22 unge mænd klar til at synge for dig i aften: Gutter, nu er vi et skridt nærmere på pigekoret!

Der måtte en audition til, før der var mænd nok til tv-programmet 'Danmark synger julen ind'. Problemet kendes fra kor i hele landet.

Når Danmark synger julen ind søndag aften på DRK, står der et mandskor klar til at synge for alle seerne

Men det er lidt af en sjældenhed, for der er faktisk ikke særlig mange mænd, der gider åbne munden op og lade den sprøde røst slippe ud.

Netop derfor afholdt DR PigeKorets dirigent Philip Faber en audition for at få 22 unge mænd på skærmen, så alle andre mænd kan se, at man faktisk kan få noget godt ud af korsang:

- Jeg håber på at møde nogen nye mennesker. Og pigekoret er jo lige inde i det andet rum, reflekterede en af deltagerne, Gustav Lundgaard Seistrup, som du kan se i videoen ovenfor.

Mænd styrer hvor mange kvinder der kan synge

Men problemet med mandlige sangere begrænser sig ikke til et tv-program på DRK søndag aften klokken 20. Det går igen i kor i hele Danmark.

'Bogensekoret på mandejagt', skrev Fyens.dk for et år siden. 'Byens kor mangler mænd', lød det fra Albertslund. Og i august skrev Fredericia Dagblad at 'Kvinderne ryger på venteliste - Vejle kor mangler mænd'.

- Der er en meget skæv fordeling i sangkapaciteten. Mændene er for få, og det styrer, hvor mange kvinder, der får lov til at synge med, så koret lyder rigtigt, fortæller Hanne Nielsen.

Hun styrer sekretariatet hos Kor72, en organisation for knap 10.000 amatørsangere.

- Det starter allerede i skolealderen. Når drengenes stemmer går i overgang, så taber vi dem på gulvet og samler dem aldrig op igen.

Enkelte steder i landet tager de større drengekor hånd om drengene, så de også får lyst til at synge efter puberteten. Det gælder eksempelvis Københavns Drengekor og Herning Kirkes Drengekor.

Ungdomsorganistationen Syng har ifølge Hanne Nielsen også haft en del held med at få flere unge mænd til at synge de seneste år.

- Men nogle steder er man gået igang med at omskrive musikken, så tenor og bas lægges sammen til en herrestemme, når der nu ikke er flere mænd med, siger Hanne Nielsen.

- Når jeg siger 'pige' siger i...

Til 'Danmark synger julen ind' lod Philip Faber alle 22 unge mænd til audition slippe igennem nåleøjet, som du kan se i videoen her:

- Jeg håber, at vi ved at samle jer, kan vise folk, der kigger på, at mænd altså også kan synge i kor, siger Philip Faber til dem og giver dem deres opgave: at synge 'Jeg så julemanden kysse mor', med bløde, fyldige mandestemmer.

- Gutter, nu er vi et skridt nærmere pigekoret!, siger en af sangerne.

- Når jeg siger 'pige' siger i 'kor'... det er jo derfor, vi er her!

Facebook
Twitter