Kim Kardashian og Beyoncé kæmper for at få frikendt dødsdømt fange: 'Giv ham hans liv tilbage'

Den dødsdømte fange Rodney Reed skal efter planen henrettes den 20. november.

To af verdens største influencere, Kim Kardashian og Beyoncé, er gået ind i kampen for, at henrettelsen af afroamerikaneren Rodney Reed bliver udsat. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Kim Kardashian, Dr. Phil, Rihanna, Meek Mill og Beyoncé.

Det er blot nogle af de kendte navne, der i disse dage forsøger at bruge deres stjernestatus til at forhindre en planlagt henrettelse af den afroamerikanske mand Rodney Reed.

Den i dag 51-årige Rodney Reed blev i 1998 idømt dødsstraf for mordet på den hvide kvinde Stacey Stites i byen Bastrop i Texas.

Efter planen skal han henrettes den 20. november i Texas. Staten, som har henrettet syv personer alene i år, og som ifølge New York Times henretter flere mennesker end nogen anden amerikansk stat.

Men efter at have afsonet to årtier er der kommet nye beviser frem i sagen, der sætter spørgsmålstegn ved Rodney Reeds skyld, og det har fået blandt andre Beyoncé til at blande sig. Hun opfordrer Texas' guvernør til at gå ind i sagen.

- Kære guvernør Greg Abbott. Vær venlig at gennemgå de væsentlige beviser i Rodney Reed-sagen, der peger på hans uskyld. Vær ærlig. Vær retfærdig. Giv ham hans liv tilbage, skriver Beyoncé på sin hjemmeside.

Den amerikanske superstjerne bliver flankeret af den allestedsnærværende Kim Kardashian, der via Twitter opfordrer Texas' guvernør til at 'gøre det rigtige'.

- Guvernør Greg Abbott, hvordan kan du henrette en mand, når der siden hans retssag er kommet substantielle beviser frem, som ville frikende Rodney Reed og samtidig belaster den anden interessante person i sagen. Jeg opfordrer dig til at gøre det rigtige, skriver Kim Kardashian til sine 62 millioner Twitter-følgere.

Rodney Reed blev dømt til døden for mordet på Stacey Stites i 1998. Efter mere end to årtier i fængsel skal han efter planen henrettes den 20. november. (© AFP or licensors)

Kim Kardashian har tidligere fået indsat løsladt

'Den anden interessante person i sagen', som Kim Kardashian hentyder til, er den dræbte kvindes eks-forlovede, Jimmy Fennell.

Under et fængselsophold skulle Jimmy Fennell over for en medindsat have blæret sig med, at han havde dræbt sin forlovede, Stacey Stites, fordi hun havde haft en affære med en sort mand - Rodney Reed.

Det er ikke første gang, at Kim Kardashian forsøger at bruge sin berømmelse til at få en indsat ud af fængsel.

Sidste år sørgede hun nemlig for, at en 66-årig kvinde blev løsladt fra sin livslange fængselsstraf for narkokriminalitet.

USA's præsident, Donald Trump, besluttede kort tid efter et møde med Kim Kardashian, hvor kvindens sag var omdrejningspunktet, at nedsætte hendes straf, så hun blev løsladt.

450.000 underskrifter

Med lidt over en uge til den planlagte henrettelse af Rodney Reed, er der mange amerikanere, som prøver at overbevise Texas' guvernør om at få henrettelsen udsat. I første omgang i 30 dage, så de texanske myndigheder kan undersøge de nye beviser og se på muligheden for at reducere Rodney Reeds straf.

Efter at blandt andre Rihanna, Meek Mill og Beyoncé har opfordret folk til at skrive under på underskriftindsamlingen 'Stop henrettelsen af Rodney Reed', er det strømmet ind med underskrifter.

I skrivende stund har flere end 450.000 støttet op om sagen, og det viser, hvor meget fokus sagen har i USA i øjeblikket.

Sådan lyder det fra Katrine Villarreal Villumsen, der er SoMe-analytiker på kongressen.com - et medie, der specialiserer sig i amerikanske forhold.

- Det har en kæmpe betydning, når stjerner med så mange følgere sætter fokus på sådan en sag.

- Jo større tryk sagen får digitalt og socialt med delinger og likes, jo mere relevant virker det hos almindelige mennesker, og det betyder, at journalister begynder at skrive om sagen. I sidste ende kan det få stor betydning politisk, når beslutningstagerne skal komme frem til en endelig beslutning i Rodney Reed-sagen, forklarer Katrine Villarreal Villumsen.

Hun nævner konkret eksemplet med, at både Beyoncé og Kim Kardashian har opfordret Texas' guvernør til at gå ind i sagen.

- Når Kim Kardashian tagger Texas' guvernør i sit tweet, så bliver han automatisk draget ind i sagen, fordi hun har så stor en følgerbase, og det gør i sidste ende, at guvernøren får sværere ved at ignorere det, lyder det fra Katrine Villarreal Villumsen.

Texas' guvernør, Greg Abbott, har dog endnu ikke udtalt sig om sagen, og det er derfor stadig uvist, om henrettelsen vil blive udsat eller ej.

FacebookTwitter