Kendte navne, nye stjerner og overraskende comebacks: Her er deltagerne i Dansk Melodi Grand Prix 2022

Hør alle sangene fra årets danske Grand Prix-finale her.

Her er de otte artister, der stiller op i Dansk Melodi Grand Prix 2022. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Lørdag 5. marts går det løs, når otte deltagere skal forsøge at vinde hele Danmarks hjerte ved årets udgave af Dansk Melodi Grand Prix.

Og i dag har DR så løftet sløret for de otte sange, man kan opleve i årets konkurrence.

Deltagerfeltet byder i år både på kunstnere, der allerede har slået deres navn fast på den danske og internationale musikscene, overraskende gensyn med hele to tidligere MGP-stjerner samt en flok helt nye talenter, der er klar til at vise danskerne, hvad de kan.

På sangskriverfronten er der også blevet plads til både nye bekendtskaber, men også komponister, der allerede har vundet Dansk Melodi Grand Prix – og sågar Eurovision –før.

- Jeg er rigtig glad for de otte sange, der deltager i årets Grand Prix. Jeg synes, det er en stærk og meget varieret bunke sange, siger Erik Struve Hansen, der er chef for afdelingen Bred Kultur & Fakta i DR og programansvarlig for årets konkurrence.

- For os har det været vigtigt, at feltet repræsenterer og spejler den danske musikscene, som den ser ud i 2022. Vi havde ikke lyst til at forsøge at "designe" en bunke sange til at lyde på en bestemt måde, vi tror kunne klare sig godt i Eurovision, men har i stedet fokuseret på at lave et show, hvor vi fejrer dansk musik. Og det synes jeg, vi er lykkes med.

Genremæssigt gemmer årets pulje af sange på alt fra rørende klaverballader, festlig pop, klassiske singer-songwriter-viser og sågar Grand Prix-historiens første "dakkedak"-sang.

Erik Struve Hansen kalder selv årets show for én af de mest varierede Grand Prix-finaler i mange år.

- Jeg kan ikke mindes, at feltet har været så alsidigt, som det er i år. Vi har otte sange, som nærmest ikke kunne være mere forskellige, og der er virkelig noget, der taler til enhver smag og enhver aldersgruppe, siger Erik Struve Hansen om årets sange.

- Nogle af dem synes du forhåbentlig er supergode, mens din kæreste eller bedstemor måske har nogle helt andre favoritter. Det håber jeg kan starte en sjov diskussion om smag og præferencer, når det kommer til musik.

Den kunstner, der løber med trofæet ved Dansk Melodi Grand Prix 2022, får samtidig det ærefulde hverv at skulle repræsentere de rød-hvide farver ved Eurovision Song Contest, der afholdes i maj i den italienske storby Torino.

Men hvem er med i opløbet om sejren og billetten videre til Eurovision? Hør alle de otte sange og lær kunstnerne bag bedre at kende herunder.

1

Patrick Dorgan – 'Vinden suser ind'

Patrick Dorgan udgav sit første album, 'Painkillers', i 2015. Siden da er det blevet til to ep'er og en række singler. Han arbejder i øjeblikket på sit andet album. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

For de fleste er Patrick Dorgan nok ikke noget nyt bekendtskab.

Siden han i 2014 debuterede med singlen 'On the Way Down', der blev udråbt til 'P3's Uundgåelige', har Dorgan med sin soulede stemme og retroprægede lyd hittet med numre som 'Marilyn' og 'She Cares'.

Men selvom Patrick Dorgan altså er en erfaren herre, så kaster han sig i år ud i noget helt nyt. For første gang nogensinde udgiver han nemlig en sang på dansk og gør samtidig debut i Dansk Melodi Grand Prix.

Sidstnævnte lå ikke just i kortene hos Patrick Dorgan, men da han hørte nummeret 'Vinden suser ind', var han ikke i tvivl om, at det var netop ham, der skulle synge sangen i årets konkurrence.

- Jeg blev dybt rørt, første gang jeg hørte 'Vinden suser ind'. Sangen handler om et knust og såret hjerte og er så elementær og relaterbar, at jeg er sikker på, at de fleste vil genkende den sorg, det er at have mistet eller at være bange for at miste én, man holder af, siger Patrick Dorgan og tilføjer:

- Det er min første sang på dansk, og måske er det netop derfor, at den er krøbet sådan ind under huden på mig: Selvom ordene er færre, så rammer de på en måde mere rent.

Hør 'Vinden suser ind' her:

0:00
2

Conf3ssions – 'Hallelujah'

Selvom medlemmerne i Conf3ssions har årevis af erfaring med kor- og gospelsang, er det første gang, de tre skal stå på scenen sammen som trio. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

'Hallelujah' er ikke et fremmed ord i Grand Prix-verdenen.

I 1979 snuppede den israelske gruppe Milk and Honey sejren ved Eurovision Song Contest med fredshymnen 'Hallelujah', der blev et stort hit i hele Europa. Og i 2006 spredte de finske rockmonstre Lordi skræk og rædsel over hele kontinentet, da de på overlegen vis vandt sangkonkurrencen med rockbaskeren 'Hard Rock Hallelujah'.

Nu vil trioen Conf3ssions så forsøge at gøre dem kunsten efter, når de stiller op i Dansk Melodi Grand Prix med deres bud på en Grand Prix-vinder, popnummeret 'Hallelujah'.

Conf3ssions består af søskendeparret Tobias og Sara Callesen samt veninden og den selverklærede "bonussøster" Laura Lindell. De kender hinanden gennem deres fælles forkærlighed for kor og gospel-musik, noget der også skinner igennem på deres Grand Prix-bidrag.

- 'Hallelujah' er en taknemmelighedssang, der indeholder alt det, vi elsker ved gospel: Fællesskabet, festen og entusiasmen for musikken og dét, at man bare kan gå lidt ekstra amok på scenen, fortæller de tre sangtalenter om nummeret.

Bag sangen står sangskriverne Moh Denebi, Rachel Furner, Patrick Dalton, Nikolaj Pellegrini og den tidligere 'Popstars'-vinder Jon Nørgaard, der i dag udgiver musik under navnet Tvilling.

Hør 'Hallelujah' her:

0:00
3

Der Var Engang – 'En skønne dag'

Duoen Der Var Engang består af Emma Pi Hedeboe og hendes far, Rasmus Hedeboe. Han har selv tidligere udgivet musik på egen hånd og optrådt som guitarist med navne som Lars H.U.G. og Eurovision-legenden Johnny Logan. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Husker du Emma Pi? For otte år siden stjal den lille pige med hornbrillerne danskernes hjerter, da hun strøg til tops i børnenes MGP med sangen 'Du ser den anden vej'.

Siden dengang er den i dag 20-årige Emma Pi fortsat med at lave musik, blandt andet under navnet Der Var Engang, en duo, som hun har dannet sammen med sin far, Rasmus Hedeboe.

Ud over at dele både bandnavn, adresse og genetik deler Der Var Engang også en fælles kærlighed til countrymusik, dansk lyrik og musikalsk historiefortælling.

En kærlighed, der også gør sig gældende på duoens Grand Prix-bidrag 'En skønne dag', som far og datter selv har skrevet sammen med Claus Reenberg.

- Sangen er som en varm, håbefuld og livsbekræftende omfavnelse, der fortæller historien om, at alting nok skal blive godt igen – at uanset hvad, så letter de mørke skyer på et tidspunkt, og så ser det hele pludselig lyst ud på ny, fortæller duoen selv om sangen.

Hør 'En skønne dag' her:

0:00
4

Fuld Effekt – 'Rave med de hårde drenge'

Fuld Effekt har allerede udgivet en lang række sange, og deres til dato største hit, 'Fransk pige', er allerede hørt knap 900.000 gange på Spotify. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Gruppen Fuld Effekt vil gøre sit for, at årets Grand Prix ikke bliver en kedelig affære!

De har nemlig med egne ord planer om at "sætte ild under hele Danmark", når de på scenen i Herning skal synge deres bud på en Grand Prix-vinder, 'Rave med de hårde drenge'.

- Sangen er en hyldest til dem, der gør deres ting skamløst, og til dem, der ofte bliver set ned på, fordi de er anderledes, lyder det fra festkvartetten, der består af medlemmerne Zacchary "Zacdaddy" Dyrbye, Claus "Spytclaus" Thomsen, Alexander "Beefsupreme" Dyrbye og Kasper "DJ Speakr" Nielsen.

Og noget tyder på, at seerne godt kan holde fast i kaffestel, stemmesedler og chipsskål, når Fuld Effekt debuterer på Grand Prix-scenen med deres selvkomponerede fest-banger.

- Vi går hårdt til den, fordi vi ved, at Danmark er klar til at feste med. Så ambitionen er at skrive os ind i Grand Prix-historien ved at skubbe til formatet og give den 100 procent Fuld Effekt!

Hør 'Rave med de hårde drenge' her:

0:00
5

Josie Elinor & Jack Warren – 'Let Me Go'

Josie Elinor, der til daglig studerer biologi, og Jack Warren, der er uddannet tømrer, mødte hinanden på en camp for sangskrivning, hvor de straks klikkede over deres fælles kærlighed til musikken. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Den svære kærlighed har været udgangspunkt for mange Grand Prix-hits gennem tiden, og det er også tilfældet på den guitardrevne popsang 'Let Me Go', der fremføres af Josie Elinor og Jack Warren.

