Kendt komiker dropper Danmark efter sexisme: 'Jeg vil ikke mere'

Sofie Hagen har fået nok af den danske comedy-scene. Og hun er ikke den eneste, der har trukket stikket.

Sofie Hagen har gennem årene haft succes som komiker i både Storbritannien og Danmark. Men nu dropper hun altså sit fødeland. (Foto: Karla Gowlett © sofiehagen.com)

- Mine to shows i Danmark i april og maj bliver mine sidste.

Sådan begynder et langt indlæg på den danske komiker Sofie Hagens Instagram-konto.

I indlægget fortæller den London-bosatte komiker, at hun trækker stikket til Danmark, fordi hun er træt af at skulle svare spørgsmål fra journalister om blandt andet fedme og sexisme.

- Danmark er på mange måder det bedste sted, jeg nogensinde har boet. Det er mit hjem. Men jeg kan ikke sidde igennem endnu et interview med en journalist, hvor jeg skal sidde og forklare eller forsvare feminisme. Jeg vil ikke mere, lyder det i indlægget.

Hun beskriver videre, hvordan 'aktivister forlader eller overvejer at forlade Danmark'.

- Kvindelige komikere tager til London for at få opgaver eller holder op med at tage opgaver i Danmark på grund af deres oplevelser. Det får jeg så mange beskeder om konstant (...) Jeg er bare... træt.

Dermed lader det altså til, at Sofie Hagens to shows i Aarhus og København bliver de sidste, vi får at se med hende på dansk grund.

Sofie Hagen har blandt andet optrådt på BBC Radio 1 og Comedy Central. (Foto: Matt Crocket/Karla Gowlett © sofiehagen.com)

Mobbet og chikaneret

Udmeldingen kommer kort tid efter, at en anden kvindelig komiker har forladt den danske comedy-scene.

Sanne Søndergaard fortalte tidligere på måneden i Deadline på DR2, at hun tager afsked med comedy-branchen, fordi hun føler sig mobbet og chikaneret.

- Jeg har selv oplevet utrolig meget sexisme, og har oplevet, at min karriere er blevet holdt tilbage, fordi jeg er en kvinde, sagde hun i programmet.

- Jeg har fået at vide utallige gange, at jeg ikke er sjov, fordi jeg er kvinde. Jeg har fået at vide, jeg ikke kan komme med på projekter, fordi jeg er kvinde. Og jeg er blevet fyret fra projekter, fordi jeg er kvinde.

Komikerkollega Audrey Castañeda forstår godt Sanne Søndergaards beslutning.

- Jeg forstår godt, at Sanne har valgt at trække en streg i sandet i forhold til de ubehagelige ting, hun har oplevet, siger Castañeda om Sanne Søndergaards beslutning.

- Jeg synes, at hun er blevet mobbet, og at man har gået efter hendes person og ikke efter joken. Men jeg ved ikke, om jeg synes, det har noget med feminisme at gøre.

Kollega: 'Hun kyler drengene under bussen'

Audrey Castañeda, der blandt andet har været med i 'DM i standup', og har skrevet tv-serien 'Piger på krisestien' samt dokumentarfilmen 'Da døden kom forbi Madame Arthur', understreger, at der har 'foregået utilgivelige ting' i den danske comedy-branche, 'som fortjener mere end en kvajebajer'.

Men hun stiller sig 'uforstående' over for Sofie Hagens udmelding.

- Jeg synes, det er unfair, at Sofie står i udlandet og fortæller på engelsk, at hun ikke vil være med mere, når de danske komikere ikke har samme platform. Jeg mangler nuancerne i hendes Instagram-opslag.

- Og jeg ved ikke, hvem de kvindelige komikere er i Danmark, der er nødt til at tage til London for at få taletid, som hun påstår.

- Jeg kender dem i hvert fald ikke. Jeg synes, hun kyler drengene under bussen.

- Med Sofies udlæg synes jeg faktisk, at hun hellere vil dyrke krigen end at finde freden, lyder det fra komiker-kollega Audrey Castañeda. (Foto: Lars Rievers © Scanpix)

Audrey Castañeda understreger endnu engang, at der ikke kan herske nogen tvivl om, at 'der er foregået sexistiske ting og mobning' i den danske comedy-branche.

- Og det er også gået ud over mig. Men jeg synes samtidig, det er blevet bedre med årene, og at drengene er blevet bedre til at inkludere pigerne.

Hun mener, at Sofie Hagen med sit Instagram-indlæg 'sætter alle mænd i samme bås'.

Bookingbureau: Vi vil ikke blande os

Hos comedybureauet FBI Productions, der repræsentererer mere end 50 af landets største komikere, fortæller Sales & Promotion Manager Bjarke Sørensen, at man gør, hvad man kan, for at støtte kvindelige komikere.

- Jeg sidder i øjeblikket som booker på en masse festivaler og byfester, og der har vi for eksempel valgt at gøre, hvad vi kan, for at der skal være kvindelige komikere med i line-up'et.

Han vil dog ikke blande sig i kønsdebatten.

- Debatten om køn i comedy-branchen vælger vi at holde os udenfor. Den skal branchen være velkommen til selv at tage, men den blander vi os ikke i.

Vi har forsøgt at indhente en kommentar fra Sofie Hagen, men hun ønsker ikke at udtale sig.

Facebook
Twitter