Kendt skuespiller springer ud som autist: 'Jeg er mest af alt lettet'

Den australske skuespiller og komiker Josh Thomas håber at ændre samfundets idé om, hvad en autist er.

Den 33-årige australier Josh Thomas har skrevet et længere og følelsesladet opslag på Instagram, hvor han fortæller, at han er autist. (Foto: Jim Spellman © (c) Getty images)

Skuespilleren og komikeren Josh Thomas, der nok bedst er kendt for at have skabt og spillet hovedrollen i den skæve komedieserie 'Please Like Me', har afsløret, at han er autist.

Det skrev den 33-årige australier på Instagram i går, mandag, i et længere opslag.

- Jeg har i et stykke tid vidst, at jeg var autist, skriver han og fortsætter:

- Det har været en god oplevelse for mig at finde ud af det. Jeg har lært at forstå mig selv bedre, og det har hjulpet folk omkring mig med at forstå situationen.

For Josh Thomas har der været mange følelser i spil i forhold til at komme frem til erkendelsen af, at han er autist. Men én følelse står stærkest, skriver han i sit Instagram-opslag.

- Jeg har haft mange forskellige følelser, men den mest dominerede har været lettelse.

Josh Thomas har skabt og spillet med i serierne 'Everything's Gonna Be Okay' og 'Please Like Me', som kan ses på henholdsvis Amazon Prime og Netflix.

'Please Like Me' handler om Josh, der forsøger at navigere rundt i sit voksne liv i 20'erne. Efter hans kvindelige kæreste slår op med ham, går det langsomt, men sikkert op for ham, at han er homoseksuel.

Med sin offentlige udmelding håber Josh Thomas på, at han kan ændre den måde, som samfundet ser på autister.

- Jeg har besluttet mig for at dele min historie, fordi den variation af autister og karakterer, vi ser i medierne, er meget smal, og det står i kontrast til, hvor varieret autismespektret er.

- Så her er jeg, en ny version af en autistisk person, som folk kan forholde sig til. Jeg håber, at det kan være med til at udvide samfundets idé om, hvad en autistisk person er, skriver Josh Thomas.

'At tale åbent om ens autisme er godt'

En definition på autisme kan være være vanskelig at indramme, så den passer til alle på autismespektret, men hos Landsforeningen Autisme beskriver man det som "en medfødt neurologisk betinget og kognitiv anderledeshed, der påvirker alt, hvad mennesket med autismen tænker, siger og gør".

Det vil sige, at folk med autisme har en anderledes måde at sanse, forstå og navigere i verden på, som har stor betydning i sociale sammenhænge og i kommunikation med andre mennesker.

I komedieserien 'Everything's Gonna Be Okay' fra 2020 spiller Josh Thomas overfor Kayla Cromer (venstre), som er autist, og som i serien spiller hans autistiske halvsøster. (Foto: Jim Spellman © (c) Getty images)

Ifølge Landsforeningen Autisme deltog Danmark i 2016 i et europæisk forskningsprojekt, som kortlagde, at 2,8 procent af Danmarks befolkning har autisme.

Kathe Johansen, som er formand for landsforeningen, er glad for, at flere og flere som Josh Thomas står frem og fortæller om deres liv med autisme.

- Det er rigtig godt at få noget fokus på, hvor forskelligt autismespektret egentlig er, og derfor er det vigtigt at få mange forskellige synspunkter på det, så det bliver nemmere at forstå for andre, siger hun og uddyber:

- Og på Josh Thomas' vegne er det rigtig dejligt, at han har fået en udredning på plads, så han kan lære sig selv ordentligt at kende, siger Kathe Johansen.

Ligesom Josh Thomas er Kathe Johansen enig i, at det vil være godt for film- og tv-industrien, hvis der kommer en større variation af, hvordan man portrætterer autister.

Ét af de bedst kendte - og dårligste - eksempler er fra filmen 'Rain Man' fra 1988, hvor Dustin Hoffman spiller autisten Raymond Babitt, der eksempelvis kunne tælle antallet af tændstikker få sekunder efter, de var faldet på gulvet, mener Kathe Johansen.

- Det er evner, som meget få autister har.

Også filmen 'Music', der er lavet af den autralske sanger Sia, har fået kritik for sit portræt af den autistiske karakter Music.

I filmen bliver der brugt magtanvendelse mod autisten Music, hvilket er en praksis, der kan være ekstremt skadelig. Det fik Kathe Johansen til at udtale, at "filmen er problematisk, og at den ikke er for autister".

Og derfor er det kun glædeligt, at flere og flere mennesker står frem og fortæller, hvordan det er at have autisme på forskellige punkter i autismespektret.

- Ligesom hos alle andre mennesker er autister også fuldstændig forskellige mennesker på hver deres måde, siger Kathe Johansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk