Kim Larsen savner 1950'ernes kulturradikale

Sanger og sangskriver Kim Larsen savner 1950'ernes kulturradikale kritikere af "den dårlige smag" som PH og Rifbjerg - også selvom, de tit tog fejl.

Kim Larsen savner 1950'ernes kulturradikale kritikere af "den dårlige smag". (Foto: Lars K Mikkelsen © Scanpix)

"Det er noget lort det der!" sagde PH og Rifbjerg, når manden på gaden ville se Kvit eller Dobbelt.

- Men hvor er kritikerne i dag, spørger Kim Larsen, som efterlyser 1950'ernes kulturradikale - også selvom, de tit tog fejl.

Det fortæller han til Besøgstid på P1, der har besøgt kunstneren med den flabede og favnende stemme.

Intellektuelle overtoner

Når de intellektuelles kritik raslede ned over 1950'ernes underholdningsprogrammer, var folket klar med deres modspil.

- Folk sagde til de kulturradikale, at de ville have lov til at have deres programmer for sig selv. Og så sagde de "det må I også godt, men nu ved I, hvad vi synes om det", siger Kim Larsen.

Sangeren og sangskriveren roser spændingsfeltet mellem de to fløje, for det var tydeligt i 1950'erne, at de to befrugtede hinanden.

- De intellektuelle er overtonerne, når du slår en akkord. De er ikke særlig hørbare, men hvis de ikke er der, så bliver lyden fattig. Den ene part kan ikke undvære den anden, siger Kim Larsen.

Filosofi på gadehjørnet

Og det er ikke det eneste punkt, hvor nutidens Danmark kan lære noget af 1950'erne, for efterkrigstiden var ramt af en optimisme, som vi ikke ser i dag, mener sangeren:

- Vi var på den anden side af festen, og det lå som en eller anden bevidsthed. Folk var mindre smålige end de er nu. Der var mere plads, der var højere til loftet, der var en større åndelighed, siger Kim Larsen.

Dengang kunne man finde en 14-årig Kim Larsen stå og snakke filosofi på gadehjørnet.

- Der er meget sjældent nu, at jeg møder nogle unge folk, der gider snakke om sådan noget. De snakker mest om, hvordan det er at være kendt og sådan nogle ting, man ikke kan tale ret længe om, siger Kim Larsen.

Usund åndelighed

Det lå i 50'ernes mentalitet, at man godt kunne lide at filosofere, og der var fokus på åndeligheden.

Den fylder stadig meget hos Kim Larsen, selvom hans værtshus-definition af åndelighed går imod nutidens sundhedsfikserede samfund.

- Det der med at stå og få en bajer og ryge en smøg, det er nødvendigt, det er føde til åndeligheden. Det er netop det kedelig ved vores tid, at folk er så sundhedsfikserede. Jo mere man er optaget af kroppen og dens funktioner, des mindre bliver åndeligheden. Og det synes jeg er trist. Det er derfor, jeg godt kan lide at gå på værtshus - det er så usundt.

Facebook
Twitter