drengegruppen kan Karl blære sig med, at han kan løse en Rubiks terning på 30 sekunder og glaze en kage til perfektion – i hvert fald de fleste gange.

Hans kærlighed og talent for bagning viser han i øjeblikket hver uge i bedste sendetid, hvor han er en af deltagerne i 'Den store juniorbagedyst'.

I løbet af programmet er han ikke blot blevet bedre til at bage, programmet har også givet ham nogle rigtig gode venner, som han kan dele sin bagepassion med. De otte juniorbagere har nemlig fundet en stor tryghed hos hinanden – og det betyder meget for Karl.

- Det har været skønt at få en masse nye venner. Før jeg var med i 'Bagedysten', kendte jeg ikke andre på min alder, der kunne lide at bage kager. Det er dejligt at have dem at tale om kager og alt muligt andet med, fortæller Karl.

Dette er blot nogle af de Rubiks terninger, Karl ejer, og de betyder meget for ham. - Jeg kan godt lide, at jeg ikke behøver at tænke over, hvad jeg gør. Det er ikke noget med at være hurtig til at løbe eller noget – alle kan gøre det, siger han. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Træt af at være ham i hjørnet

Men inden Karl første gang stod med 'Bagedyst'-forklædet spændt om livet, var han en genert dreng.

Store grupper gjorde ham utryg, og han tog ofte sig selv i ikke at tale så meget med andre.

- Hvis jeg var blandt mange mennesker, var jeg for det meste bare alene. Jeg stod ovre i hjørnet og håbede på, at der kom nogen over og talte til mig.

Det var nemlig ikke, fordi Karl ikke ville – han turde bare ikke, og det var han træt af.

Så da han meldte sig til 'Den store juniorbagedyst', havde han et stort ønske. Han håbede, han kunne blive mere åben og være den, der gik over og talte til andre.

Selvom forsamlingsforbuddet har sat begrænsninger for, hvor mange mennesker Karl har været sammen med på én gang, mener han selv, at der er kæmpe forskel på Karl før 'Bagedysten' og Karl efter.

- Jeg er blevet meget mere udadvendt. I dag har jeg ikke noget imod at gå hen og spørge andre om noget. Jeg har fundet ud af, at det slet ikke er så svært eller farligt, som jeg troede.

Det er en 15-årig dreng med mere selvtillid, bliver Karl enig med sig selv om.

Der er nok ikke mange 15-årige, der har kageruller og cupcakeforme under sengen, men det har Karl. Det er hans helt eget bagegrej, og det får ikke bare lov til at ligge i køkkenet. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

'Jeg er en nørd'

Karl elsker at nørde med ting.

Det er tydeligt, når man træder ind på teenageværelset på Amagerbro. Øverste hylde er fyldt med Guinness World Records-bøger, han hvert år får af sin søster. Længere nede på den blå reol står et mikroskop, og på den centrale plads midt på står Rubiks terninger i alle regnbuens farver, som han har brugt over 2.000 kroner af sine lommepenge på.

Men det er ikke det eneste, Karl har fyldt sit værelse op med.

For han har – naturligvis! – også en masse bagegrej. Det ligger i en skuffe under hans seng.

- Det er min helt egen bageskuffe. Jeg elsker grej og udstyr, som du kan se, siger Karl, mens han hiver krustadejern, en sifonflaske og silikoneforme i alle størrelser op af skuffen.

Han elsker at undersøge og eksperimentere, og det er nok også derfor, han er blevet kaldt en nørd mange gange.

"Du er også bare nørd til matematik".

De ord hører han tit, men han forstår egentlig ikke, hvorfor det skal gøres til en dårlig ting.

- Jeg er en nørd, men det kan jeg ikke se noget galt i. Jeg går bare rigtig meget op i de ting, jeg interesserer mig for. Så når folk kalder mig det, børster jeg det bare af, siger han.

Karls yndlingskagebog er 'Mickis kager' skrevet af den tidligere 'Bagedyst'-deltager Micki Cheng, og det er også ham, han bedst kan relatere til. - Han skiller sig ud fra de andre. Han er mest til de traditionelle smage og mangler måske lidt på finish, og det gør jeg også selv. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Men der var engang, han ikke bare kunne børste det af sig.

Det begyndte, da Karl var ti år gammel og gik i tredje klasse.

- Der var en i skolen, der ikke kunne lide mig og begyndte at drille mig. Det var sådan, det startede, fortæller Karl.

Karl blev drillet hver dag.

"Nørd. Grim. Dum".

Sådanne ord blev han kaldt mange gange. Og drillerierne stod på i mere end tre år.

