Kim Larsens danmarkskort: Se stederne fra hans og Gasolins sange

Fra beværtningerne på Christianshavn til Provo Knud i Thylejren. Kim Larsen og Gasolin var der.

Gasolin. Fra venstre: Wili Jønsson, Franz Beckerlee, Kim Larsen og Søren Berlev. (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

Rabalderstræde. Langebro. Christianshavns Kanal og Jyllingevej.

For slet ikke at tale om Syd for Køge og Billy, der var på speed i Herstedvester.

Kim Larsens og Gasolins sange er spækket med stednavne i især København. Og nu kan du komme med til nogle af stederne på kortet herunder, for i anledning af Kim Larsens død har vi fået Rasmus Rosenørn, der er museumsinspektør på rockmuseet Ragnarock i Roskilde, til at udpege nogle af de mest kendte sange - og steder.

Vi ved godt, at der er mange flere sange og steder - så dem, du kan se på kortet er et udpluk udvalgt af rockmuseumsinspektøren.

Museet ligger for øvrigt på Rabalderstræde.

”Langebro”: Sangen er fra Gasolins første album fra 1971. Men faktisk handler sangen slet ikke om den Langebro, der forbinder Amager med resten af København. Den handler i stedet om nabo-broen Knippelbro, der forbinder Christianshavn med København, fortæller Rasmus Rosenørn. For i 1971 lå Kofoeds Skole nemlig stadig på Christianshavn, og vejen over Langebro var altså en pæn omvej.

- Hvis man følger Langebro, kommer man ikke så direkte til Kofoeds Skole, som hvis man følger vejen fra Knippelsbro, siger han.

- Men det lød bedre at synge Langebro.

Kim Larsen er død 72 år. Kim Larsen sov stille ind søndag den 30. september 2018. Kofoed skole var omdrejningspunkt i Kim Larsens tekster. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Netop Kofoeds Skole indgår som bekendt også i sangen ”Langebro” med ordene Jeg gik forbi dæmonernes port, ud for Kofoeds Skole, der stod en flok og drak sig ihjel.

Sammen med de andre medlemmer af Gasolin brugte Kim Larsen Kofoeds Skole som badeanstalt, da skolen lå på Christianshavn i 70’erne. Meget af bandets garderobe i de år var også hentet på skolens tøjdepot.

- Det var på Kofoeds Skole, at Kim Larsen hentede sit tøj gratis, indtil nogen sagde til ham, at han da vist havde råd til at købe sit eget, siger Rasmus Rosenørn.

Kærligheden til Christianshavn

”Christianshavns Kanal” er både titlen på en sang og kanalen på Christianshavn. Og når man har sagt Christianshavn, har man også sagt Gasolin.

En del af sangene handler om at rejse og drømme sig væk. Som for eksempel i første vers i sangen af samme navn, der lyder: Venner, jeg har sejlet i mange mange år, på et skib som ingen vegne når, jeg har taget hyre som bolværksmatros, på et skib som ikke har nogen lods, skibet hedder Christianshavns kanal.

Kærligheden til Christianshavn går også igen i ”Se din by fra tårnets top”, der handler om Vor Frelsers Kirkes høje tårn, hvor det første vers lyder: Se din by fra tårnets top, ta' f.eks. ud til Frelserkirken, og så snegl dig op, mærk vinden suse i dit hår, den kommer måske helt ude fra Klampenborg.

Netop i Vor Frelsers Kirke satte klokkenisten Lars Sømod sig til at spille blandt andet ”Om Lidt”, da nyheden om Kim Larsens død kom i søndags.

- Da jeg spillede "Om Lidt", blev jeg rørt. Den spiller vi ofte på orglet i selve kirken til begravelser, men det var noget andet at sidde der i tårnet og spille den, sagde han efterfølgende til TV2 Lorry.

BZ'ere og slumstormere

”Midt om Natten”: Kærligheden til Christianshavn vokser også ind i Kim Larsen-klassikeren ”Midt om Natten” fra 1983. Den var samtidig soundtrack til filmen af samme navn, som var instrueret af Erik Balling og havde Kim Larsen i hovedrollen.

Filmen handler om en gruppe BZ’ere, der har bosat sig i et hus på Nørrebro i København.

Kim Larsen forsøgte at gøre en forskel for BZ’erne. Det viste sig, da en gruppe unge igennem flere år havde besat bygning nummer 58 på Ryesgade på Nørrebro.

Fonden Himmelblå, som Kim Larsen var en del af, forsøgte at købe ejendommen af Københavns Kommune for at undgå flere sammenstød med både politi og den daværende borgmester, Egon Weidekamp, men forhandlingerne bar ikke frugt.

Flere år før billeder af kampklædt politi og BZ'ere blev en del af 80'erne, var en tidligere bølge af husbesættelser også set i København. Det var slumstormerne, som fra midten af 1960'erne også var rykket ind i tomme bygninger.

Kim Larsen boede selv som slumstormer i "Republikken Sofiegården" på Christianshavn, og det samme gjorde det senere medlem af Gasolin Wili Jønsson, og Franz Beckerlee kom også i bygningen. Sofiegården blev stormet af politiet i 1970, og de sidste bygninger blev revet ned.

- Faktisk handler sangen ”Midt om natten” også om begivenheder fra 1970, hvor Kim Larsen sammen med andre slumstormere blev hældt ud af Sofiegården på Christianshavn, siger Rasmus Rosenørn.

Metafor for Christiania

Dronning Louises Bro: Broen indgår i sangen ”Hjerterdame” fra albummet ”Forklædt som voksen”. Pladen udkom i 1986.

- Dronning Louises Bro ligger ganske kort fra Kim Larsens eget hjem gennem mange år på Rørholmsgade. ”Hjerterdame” er en kærestesang, der tager udgangspunkt i hans eget nabolag, hvor han kiggede på neonreklamerne ved Dronning Louises Bro over Søerne i København, siger Rasmus Rosenørn.

Irmahønen blinker i mørket, den ligger bare der og lægger æg, lyder det blandt i sangen.

Vægmaleri lavet af gadekunstneren Miki Pau Otkjær på rækværket rundt om Christiania. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

”Østre Gasværk” er både en sang og navnet på Københavns andet gasværk, der blev opført i 1878. I dag er der teater i den gamle gasbeholder.

Sangen var med på en støtteplade til fordel for Christiania i 1976.

- Østre Gasværk var en metafor for Christiania. Gasolin var i gang, men sangen skrev Kim Larsen med sit fritidsband, Starfuckers, fortæller Rasmus Rosenørn.

- Pladen var en af 70’ernes mange støtterockplader. ”I kan ikke slå os ihjel” er også fra den plade.

Faktisk optrådte Kim Larsen med Starfuckers i Melodi Grand Prix i 1979. De fik en tredjeplads.

Og så skal vi heller ikke glemme, at statminister Anker Jørgensen (S) citerede sangen i sin nytårstale i 1977: Det er en kold tid, som vi lever i. Alle går rundt og fryser... Sådan synger en af vore kendte unge sanggrupper. Mon ikke de rammer noget centralt i menneskets opfattelse af tilværelsen i dag? Jeg tror det, lød det fra Anker Jørgensen.

Provo Knud i Thylejren

”Balladen om Provo Knud”: Sangen handler om Provo Knud, der huserede i Thylejren i 1970.

Gasolin var totalt ukendte i 1970, men som en del af hippiebevægelsen fulgte de med til Thy, da Thylejren blev etableret på en mark.

Gasolin i Thylejren 1971. (Foto: NIELS HAMMERICH © Scanpix)

- De havde ikke rigtigt fundet stilen endnu. Jeg husker tydeligt den optræden, man kan se mange steder stadigvæk: Franz Beckerlee blev bare ved og ved med at spille en guitarsolo, så Kim Larsen ikke kunne få et ord indført. Men det var jo en meget sørgelig udgang for Provo Knud, han endte med at stikke sin ven ”Cola” ned i en hytte oppe ved Tokkekøbing Hegn tæt ved Allerød, siger Rasmus Rosenørn.

Vender kajakken

Også ved Ilulissat i Grønland kan der sættes et kryds på Kim Larsen-kortet, selv om Grønland ikke er med på kortet herover.

Sangen "Så vender vi kajakken" fra 1988 er skrevet efter en opvisning med kajakroeren Manasse Mathæussen. Ifølge KNR skrev Kim Larsen sangen om natten på hotelværelset, og efterfølgende indspillede han den under koncerter i Ilulissat og Nuuk.

Facebook
Twitter