11-årige Alma har skrevet en opera - nu tager hun anmelderne med storm

Operaen 'Cinderella' spiller lige nu for fulde huse i Wien. Bag den står en sjippende, engelsk pige på bare 11 år.

11-årige Alma Deutschers opera blev mødt af stående ovationer og fremragende anmeldelser, da den havde premiere i Wien 30. december. (Foto: Joe Klamar © AFP or licensors)

Det er svært ikke at tænke på vidunderbarnet Mozart, når man hører om 11-årige Alma Deutscher.

Som seksårig skrev hun sin første klaversonate. Som syvårig fuldførte hun sin første opera, som ni-årig en violinkoncert.

Nu, som bare 11-årig, har den engelske pige fået sin anden opera, ’Cinderella’ opført i Wien, et af den klassiske musiks absolutte epicentre.

Og det endda til stående ovationer fra publikum og stor ros fra de klassiske musikanmeldere.

Exceptionelt og sprængfyldt med ideer

- At en ung pige har det mentale overskud til at komponere en to timers opera og tage æren for den fulde orkestrering, er overvældende; at slutresultatet er et levende, sammenhængende stykke komisk opera, er exceptionelt, skriver engelske The Telegraph.

Avisen giver fire ud af fem stjerner til operaen, og beskriver også, hvordan Alma efter premieren modtog stående ovationer, og buketter nok ”til at pigen kunne åbne en blomsterbutik, hvis hun ikke vælger at forfølge en karriere i musikken”.

Artiklen fortsætter under videoen.

Også den østrigske avis Der Standard mener, at Alma brillerer med ’Cinderella’, som avisen kalder ”sprængfyldt” med originale ideer.

Flere anmeldere finder toner, der minder om Mozart og Schumann i operaen. Og de imponeres over, at Deutscher, der altså ikke engang er teenager endnu, får så mange forskellige følelser frem i musikken, der passer til de forskellige roller i operaen.

Alma Deutscher foran plakaten til 'Cinderella' - med sit sjippetov, som hun angiveligt får mange melodier ud af. (Foto: Joe Klamar © AFP or licensors)

Får melodierne når hun sjipper

Alma nøjes i øvrigt ikke med at have skrevet hele operaen med alle de noder, der skal til for et orkester. Hun spiller også selv med i Wien, og er på scenen med violin og klaver.

Mange af sine ideer og melodier får Alma, når hun sjipper, har hun forklaret til BBC. Og nogen gange er det endda svært for hende at slippe for inspirationen.

- Jeg hører nogen gange melodierne, når jeg ikke vil have dem, når jeg prøver at koncentrere mig eller taler med nogen, siger hun til euronews.com.

Alma går ikke i skole som de fleste andre 11-årige, men bliver i stedet undervist derhjemme. Men hendes forældre presser hende ikke, understreger hendes far.

- Med Alma er det som regel omvendt. Vi bliver nødt til at holde hende tilbage. Derhjemme prøver vi at modvirke effekten og sige: ”Nej, du behøver ikke være som Mozart, det er nok, at du skriver din egen musik og er glad," siger hendes far, sprogforskeren Guy Deutscher, til euronews.com

Se meget af operaen gratis på Youtube

Som titlen antyder, er det historien om Askepot, Alma Deutscher har taget under behandling og overført til et operahus. Her er de onde stedsøstre wannabe-divaer, uden særligt mange toner i livet.

Askepot, derimod, har masser af talent, men bliver forbudt at synge. I mens søger hun efter sin digter-prins, så ord og toner kan blive forenet i skønsang …

Deutscher har skrevet på operaen, siden hun var syv år gammel. Den blev opført i en kort kammermusik-udgave i Israel i 2015, som ligger frit tilgængelig på Alma Deutschers egen Youtube-kanal og kan ses her (første akt) og her (anden akt).

’Cinderella’ spiller igen onsdag og torsdag denne uge i Casino Baumgarten - men der er totalt udsolgt.

Facebook
Twitter