Kiksede i finalen - men hev alligevel sejren hjem til sidst: Her er vinderen af Den store bagedyst

Den intense kagekonkurrence har udviklet den nyslåede 'Bagedyst'-vinder.

(© Astrid Dalum/DR)

- Vinderen af 'Den store bagedyst 2020' er… MADS!

Sådan lød det lørdag aften, hvor der efter ni hæsblæsende programmer endelig blev fundet en vinder af dette års udgave af den populære bagekonkurrence.

- Er det rigtigt, spurgte en lykkelig Mads Andersen, mens han fik stukket trofæ og blomsterbuket i hånden af værten Timm Vladimir.

Men den var altså god nok. I det ene program efter det andet har den nu niende 'Bagedyst'-vinder imponeret dommerne med sine kreative og sirlige kager, ligesom han har vundet syv ud af de ni hemmelige udfordringer - og blevet nummer to i de resterende to.

Se vinderøjeblikket i videoen her:

Selvom han mest af alt gik i sort i, husker han i dag stadig øjeblikket, hvor han blev udråbt til vinder af konkurrencen.

- Det var så vildt. Det hele kulminerede bare, og min familie og kæreste var der med mig, mens mit største ønske gik i opfyldelse. Det var jo det, jeg var kommet for, når alt kommer til alt, siger han begejstret.

Han var i løbet af konkurrencen blevet kåret til ugens mesterbager fire uger i træk – noget ingen anden 'Bagedyst'-deltager har formået i programmets historie.

Derfor havde den 24-årige studerende da også en fornemmelse af, at sejren var inden for rækkevidde, da han nåede til finalen.

- Jeg havde da tænkt, at det var en mulighed. Men jeg havde også indstillet mig på, at det kunne gå galt. Og det ville også have været fint, siger han.

Det er her i køkkenet hjemme i Aarhus, at Mads Andersen har udtænkt og afprøvet alle sine mesterværker, som han nu har vundet 'Den store bagedyst' på baggrund af. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Græd over mislykket finalekage

Og galt, dét gik det rent faktisk for Mads Andersen i finalen.

I den første udfordring fik han lagt sin moussekage for hurtigt på frys, hvilket betød, der dannede sig små luftbobler, som umuliggjorde et spejlblankt glazeovertræk.

Efter udfordringen var det da også en berørt Mads Andersen, seerne fik at se. Han kunne ikke holde tårerne tilbage, da han kiggede på det noget ærgerlige resultat.

- Jeg var helt vildt bange for, hvad det skulle betyde for mine chancer i finalen. Også fordi de to andre klarede dén udfordring supergodt, siger han.

Allerede i 2014, da Tobias Hamann strøg til tops i konkurrencen, blev Mads Andersens 'Bagedyst'-gnist tændt. - Der tænkte jeg "ej, det vil jeg også prøve", siger Mads Andersen. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Han påpeger også, at både semifinalen og finalen blev optaget i løbet af fire dage, og at det betød, nerverne nok sad lidt ekstra uden på tøjet, fordi det hele var så intenst.

- Det var dér, det gik op for mig, at der var det eneste program, hvor det ikke handlede om at overleve. Der skulle jeg jo gerne være den bedste. Og så var jeg supermeget bagud allerede efter første udfordring. Det føltes som en umulig opgave at skulle komme efter. Så jeg var bare superked af det.

Er blevet mere udadvendt

Programmerne et optaget i løbet af foråret og den tidlige sommer, og de fleste, der har deltaget i 'Den store bagedyst', kan skrive under på, at det er et heftigt forløb at være med i.

Sådan var det også for den nyslåede vinder, da han igennem mange uger ikke brugte sin tid på andet end kager.

- Det hårdeste var uden tvivl, at man ikke kunne være der for nogen ud over sig selv. Jeg endte i en boble, hvor det hele handlede om mig. Jeg fyldte hele lejligheden, som jeg bor i med min kæreste, med kageudstyr.

- Og jeg havde ikke tid til noget som helst i den periode. Heller ikke med hende. Så det var hårdt, fortæller Mads Andersen, der har været sammen med sin kæreste, Malene, i fem år.

Men på trods af at parforholdet har skullet stå model til, at 'Bagedysten'pludselig var førsteprioriteten i lejligheden i Aarhus, kunne Mads Andersens kæreste i finalen fortælle, at konkurrencen faktisk har været med til at åbne op for nye sider af den unge mesterbager.