Sangen er skrevet af Mikkel Martinus Sørensen, Katrine "Katlah" Brixen, Julie "Kill J" Aagaard samt Benjamin Rosenbohm, der i 2020 vandt Dansk Melodi Grand Prix som en del af duoen Ben & Tan. Alle fire sangskrivere læser til dagligt på Danish Songwriting Academy.

De svære følelser, der er på spil i 'Let Me Go', er ikke fremmede for Josie Elinor og Jack Warren.

- Vi kan begge relatere til den enorme tvivl og usikkerhed, man kan have i relationer – dér hvor man ikke kan blive enig med sig selv om, om man skal blive eller gå fra nogen. Og vi har da også stået i den modsatte situation, hvor man ikke ved, om man er købt eller solgt, lyder det fra duoen.

Hør 'Let Me Go' her:

0:00
6

Morten Fillipsen – 'Happy Go Lucky'

Morten Fillipsen skal synge sangen 'Happy Go Lucky', der trods den engelsksprogede titel er på dansk. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

For 20 år siden blev 15-årige Morten Fillipsen allemandseje, da han med gennembrudshittet 'Du er ikke som de andre pi'r' sang sig ind i danske teenagehjerter på stribe og samtidig sikrede sig en andenplads ved børnenes MGP i 2002.

Siden da har Morten Fillipsen ikke kunnet slippe musikken og har udgivet flere album under kunstnernavnet In Memoirs og som medlem af gruppen The Grenadines.

Nu vender han dog tilbage til dér, hvor det hele startede, når han 20 år efter MGP-eventyret atter skal stå på Grand Prix-scenen, denne gang i de voksnes rækker. Her skal Morten Fillipsen synge popsangen 'Happy Go Lucky', han har skrevet sammen med Kasper Holm Larsen, og som på trods af den engelsksprogede titel er hans første sang på dansk i mange år.

- Det er længe siden, jeg sidst har stået på en scene i mit eget navn – og så endda sunget på dansk, siger han og fortsætter:

- 'Happy Go Lucky' er en omsorgsfuld og kærlig reminder – også til mig selv – om at gå lidt mere glad, naiv og ubekymret gennem tilværelsen. Lidt ligesom dengang, man var barn og ikke tog livet så tungt.

Hør 'Happy Go Lucky' her:

0:00
7

Reddi – 'The Show'

Reddi består af Ihan Haydar på trommer, Siggy Savery på sang og guitar samt de to svenskere Agnes Roslund på guitar og Ida Bergkvist på bas. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

- Det er en powersang, der opfordrer til, at man lytter til sig selv og går efter sine drømme, uanset hvad andre siger og mener.

Sådan beskriver bandet Reddi deres bidrag til årets Grand Prix, 'The Show', der smelter medlemmernes forkærlighed for både pop og rock sammen til ét styk potent Grand Prix-basker fuld af girlpower.

- Vi vil gerne inspirere til, at man aldrig skal holde sig tilbage, uanset hvad man vil her i livet, lyder det fra bandet, der er skabt af producer og musiker Chief 1 og trommeslageren Ihan Haydar, kendt fra gruppen LIGA.

På sangskriverfronten får Reddi hjælp af særdeles erfarne kræfter.

For ud over Ihan Haydar og forsanger Siggy Savery selv har også Julia Fabrin, der var med til at skrive den danske Eurovision-vinder 'Only Teardrops', samt Chief 1 og Remee, der begge har vundet Dansk Melodi Grand Prix og deltaget som sangskrivere i Eurovision flere gange, været med til at skrive 'The Show'.

Hør 'The Show' her:

0:00
8

Juncker – 'Kommet for at blive'

Christian Juncker har løbende arbejdet på sit Grand Prix-bidrag 'Kommet for at blive' i mere end 18 år. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Mange husker nok Juncker for kæmpehittet 'Mogens og Karen', der i 2004 blev nomineret som 'P3 Lytterhittet' ved prisfesten P3 Guld og sikrede Juncker, der dengang var en duo, deres helt store gennembrud.

Siden har Juncker, der i dag kun består af 46-årige Christian Juncker, udgivet flere album og fik i 2014 endnu et stort hit med nummeret 'Havana', som blev brugt som titelmelodi til TV2-programmet 'Kurs mod fjerne kyster'.

Nu stiller Juncker for første gang op Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Kommet for at blive', som han også selv har ført både pen og plekter på.

- Den handler om at være til stede i nuet, om at man skal gribe de chancer, livet nu engang byder på – og så er den personlig for mig og indeholder mange billeder og fortællinger fra mit eget liv, fortæller Juncker om sangen.

Hør 'Kommet for at blive' her:

0:00

Du kan også høre alle sangene på din foretrukne streamingtjeneste lige her. Du kan også høre blandt andre Grand Prix-legenden Jørgen de Mylius' tanker om årets felt i programmet 'Opvarmning til DMGP'.