Kato vil ikke bo i København: Jeg bliver lidt forpustet efter et par dage derovre

- Der er mange, der tror, jeg bor i København, fordi jeg laver det, jeg gør. Men Aarhus er perfekt for mig, siger dj og producer Kato.

- Jeg bliver lidt forpustet efter et par dage i København.

Det fortæller 35-årige dj og producer, Kato, der er født og opvokset i Thisted, men de seneste syv år har boet i Aarhus.

Han elsker dog kontrasten mellem København og det at sidde nede ved Limfjorden i hjemstavnen Thisted, og kigge udover vandet.

- Jeg kan godt lide at være i København, og jeg kan godt lide, at tempoet i København smitter af på mig i perioder. Men så har jeg også brug for at komme hjem igen - for eksempel til Thisted og puste ud. Det er nok også derfor, jeg aldrig vil kunne bo i København, lyder det fra Kato.

Det er det her, der har fungeret for mig

Både kolleger og samarbejdspartnere har spurgt ham - og undret sig over, hvorfor han ikke bor i København, når han nu engang laver det, han laver. Nemlig musik.

Kato har bare ikke haft behov for at flytte til hovedstaden. Alligevel tror han, det godt kan være smart for eksempelvis en ny rapper, der gerne vil fremad i branchen.

- Måske ville det være en fordel for ham at flytte til København og hænge ud med andre kendte rappere, der kan være med til at skubbe en frem, siger han.

- Jeg har bare hverken haft behovet for det eller lysten til det, så det er nok derfor, jeg stadig 'hænger fast' her i Aarhus, griner Kato.

Kan godt lide, man hilser på hinanden

Kato arbejder i sit studie midt i Aarhus og bor en smule uden for byen i et hus, han flyttede ind i sidste år.

Han er vild med byen, hvor han har fundet sig til rette efter både at have boet Thisted, Herning, Aalborg, Randers og Viborg.

- Jeg kunne godt lide at bo i Viborg. Det er en dejlig by. Nu er jeg jo oprindeligt fra Thisted, som er en mindre by, og jeg kan godt lide det der med, at man går ned ad strøget, og der er nogen man lige nikker og siger hej til, fordi man godt ved, hvem de er, siger han.

Kato har spillet masser af steder i hele landet - her ses han til fredagsrock i Tivoli i København i 2012. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Noget, som han også finder i Aarhus. Her kan han ligeledes gå rundt i byen og se flere kendte ansigter. Men sådan er det ikke i København, synes han.

- Der går det sindssygt stærkt, folk vælter forbi hinanden uden at se hinanden, og der er ikke nogen, der hilser på hinanden. Det er ligesom om, det er sådan en myretue af mennesker, der bare følger et flow på en eller anden måde, siger han.

Så mellem København og Thisted fandt han det perfekte sted for ham - nemlig Aarhus, der ligger lige midt imellem.

- Den har lidt af København og lidt af Thisted, og det er den perfekte blanding for mig, siger han.

Måtte væk efter 18 år i Thisted

Kato er født og opvokset i Thisted i barndomshjemmet, der lå lige ud til Limfjorden. Han flyttede dog fra byen, da han blev 18 år.

Kato kan godt lide, at han aldrig er langt fra vandet - her ses han ved Moesgård Strand, hvor han gerne tager ud for at få noget frisk luft. (Foto: Mille Borup Truelsen © dr)

For selvom Thisted og Thy ifølge Kato er et fantastisk sted, hvor alle kender alle, så er det også et sted, hvor man hurtigt kan blive en af dem, folk snakker om - og derfor skulle han videre, siger han.

- Især når man som mig er typen, der stikker næsen en smule frem og har store ambitioner. Så på det tidspunkt kunne jeg godt mærke, at jeg ud at prøve noget andet, fortæller Kato.

Hellere dj end sælger

Det var også, da han var 18 år, at han besluttede sig for, at han ville leve af musikken.

Egentlig havde han en læreplads som salgsassistent i Kvickly, men da det job ikke længere kunne hænge sammen med, at han var dj i weekenden, sagde han op.

- Jeg havde en aftale med varehuschefen om, at jeg kunne få fri hver lørdag. Men da der så kom en ny varehuschef, ville han ikke favorisere mig frem for de andre, og det er jo helt forståeligt. Men det betød så, at jeg tog mit slips og mit navneskilt og sagde: Så skal jeg ikke være her, fortæller han.