- Jeg synes, han har udviklet sig rigtig meget. Han er blevet meget mere udadvendt og åben.

- Det er særligt fedt for ham, men det er også fedt for mig - som står ham så nær - at se hvordan han udvikler sig og blomstrer med opgaven igennem det her forløb. Det kan man kun blive glad af at se, siger Malene.

Når man bliver tvunget til at sætte ord på sine følelser til et kamera, bliver man med tiden nok lidt mere udadvendt. Sådan har Mads Andersen, der ellers beskriver sig selv som en halvgenert type, i hvert fald oplevet det. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Mads Andersen selv kan da også godt se, hvad hans kæreste mener. Han fremhæver forskellen fra de første programmer til nogle af de sidste udsendelser, hvor han føler, han kan genkende sig selv meget mere.

- Jeg er jo egentlig lidt genert og siger ikke altid så meget. Og jeg er måske heller ikke typen, der reflekterer supermeget over alting hele tiden.

- Men jeg kan da helt sikkert mærke, at det er mere naturligt for mig nu, når jeg har været så meget på og på en eller anden har været nødt til at være mere åben og udadvendt.

Både børn og voksne sendte blikke efter Mads Andersen, mens der blevet taget billeder til artiklen her. Og han stillede smilende op til alle, der dristede sig til at spørge om en selfie. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Vil ikke lade opmærksomheden fylde alt

Til daglig er Mads Andersen en helt almindelig studerende ved Aarhus Universitet, hvor han læser molekylærbiologi.

Derfor har det også været lidt af en omvæltning, at mere end en million seere har fulgt ham hver uge igennem efteråret.

- Det fylder enormt meget, det kan jeg godt mærke. Men jeg synes, jeg er god til ikke at lade det stige mig til hovedet. På den måde er jeg meget afslappet omkring det hele, fortæller Mads Andersen, der bliver stoppet af nysgerrige fans mindst ti gange, mens der bliver taget billeder til denne artikel.

Interessen er også til at tage og føle på på de sociale medier, hvor Mads andersen har fået en del opmærksomhed fra folk.

- Det er meget på Instagram, jeg får en masse beskeder fra folk. Og faktisk også fra nogle af de tidligere deltagere. Det er sjovt, at det er skiftet så hurtigt. For kort tiden siden var der jo ikke nogen, der vidste, at jeg overhovedet var med.

Mads Andersen har tidligere overvejet at gå ad håndværksstien, men er dog endt med at gå den akademiske vej i stedet for: - Jeg har altid gået op i at gøre det godt i skolen, og jeg ville gerne sikre mig en uddannelse, jeg kunne bruge til mange ting. Så kan jeg altid lave et karriereskift senere hen, hvis det er det, jeg vil, forklarer han. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Åben for alle muligheder

Hvad fremtiden bringer for bagetalentet, er endnu usikkert.

I første omgang planlægger Mads Andersen at gøre sine studier færdige. Han har egentlig længe tænkt, at han gerne vil arbejde med at udvikle nye fødevarer.

Men efter sin medvirken i 'Den store bagedyst' kan han også mærke, at det kribler lidt i drømmene om at arbejde mere lavpraktisk med bagværk.

- Jeg er begyndt at drømme lidt mere om, hvilke muligheder jeg har. Jeg har ikke en konkret plan, men jeg har overvejet, om jeg en dag skal få mig mit eget sted, hvor jeg kan lave alle de ting, jeg synes er fede, siger Mads Andersen, der ved siden af sine studier også er barista.

Indtil videre vil han dog vente og se, hvad 'Bagedyst'-sejren nu åbner af døre og muligheder for fremtiden.

- Jeg ved heller ikke rigtig, hvad man skal forvente. Jeg har jo ikke prøvet det før, siger han med et grin og fortsætter:

- Jeg føler jo, at jeg stadig bare er mig. Men jeg er spændt på, hvad der skal ske.

Har du fået lyst til at gøre Mads Andersen kunsten efter i køkkenet? Så kan du finde opskriften på hans træstub, som sikrede ham mesterbagerforklædet i program fire, her:

Mads Andersen specialiserer sig inden for ernæring og fødevareteknologi, som går ud på at udvikle nye fødevarer. - Og Arla har for eksempel en research and development-afdeling her i Aarhus, hvor de udvikler og optimerer nye produkter. Der kunne det være sjovt at arbejde, siger han om fremtidsdrømmene. (Foto: ASTRID DALUM © dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk