Klar, parat, stem! Hvilken kage er den flotteste i 'Bagedysten' nogensinde?

Vær med til at kåre den flotteste kage i 'Bagedystens' tiårige historie.

Timm Vladimir har set utallige smukke kager som vært på 'Den store bagedyst'. Men hvilken har været den allersmukkeste? (Foto: © Carsten Mol/DR, Grafik: Nathalie Nystad/DR)

Når finalen af 'Den store bagedyst' i aften løber over skærmen, er det ikke kun kulminationen på programmets tiende sæson. Det er også 'Bagedysten'-afsnit nummer 100 her i Danmark.

Konceptet er godt nok, som det altid har været, men kagerne har forandret sig en del, siden der for første gang blev sagt "klar, parat, bag!" i bageteltet i 2012.

I dag står kagerne nemlig skarpere og flottere end nogensinde, mener P3-vært Mathias Helt, der lige nu bestyrer DR-podcasten 'Et stykke med Bagedysten' – og det er der en naturlig forklaring på, mener han.

- 'Bagedysten' er et visuelt program, og selvom der er fokus på, at det skal smage godt, kan jeg jo ikke som seer vurdere, om det smager af havtorn eller lakrids. Men jeg kan se, om kagen er symmetrisk, eller om fondanten er flækket, siger Mathias Helt.

Han synes, at niveauet for kagerne er steget gevaldigt – og det vil du måske også opdage, hvis du genser sæson et.

Lars Juul, der er chefkonditor på det hæderkronede, københavnske konditori La Glace, har også bidt mærke i, at ambitionerne hos deltagerne er vokset med årene, og at der bliver pyntet mere end nogensinde.

- Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt og glædeligt at se, hvor godt forberedt 'Bagedyst'-deltagerne faktisk er. Det kan man se på sværhedsgraden af deres kager, siger Lars Juul imponeret.

I det hele taget kan chefkonditoren mærke, at danskerne har fået et helt andet blik for kagekunst de senere år. Blandt andet takket være diverse kageprogrammer og i særdeleshed på grund af 'Den store bagedyst'.

- Jeg synes, at noget af det, 'Bagedysten' har bragt med sig, netop er en større forståelse for, at kager ikke bare er noget, man lige klasker sammen. Det har været godt for vores fag, at kunderne nu forstår det, siger Lars Juul.

Unge er vokset op med flotte tv-kager

P3-vært Mathias Helt ser også en anden grund til, at kagerne fra 'Den store bagedyst' er blevet flottere med årene. Flere af de yngre deltagere er nemlig vokset op med 'Bagedysten' og har fulgt deltagernes kamp for at kreere vilde kager med et perfekt snit, siden de var børn.

- De børn og unge, der ser programmet nu, har jo en helt anden forståelse for kager end os andre. Når de tænker på kager, er det nogle med fondant eller på en opsats. Når jeg tænker på kager, tænker jeg mere på en chokoladekage eller banankage, siger han.

Den yngste deltager i årets konkurrence, 18-årige Johanne Gormsen, var barn, da 'Den store bagedyst' havde premiere på DR i 2012. Og ligesom flere andre tidligere deltagere fra hendes generation har kage-ambitionerne aldrig fejlet noget. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

I 'Den store bagedyst' har flere af deltagerne da også eksperimenteret eller skruet ekstra op for kreativiteten. Lars Juul har i hvert fald været særligt imponeret over deltagerne Tobias Hamann og Emil Obel, der begge endte med at løfte vindertrofæet.

- Det er interessant, når en deltager kommer med en fuldstændigt crazy tilgang til kagerne, sådan som vi så med Tobias og Emil. De løftede det virkelig til nogle helt andre højder på en megakreativ måde, siger Lars Juul.

Mathias Helt er derimod især imponeret over 2019-vinder Frederikke Legaards kager, heriblandt hendes skovsø-kage.

Stem på din favorit

Men der har selvsagt været rigtig mange andre mesterværker de seneste ti år.

Vi har derfor været en tur i arkiverne og set alle 100 afsnit af 'Bagedysten' og udvalgt 15 af de flotteste og mest imponerende kager fra programmets historie til en afstemning, der stiller det store spørgsmål: Hvilken kage er den flotteste i 'Bagedysten' nogensinde?

Og det er her, du kommer ind i billedet! Herunder kan du nemlig være med til at stemme din all time favoritkage til tops. Du kan klikke på op til tre forskellige kager – så stemmer du dem op ad listen. Hvem vinder mon? Klar, parat, stem!