Kitt, Anders, Xenia og Peter stiller sig nøgne frem foran publikum: 'Vi skammede os konstant'

Det er ikke let at smide tøjet foran publikum, fortæller skuespillerne bag rost forestilling om lavt selvværd.

'Opvisning i lavt selvværd' er skabt af Cheer Extreme og Sort/Hvid. Forestillingens skuespillere er Kitt Maiken Mortensen, Anders Mossling, Xenia Noetzelmann og Peter Flyvholm. (Foto: Raphael Solholm Frisenvænge)

Din penis er for lille. Dine bryster hænger. Numsen strutter ikke længere på helt samme måde, som den gjorde engang.

Lavt selvværd kommer i mange afskygninger.

Og publikum får det lave selvværd serveret helt uden omsvøb - ja, faktisk splitternøgent - når de bliver konfronteret med fire nøgne skuespillerkroppe i forestillingen 'Opvisning i lavt selvværd'.

Skuespillerne, der smider tøjet, er Kitt Maiken Mortensen, Anders Mossling, Xenia Noetzelmann og Peter Flyvholm, og deres forestilling spiller som en del af teaterfestivalen CPH Stage.

Vi har sat to af skuespillerne stævne for at høre mere om, hvad de egentlig vil have ud af at smide tøjet foran publikum.

Anders Mossling, der blandt andet har arbejdet ved Det Kongelige Teater, Kulturhuset Stadsteatern og Uppsala stadsteater, lægger ud med en opsigtsvækkende afsløring.

- 'Opvisning i lavt selvværd' er egentlig slet ikke skabt til et publikum. Det er vores eget behov, vi tilfredsstiller.

- Vi syntes faktisk, at det var pinligt at gå i gang med sådan noget navlepillende pis. Vi skammede os konstant - lige indtil vi mødte publikum og mødte deres enorme respons.

Kitt Maiken Mortensen i 'Opvisning i lavt selvværd'. Hun er også kendt for at være en del af teaterkollektivet Sort Samvittighed, der i foråret har høstet stor succes med forestillingen 'I et forhold' på Betty Nansen Teatret. (Foto: Raphael Solholm Frisenvænge)

Utroskab og skamfuld seksualitet

Og respons fra publikum har der været masser af, siden stykket blev sat op for første gang for efterhånden et par år siden.

CPH Stage kalder da også forestillingen for 'en vaskeægte in-your-face-forestilling, der interagerer med publikum på den mest charmerende måde'.

- Vi har fået mange rørende reaktioner på stykket, fortæller Peter Flyvholm, der blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1998 og siden har medvirket i eksempelvis tv-serierne 'Edderkoppen' og '1864'.

- Folk har blandt andet fortalt, at de skammer sig over deres seksualitet, og at de har været utro. Lige pludselig blev det trygt for en kvinde blandt publikum at sige, at hun havde været utro, mens hendes kæreste sad ved siden af. Han blev meget, meget bleg.

I 'Opvisning i lavt selvværd' deler forestillingens fire skuespillere fire monologer, der alle bunder i deres lave selvværd. Skuespillerne har faktisk lavet et manifest til forestillingen, der blandt andet handler om, at de slet ikke må spille skuespil, når de spiller den.

- Vi er skuespillere, der har været i branchen i mange år, men vi har sat os selv for, at vi ikke må spille, som vi har gjort på normale scener. Vi skal gå ind i det private lag, fortæller Peter Flyvholm.

Og hvis folk har lyst til at dele noget, så bliver det budt velkomment. Dog uden at de fire skuespillere går ind i en dybere snak om det.

Som Peter Flyvholm siger:

- Vi er skuespillere - ikke terapeuter.

Anders Mossling er født i Vallentuna, Sverige og er uddannet skuespiller fra Scenstudion i Stockholm. På tv har han blandt andet medvirket i 'Broen'. (Foto: Raphael Solholm Frisenvænge)

'Jeg har fået det bedre af at spille den'

Den historie, Peter Flyvholm selv fortæller i 'Opvisning i lavt selvværd', tager udgangspunkt i, at han er 'alkoholikerbarn'.

- Jeg har for eksempel en stor bekræftelsessyge - alle skal elske mig. Vi prøver i forestillingen gennem os selv at finde ud af, hvor det lave selvværd stammer fra.

Anders Mossling supplerer:

- Jeg har fået det bedre af at spille forestillingen. Det hjælper, når man ikke længere føler, at man er helt alene om det.

Undervejs i forestillingen ryger skuespillernes tøj stykke for stykke. Det foregår omgivet af publikum, der sidder i umiddelbar nærhed af skuespillerne, fortæller Peter Flyvholm.

- Det er enormt selvudleverende og også sjovt. Men vi værner meget om, at det også får en større kontekst og en alvor - selv om det også er latterligt og grotesk.

- Der er både flygtninge- og klimakrise, men min penis er for lille, og det giver mig dårligt selvværd. Det er jo dét narcissistiske helvede, vi sætter på spidsen. For at kunne komme ud over det og videre - så vi kan se verden i et lidt større perspektiv. Der er mange - især unge - mennesker, der befinder sig i denne her sump.

Anders Mossling supplerer:

- Men det gælder også mange ældre mennesker. Vi kæmper med det, til vi dør.

En offentlig terapi-session

Skuespillerne håber, at de med 'Opvisning i lavt selvværd' kan være med til at afmystificere det tabu, det lave selvværd kan være.

- Det er sådan set blevet én eller anden form for offentlig terapi-session, hvor vi så stiller os frem. Det er nærmest et AA-møde, uden at vi har tænkt det sådan. Det bliver en slags confession room, hvor vi bare er dem, der bryder isen, slutter Peter Flyvholm.

Og gruppen er ikke færdig med at bryde isen endnu. Deres næste projekt handler om dødsangst og skal spilles i en skov. Det kan du læse mere om her.

'Opvisning i lavt selvværd' kan opleves 31. maj og 1. juni under CPH Stage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter