Kendt youtuber afpresset til at stå frem: 'Jeg er transkønnet'

Det er positivt, at NikkieTutorials tager styringen over sin egen historie, siger ekspert.

Nikkie de Jager - bedre kendt som NikkieTutorials - fortæller i en ny video, at hun er transkønnet. Videoen er lige nu nummer et på YouTubes Hot-lige-nu-liste. (Foto: Jamie McCarthy © 2019 Getty Images)

Millioner har set hendes videoer om, hvordan man lægger den perfekte makeup.

Lige nu ligger NikkieTutorials faktisk nummer et med sin seneste video på YouTubes Hot-lige-nu-liste, og i skrivende stund har den nået 17 millioner visninger.

Men denne gang handler hendes video ikke om hverken mascara, pudder eller eyeliner.

Den hollandske youtuber med det borgerlige navn Nikkie de Jager har nemlig set sig nødsaget til at fortælle noget meget personligt om sig selv til sine mange følgere og alle andre, der ser med.

- Jeg var født i den forkerte krop, hvilket betyder, at jeg er transkønnet, fortæller Nikkie de Jager i den 17 minutter lange video.

- Jeg er NikkieTutorials, og jeg er Nikkie. Jeg er mig. Vi behøver ikke nogle mærkater, men skal vi alligevel sætte et mærkat på, så er jeg transkønnet, ja, siger hun i videoen.

Derudover fortæller youtuberen, hvordan hun som barn tidligt identificerede sig som pige, og hvordan hun gerne ville have delt hemmeligheden med sine følgere på et senere tidspunkt, skriver CNN.

At 25-årige Nikkie de Jager alligevel står frem netop nu er ikke tilfældigt.

I videoen siger Nikkie de Jager nemlig, at hun ligefrem er blevet afpresset af en række unavngivne personer, der har ønsket at lække historien til pressen, men at hun med denne video "selv vil tage styringen" over sin fortælling.

Flere følgere... og flere afpresninger?

I kommentarsporet under Nikkie de Jagers video er der masser af kærlighed.

Og det vil der også være til hende mange steder i Danmark, vurderer Stine Liv Johansen, der forsker i medier og unge hos Aarhus Universitet.

- Der er ingen tvivl om, at det her bliver en referencevideo, vi kommer til at vende tilbage til, og som der vil blive skrevet videnskabelige artikler om. For NikkieTutorials er stor inden for makeupvideoer, og det er altid hende, som mange af de danske unge, jeg interviewer, fremhæver, siger hun.

Nikkie de Jager har lavet videoer med makeup-tips på Youtube i flere år, Her ses hun på den røde løber ved en skønhedskonference i Tyskland i 2018. (Foto: imago images/Gartner © Scanpix)

At hun er blevet afpresset kommer ikke bag på psykolog Torben Bechmann Jensen fra Københavns Universitet, der blandt andet har forsket i ungdom og unge kendisser.

Både influencere og andre kendisser er nemlig ofte presset fra mange kanter, siger han.

- Vi tager stilling til kendisser og influencere hele tiden, så i dag bliver de ofte mødt af en meget mere offensiv reaktion fra følgerne, og derfor undrer det mig ikke, at der også foregår afpresning, siger Torben Bechmann Jensen.

Til gengæld er det positivt, at Nikkie de Jager her har taget styringen over sin egen historie, hvilket sagtens kan være med til at bidrage til hendes popularitet, siger han.

Lige nu trender hun i hvert fald på YouTube, fordi hun – som Torben Bechmann Jensen beskriver det – kommer med "dagens afsløring".

- Nu vil flere måske endda følge hende, fordi de synes, det er sejt, hun står frem, siger han og påpeger så:

- Til gengæld kan det også betyde, at der kommer flere afpresninger, fordi man har set, at man rent faktisk kan være med til at bestemme udviklingen. Og det er jo ikke så godt, hvis man kan presse disse influencere yderligere, siger Torben Bechmann Jensen.

Et forbillede for unge

Heldigvis er det positivt, at Nikkie de Jager med denne video viser sig som en rollemodel, for det er næppe kun makeup-interesserede unge, der kigger med lige nu.

Det samme gør de unge, der kan spejle sig i Nikkie de Jager.

Videoen lægger sig desuden også fint i tråd med de eksempler, vi har set herhjemme, hvor kendte influencere som Fredrik Trudslev og Morten Münster er sprunget ud som homoseksuelle, fortæller Stine Liv Johansen:

- De her historier er med til at give unge nogle rollemodeller, som de kan spejle sig i. Og at dømme ud fra de mange positive kommentarer til Nikkie er der sket noget med den måde, vi taler om de her ting, siger hun.