Katrine blev iværksætter efter en dykkertur: 'Jeg ved jo godt, at jeg ikke kan redde verden med en bikini'

Katrine Lee Larsen startede sit eget badetøjsfirma for at hjælpe verdenshavene.

(Foto: Hedda Rysstad © dr)

- Jeg er helt emotionella!

Lettelsens tårer presser sig på hos Katrine Lee Larsen, da hun kommer ud fra studiet i tv-programmet 'Løvens hule'.

Og med god grund.

Programmet er en mulighed for iværksættere for at overbevise et panel af stærke danske erhvervs- og investeringsprofiler om, at de bør investere i deres livsdrøm.

Og det er netop lykkedes for den 34-årige iværksætter, da hun kommer med det begejstrede udbrud.

Idéen til den virksomhed, som investor-"løven" Christian Arnstedt netop har købt 20 procent af, startede som en tanke under en dykkertur tilbage i 2016.

I dag er tanken blevet til badetøjsfirmaet Copenhagen Cartel, der producerer badetøj såvel som sportstøj af genanvendt nylon lavet af de mange fiskenet, der flyder rundt i havene.

Bare fire dage efter Katrine Lee Larsen offentliggjorde Copenhagen Cartel i maj 2019, tikkede der en mail ind fra Copenhagen Fashion Week, der inviterede den nyslåede iværksætter og modeskaber med som deltager i et presseevent, hvor 20 skandinaviske modebrands skulle fortælle om deres arbejde med bæredygtighed. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Et dyk, der ændrede alting

For at forstå, hvordan Katrine Lee Larsen forvandlede en dykkertur til et iværksættereventyr, må vi et smut til den indonesiske ø Bali.

Her bosatte hun sig i et år, efter hun havde færdiggjort en universitetsgrad i marketing på Copenhagen Business School. Men Bali var ikke kun det paradis, hun kendte fra sine ferier på øen, opdagede hun.

Det er også en ø, der hvert år oplever, at massive mængder af plastik flyder op på de ellers så Instagram-venlige strande på grund af årstidsbetingede ændringer i strømningerne i havet omkring øen.

- Det er et fuldstændigt vanvittigt syn, fortæller hun om de forurenede strande.

Men det var særligt en dykkertur, hvor hun, i stedet for at svømme blandt store, smukke djælverokker, mest af alt var omgivet plastikposer, der tændte en trang til at skabe forandring.

- Det var først dér, det blev en mærkesag for mig at gøre noget ved problemet, fortæller hun i en intens og engageret talestrøm.

Det var et syn som dette, der gjorde det umuligt for Katrine Lee Larsen at ignorere plastikforureningen i havene. Det har nu resulteret i virksomheden Copenhagen Cartel, der omdanner brugte fiskenet til bade- og sportstøj. (Foto: (privatfoto) © Katrine Lee Larsen)

Efter dykkerturen researchede hun på den overvældende forurening og fandt ud af, at det faktisk i højere grad var de mange løsrevne nylonfiskenet, der udgør problemet - og som er til fare for koralrev og havliv:

- Dem ser man bare ikke, fordi de flyder rundt under havets overflade. Men de fanger en masse dyr, der ikke kan slippe fri. Og når nettet er tungt nok, falder det til bunds, hvor dyrene dør og går i forrådnelse – og så flyder nettet bare videre, fordi det ikke nedbrydes.

Den indsigt ledte til et samarbejde med organsationen Healthy Seas og en lokal producent på Bali, der kunne omdanne fiskenettenes nylonfibre til andre nylonprodukter. Eksempelvis det stof, der nu udgør badetøjskollektionerne i Copenhagen Cartel.

Copenhagen Cartel blev lanceret som et badetøjsfirma i maj 2019. Katrine Lee Larsen er vokset op med sommerhusture til Vesterhavet hele sin barndom og har som voksen surfet og dykket meget. Havet har derfor en særlig plads i hendes hjerte - og at skabe badetøj ud af de løsrevne fiskenet, der ødelægger koralrev og kvæler de dyr, de fanger undervejs, var en oplagt forretningsidé for hende. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

- Mange kvinder holder sig tilbage, fordi vi er bange for, at det går galt

Læringskurven har været stejl, lige siden Christian Arnstedt og Blazar Capital er blevet en del af Katrine Lee Larsens virksomhed.

Særligt den indledende proces med at få styr på de mange juridiske aspekter af investeringen var lidt af en mundfuld:

- Det var personligt udfordrende for mig, men jeg lærte vanvittigt meget. Hver dag måtte jeg hjem og google 10 til 15 ord eller begreber brugt under møderne, som jeg ikke anede hvad betød, afslører Katrine Lee Larsen grinende, mens hun tilføjer, at det nok ikke er særligt "business-agtigt" at indrømme.

Generelt er der meget i Katrine Lee Larsens tilgang til livet som iværksætter, der ikke passer ind i den klassiske "alt eller intet"-mentalitet, der ofte bliver præsenteret som den eneste model for at lykkedes som iværksætter.

Hun opsagde eksempelvis først sit faste fuldtidsjob som marketing manager i december 2020. Det var hele halvandet år efter, at hun lancerede sin første kollektion.

- Mange sagde til mig, at jeg skulle gå all in. Ja, men hvordan? Jeg er jo fuldstændig dedikeret til virksomheden, men jeg har bare valgt også at have et job ved siden af, så jeg ikke skal bekymre mig om, hvorvidt jeg kan betale mine regninger eller ej, forklarer hun.

- Når man er iværksætter, handler ens liv om at minimere risiko.

Hun tegner billedet af, at man som selvstændig går balancegang på en planke uden at kunne se, hvor afgrunden er. En øvelse, der er årsag til både stress og mavesår hos mange iværksættere, mener hun.

- Og er der noget, der især kan få folk til at ligge søvnløse om natten, så er det bekymringer omkring økonomi. Men i mine halvandet år som iværksætter har jeg ikke haft ondt i maven over penge. Jeg har faktisk tværtimod kunnet spare op til også at købe en lejlighed undervejs.

- Og det er kun lykkedes, fordi jeg har valgt at have et job ved siden af, fastslår Katrine Lee Larsen, der i dag får mange henvendelser fra særligt kvinder, der synes, det er befriende at høre, hvordan hun har grebet iværksætterlivet an.

En ny kontorplads hos Blazar Capital er for tiden skiftet ud med hjemmekontoret på grund af coronapandemien. - Men vi satser på, at vi kan rykke ind på det nye kontor den 17. januar, siger Katrine Lee Larsen forhåbningsfuldt, da dr.dk snakker med hende den 5. januar. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

- Jeg tror, at mange kvinder holder sig tilbage, fordi vi er bange for, at det går galt. Vi er så ansvarsfulde. Hvor mænd derimod måske er mere risikovillige. Jeg hører selv til dem, der ikke ville have syntes, det var rart at springe hovedkulds ud i det, forklarer hun og pointerer:

- At have et job ved siden af har givet mig trygheden og sikkerheden til at turde springe ud i det. Det er selvfølgelig ikke den rigtige tilgang for alle, men det virker for mig.

Det betyder dog ikke, at hun ikke har satset undervejs.

Hun husker for eksempel tydeligt telefonopkaldet fra Bali til sin far, hvor hun måtte forklare, at den "super fornuftige" plan om at spare op til en udbetaling på en lejlighed hjemme i København var blevet erstattet med en 120.000 kroner stor udbetaling til produktionen af de første 500 bikiniset i stedet.

- Han var ved at få kaffen galt i halsen, griner hun i dag.

Mere hjerte end bundlinje

Også i sin tilgang til valg af investorer og forretningspartnere er Katrine Lee Larsen gået sine egne veje.

Før hun deltog i 'Løvens hule' var hun allerede uopfordret blevet kontaktet af flere investorer, der var interesserede i hendes forretning.

- Men deres tilgang var ekstremt maskulin og helt off i forhold til min virksomhed og brand, så jeg takkede nej til dem alle.

- Alle har ikke det privilegie at kunne sige nej til penge; det er jeg godt klar over. Men netop fordi jeg havde mit arbejde ved siden af, kunne jeg tillade mig at ikke at give køb på mine værdier og min mærkesag.

Hun måtte i 2018 vinke farvel til sit opsparede indskud til en lejlighed, da hun i stedet brugte sparepengene på sin første kollektion. Til gengæld har Katrine Lee Larsen sidenhen formået at spare op på ny og rent faktisk købe en lejlighed, mens hun samtidig var nystartet iværksætter. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Og netop mærkesagen, eller virksomhedens purpose, som man kalder det i erhvervslivet, er kompasset, der får lov til at bestemme retningen for virksomheden.

For iværksætteren fra Herning har noget på hjertet:

- Jeg ved jo godt, at jeg ikke kan redde verden med en bikini. Men jeg håber, at min stemme kan give folk stof til eftertanke, siger hun og fortsætter:

- Jeg valgte Christian (Arnstedt) mere med hjertet end med hjernen. Selvfølgelig er han superdygtig, men det er også sindssygt vigtigt for mig, at vi er på samme side rent værdimæssigt. For hvis vi har det samme på hjerte, så tror jeg ikke, det kan gå helt galt.

- Hvilket måske heller ikke er så normalt at sige i iværksætter-verdenen, påpeger hun med en grin.

Og derfor var hun netop også ret "emotionella", da hun havde været inde foran "løverne", fordi hun var så positivt overrasket over oplevelsen, som hun ellers havde frygtet.

- Det var virkeligt en forløsning. Ens største frygt er jo, at de siger, at man skal beholde sit fuldtidsjob.

Under optagelserne af 'Løvens Hule' var der en helt særlig energi mellem erhvervsmanden Christian Arnstedt og Katrine Lee Larsen. - Grunden til at jeg valgte Christian (Arnstedt), var fordi jeg havde en stærk følelse af, at han så mig som mere end en pengemaskine. Og at han også brændte for min mærkesag, fortæller Katrine Lee Larsen, der allerede før sin deltagele i programmet er blevet kontaktet af flere investorer, der var interesserede i at blive en del af hendes virksomhed. Arnstedt er medejer at virksomheden Blazar Capital, og er med sine 32 år den yngste 'løve' i 'Løvens Hule'. (Foto: Frederik Aabech Gade Heller © Copenhagen Cartel)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter