Kirsten står bag et af de vildeste uheld i 'Bagedysten': Nu triumferer hun på konditorlandsholdet

For tre år siden nåede Kirsten Thur finalen i 'Den store bagedyst'. I dag lever hun af sin passion.

(© DR)

Det er enhver kagebagers mareridt; at have brugt lang tid og megen energi på at lave en overdådig kage – blot for at tabe den på gulvet lige inden servering.

Ikke desto mindre var det præcis dét, der skete for den dengang 21-årige Kirsten Thur, da hun deltog i 'Den store bagedyst' i 2017.

I semifinalen skulle de fire tilbageværende deltagere genskabe en kunstfærdig kage udformet af den tidligere 'Bagedyst'-vinder Tobias Hamann.

Men for Kirsten Thur gik det galt i sidste sekund.

Hun havde ellers fået samlet hele sin kage – inklusiv det store prydstykke; en glasmontre udført i isomalt. Men på vej op til podiet, hvor kagen skulle afleveres, bukkede isomalten sammen under sig selv og splintrede i tusind stykker ud på gulvet.

- Jeg var i chok. Jeg havde aldrig arbejdet med isomalt før, så jeg havde ikke tænkt, det kunne ske, lyder det fra den i dag 25-årige Kirsten Thur, der dog kunne trøste sig med, at kameraerne havde nået at fange hendes værk inden uheldet.

- Jeg havde aldrig tænkt, jeg skulle vinde. Så jeg glædede mig over, at seerne og dommerne trods alt ville se i tv, at kagen stod der inden uheldet. Så hvis jeg skulle være røget ud på den, havde det i det mindste været en fed slutning, griner hun.

Se det uheldige øjeblik, hvor Kirsten Thur taber sin kage i klippet herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

'Bagedysten' blev starten på karriereskift

Kagekikset blev imidlertid ikke Kirsten Thurs farvel til 'Bagedysten'. Og i samme program gik hun da også videre til finalen ugen efter, hvor hun dog i sidste ende måtte se sig slået af Andrea Søllested.

Deltagelsen i 'Den store bagedyst' viste sig at blive et regulært vendepunkt for den unge amatørbager, der er vokset op i en cirkusfamilie, og som netop havde færdiggjort sin bachelor i engelsk på universitetet.

- Da vi optog program tre, begyndte jeg at tænke på, hvad der skulle ske bagefter. Så jeg begyndte at snakke med Katrine (den ene af de to dommere i 'Den store bagedyst') om, hvordan man uddanner sig, og hvad det indebærer, siger Kirsten Thur og fortsætter:

- Hun var meget ærlig og fortalte alt det negative om, at det var hårdt, at arbejdstiderne kunne være frygtelige, og at jeg kun skulle gøre det, hvis jeg virkelig ville lære håndværket.

Og det ville Kirsten Thur. Så efter finalen tilbød Katrine Foged Thomsen det unge talent en elevplads i sin konditorkæde, Grannys House.

Selvom Kirsten Thur måtte se sig slået af Andrea Søllested i finalen tilbage i 2017, fik hun trods alt lidt godt med sig fra sin tid i 'Den store bagedyst'; nemlig en elevplads hos dommeren Katrine Foged Thomsen. (© DR)

Kom i lære hos dommer-Katrine

På konditoruddannelsen kunne Kirsten Thur endelig dyrke alt det, hun kun havde snuset kortvarigt til under tiden i det hvide 'Bagedyst'-telt.

Nu handlede det ikke længere om at lave tv, men om håndværk og nørderi.

- Jeg havde for eksempel gærteori, chokoladeteori og lærte om processerne i kagebagning helt ned på enzymniveau, siger Kirsten Thur og forklarer, at alle teknikker og bageviden, som deltagerne udviser i programmerne, er selvlært.

- Hvis man deler konditorfaget op i ti niveauer, arbejder man i 'Bagedysten' fra niveau fem og op. Men jeg manglede jo alt det grundlæggende fra niveau et, to, tre og fire. Jeg havde aldrig lavet en mørdej, da jeg stillede op i 'Bagedysten'. Så jeg ville gerne lære faget fra bunden.

I sin tid som konditorelev har Kirsten Thur også været forbi bagerafdelingen i Grannys House for at føje endnu et lag til sin uddannelse. Ligesom hun sideløbende også har taget chocolatieruddannelsen samt ismesteruddannelsen.

I august startede hun så sin sidste tid som konditorelev hos Jette Stub, der i øvrigt også er tidligere deltager i 'Den store bagedyst'.

- Det er meget mere 8-16, og det betyder også, at jeg kan se min familie og mine venner igen. Jeg føler jo ikke rigtigt, jeg har set dem i to et halvt år, griner Kirsten Thur, der dog understreger, at hun har været enormt glad for sin tid hos Grannys House.

- Jeg har fået rutinerne ind under huden og lært at være rationel. Sådan er det jo, når man står og skal lave 100 rabarbertærter på meget kort tid.

Jette Stub var med i 2015-sæsonen af 'Den store bagedyst', og nu har hun taget Kirsten Thur under sin vinge som konditorelev i sin butik i Helsingør. (© PRIVATFOTO)

På sejrskurs med konditorlandsholdet

Skiftet har også betydet, at Kirsten Thur har fået mere tid til at dyrke noget af det, der gør hende allermest fagligt stolt.

Hun er nemlig blevet en del af det danske konditorlandshold og er med til at forsvare de danske faner, når hun kæmper mod andre nationer ved EM, VM og Nordic Cup. Sidstnævnte var hun endda med til at vinde i 2019.

I år er Nordic Cup aflyst på grund af coronapandemien, men Kirsten Thur og resten af konditorlandsholdet træner ufortrødent videre for at blive klar til EM i begyndelsen af 2022.

- Det er så fedt at konkurrere sammen som et hold. Man har nogen at dele glæderne og sorgerne med. Og så er det for sindssygt at blive bedømt af nogle af verdens dygtigste konditorer. Særligt når man får at vide, at det, man har lavet, smager pissegodt, siger Kirsten Thur og tilføjer med et grin:

- Det skal jeg nogle gange minde mig selv om, når jeg står og laver kager meget tidligt om morgenen til elevløn, og nogle af de andre tidligere deltagere lægger billeder op fra events, de har tjent kassen på.

Sidste år kunne det danske konditorlandshold tage triumferende hjem fra Nordic Cup, hvor de havde slået svenskerne og nordmændene. (© PRIVATFOTO)
Facebook
Twitter