Allerede som 18-årig troede han altså på, at han kunne leve af musikken. Og det har han gjort siden - i begyndelsen som dj rundt omkring på diskoteker.

- Hvis der er noget, du vil have, så må du gøre, hvad der skal til, for at det sker. Det er det, jeg har gjort med min karriere, siger han.

- Hvis der er et sted, jeg skal være, så tager jeg derhen og opsøger de ting, jeg gerne vil. Og hvis der er noget, jeg ikke har lyst til, så lader jeg være med at gøre det, siger Kato, der følger sit hjerte i karrieren. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

En drøm om USA

Det er dog ikke skrevet i sten, at han skal blive boende i Aarhus for altid. Kato har nemlig en drøm om at flytte til Los Angeles på et tidspunkt.

- Det er ikke fordi, jeg gerne vil være en Hollywood-stjerne, men jeg tror, det ville være et fantastisk sted for sådan en som mig. Jeg har en forestilling om, at der er lidt mere åbent end for eksempel i New York, hvor det hele er pakket sammen - ligesom i København, siger han.

I 2012 spillede Kato på Smukfest i Skanderborg. - Jeg lever efter en devise, der hedder, at jeg laver det, jeg godt kan lide at lave, og jeg bidrager selvfølgelig med det, jeg skal bidrage med. Man er sin egen lykkes smed, siger han. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

To hurtige til Kato:

 • Hvad er det bedste ved at bo i Aarhus?

 • - Der er frisk luft og ikke langt til vand og skov. Du kan være i midtbyen, sætte dig i bilen og fem minutter efter er du ude ved vandet. Det kan jeg rigtig godt lide, og det har jeg rigtig meget brug for som menneske - at jeg kan komme ud, hvor der er åbent, og jeg ikke føler, det er for klaustrofobisk.

 • Hvad er det værste ved at bo i Aarhus?

 • - Der er ikke noget, jeg synes er det værste. Jeg elsker at bo i Aarhus. Jeg har boet i mange forskellige byer, og Aarhus er ligesom her, jeg er landet, fordi jeg synes, det er den perfekte by. Så det er virkelig svært for mig at sige noget, jeg ikke synes er fedt. Det skulle da lige være de mange cyklister i midtbyen. Det kan godt være lidt irriterende.

- Jeg håber på, jeg rammer den

Lige nu bliver han dog boende i Danmark, men han håber, at et internationalt gennembrud ikke ligger langt ude i fremtiden.

- Jeg er så heldig, at jeg har haft seks fuldstændigt vanvittige år med min musik herhjemme, og jeg har været tæt på et gennembrud i udlandet nogle gange, siger han.

Men ambitionerne er større. Han vil gerne bryde igennem i udlandet, så han får mulighed for at prøve sin musik af i et større perspektiv end kun i Danmark.

- Det er helt klart drømmen at se, om jeg kan få bygget en international karriere op, siger Kato.

Men hvad er et stort gennembrud i udlandet for dig?

- Det er at have et hit i 'top 20' i hele verden. Du skal derop før det begynder at rykke noget. Du kan se med Lukas Graham - de lå nummer et i England i jeg ved ikke, hvor mange uger og nummer to i USA, siger han.

- Man plejer at sige, at du er kun ét stort hit fra at blive en verdensstjerne og kan få lov til at rejse verden rundt med din musik. Så jeg håber på, at jeg rammer den på et eller andet tidspunkt.

 • Blå bog: Kato (født Thomas Kato Vittrup).

 • Født i 1981 i Thisted.

 • Begyndte at spille som dj på diskoteker som 17-årig.

 • Blev i 2003 nomineret til Danish DeeJay Awards.

 • Har i årene 2005-2009 remixet for andre artister, men har siden 2007 skrevet og produceret sin egen musik.

 • Fik sit kommercielle gennembrud med singlen 'Turn the Lights Off', med sangeren Jon Nørgaard.

 • Kato udsendte i 2010 sit debutalbum, Discolized på det danske pladeselskab disco:wax.

 • Står bag hits som 'Hey Shorty' samt nummeret 'Sjus'.

 • Har arbejdet sammen med en lang række danske kunstnere, heriblandt Camille Jones, Infernal, Electric Lady Lab, Safri Duo, Ida Corr og Johnson.

 • Har også samarbejdet med den amerikanske rapper Snoop Dogg, der medvirker på singlen 'Never Let U Go' fra 2012.

 • Hitter i øjeblikket med nummeret 'Show You Love'.

FacebookTwitter