- Jeg blev mere og mere ked af det. Jeg var sensitiv over for larm i skolen, og jeg havde svært ved at koncentrere mig i klassen, fortæller han.

Uroen i hverdagen begyndte at fylde, og en dag blev det for meget for Karl. Han sagde for alvor fra og fik stoppet det én gang for alle.

- Det kunne sagtens være gået helt galt, men jeg fik nok til sidst. Jeg fandt en styrke frem og sagde til mig selv: "Du skal ikke høre på dem. Især ikke når de siger noget dårligt." Og det hjalp mig.

Karl har haft nogle rigtig gode venner og en familie, der har støttet ham. Det er deres skyld, han er kommet så godt videre, tænker han, når han ser tilbage på det. Og så har hans kærlighed til volleyball også hjulpet ham. Det går han til tre gange om ugen, og her er han også blevet mere udadvendt.

Fik læst opskriften højt

Med den styrke fra en ung alder var det heller ikke svært at rumme, da han i syvende klasse fik at vide, at han var ordblind.

En opskrift på en trelags gulerodskage med cream cheese-frosting kan tage lang tid at komme igennem for Karl. Men ordblindheden har ikke stoppet ham i at begrave sig dybt i sin mors madmagasiner og sin yndlingsbog, 'Mickis kager' – en opskriftsbog af den tidligere 'Bagedyst'-deltager Micki Cheng.

Det er nemlig ikke læsningen, der er værst, men derimod stavningen. Nutids-r, stumme bogstaver, dobbelt konsonanter – han kender reglerne, han kan bare ikke huske dem, når han sidder med blyanten i hånden.

Karl og de andre bagedystdeltagere har en Snapchat-gruppe, hvor de sender billeder af kager til hinanden. Her giver de hinanden gode råd om alt fra lækre smagskombinationer til hvilke billeder, de skal lægge på deres Instagram-profiler. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Derfor får Karl ekstra hjælp i skolen og har et særligt program, der hjælper ham med med at stave. Det har han det fint med.

- Jeg har ikke været ked af det over det. Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er jo ikke noget, jeg kan gøre for. Derfor er jeg meget åben omkring det, og jeg skammer mig på ingen måde over det, siger Karl, som fortæller, at det eneste, der ærgrer ham, er, at det først blev opdaget, da han gik i syvende klasse – for som han siger: "Jeg har jo haft det hele livet".

I klasselokalet kludrer ordene sig ikke så tit sammen, men det gør de i pressede situationer. Det fandt Karl ud af i 'Den store juniorbagedyst'.

Det skete i bageteltet til den hemmelige udfordring, når deltagerne skulle bage ud fra en opskrift, de ikke havde set på forhånd.

Med rystende hænder og en stigende puls ville det tage for lang tid for Karl at læse opskriften selv.

- Det kan være svært for mig at få alle detaljerne med, hvis jeg skal skynde mig. Og i 'Bagedysten' ville det jo ikke gå, hvis jeg manglede nogle ingredienser eller glemte vigtige trin, siger han.

Så når nedtællingen startede i det hvide bagetelt, løb Karl om bagved til en fra produktionen, så han kunne få læst opskriften højt. På den måde huskede han den i hovedet, og derfra var det bare med at gå i gang med at bage.

"Huske en opskrift så hurtigt?", tænker du måske. Men Karl har en ret god hukommelse, forklarer han, så det var faktisk slet ikke et problem.

- Hvis jeg er glad for at lave noget, husker jeg bedre. Dansk og staveregler har jeg svært ved at huske, men Rubiks terninger, matematik og bagning sætter sig fast, fordi jeg så gerne vil gøre det godt.

Karl tager allerede imod kagebestillinger. Han har nemlig startet en lille forretning, hvor han laver kager til konfirmationer og fødselsdage. - Jeg elsker selvfølgelig at bage, men det er et kæmpe plus, at man gør folk glade samtidig, siger han. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Og han håber, han gør det så godt, at han en dag kan kalde sig konditor.

- Jeg vil gerne lave kager på bestilling, hvor folk helt selv bestemmer bunde, mousser og pynt. Jeg vil være i tæt kontakt med dem, jeg laver kager til, for noget af det bedste ved at bage er at gøre folk glade og bringe dem sammen, siger Karl.

Så måske du møder Karl med forklæde og mel på hænderne en dag, når du skal bestille drømmekagen til din runde fødselsdag – og du kan nok være sikker på, at han stadig er helt ligeglad med, hvad folk tænker om ham.

FacebookTwitter