Kinesere skrev dansk gigantordbog ind

Uden at forstå et ord af, hvad de skrev, har 20 kinesere brugt det meste af et år på at taste samtlige bogstaver i de 28 tykke bind i Ordbog over det Danske Sprog (ODS) ind på computer, så bogen fra 15. november kan læses på nettet af alle danskere.

Uden at forstå et ord af, hvad de skrev, har 20 kinesere brugt det meste af et år på at taste samtlige bogstaver i de 28 tykke bind i Ordbog over det Danske Sprog (ODS) ind på computer, så bogen fra 15. november kan læses på nettet af alle danskere. Det skriver Politiken Søndag.

Netudgaven af ODS kommer mindre end en måned efter, at absolut sidste supplementsbind af ordbogen er udkommet. Dermed foreligger ODS i 28 bind plus fem supplementsbind.

- Vi fik ideen fra Tyskland, hvor det også var kinesere, der indtastede den elektroniske udgave af brødrene Grimms store, tyske ordbog. Normalt ville man tro, at en så stor bog skulle skannes ind, men erfaringen er, at det medfører et meget stort korrekturarbejde bagefter, fordi der kommer rigtig mange fejl. Det ville blive meget dyrt, fordi det nødvendigvis var akademikere, der skulle stå for det. Jeg tør ikke sige, hvad det ville have kostet, men formentlig flere millioner kroner, siger Henrik Andersson, som har været ledende redaktør på de afsluttende bind af ODS.

I Kina blev regningen meget, meget mindre. Omkring 800.000 kr. for at få 37.778 spalter med komplicerede ord og deres forklaringer tastet ind.

Facebook
Twitter