26-årige Benjamin måtte droppe balletten i et år: Jeg vil skrive, når jeg ikke kan danse

Den 26-årige balletdanseren Benjamin Buza har en alvorlig skade i sin fod. Gennem DR3-serien 'I forreste række' følger vi hans kamp om at vende tilbage til scenen. Men de mange måneder væk fra teatret har fået den 26-årige danser til at tænke anderledes.

Benjamin Buza er hyppig gæst hos Det Kongelige Teaters huslæge på grund af en skade i sin fod. (© DR Ung & Det Kongelige Teater)

Forestil dig, at du har brugt hele dit liv på at danse ballet.

Du har trænet og trænet, og du har kæmpet, svedt og grædt for din drøm. Men lige pludselig lander du forkert på din fod, og du bliver slået ud af spillet på ubestemt tid. Ingen kan sige, hvornår du er tilbage - eller om du nogensinde kan komme tilbage.

Sådan var realiteten for korpsdanser ved Det Kongelige Teater, 26-årige Benjamin Buza, som medvirker i DR3-serien 'I forreste række'.

- Hele min karriere blev sat på pause, men det var ikke kun det, fortæller Benjamin Buza.

- Pludselig følte jeg, at den helt ville stoppe, fordi skaden var så voldsom. Et eller andet sted troede jeg, at ballet var et færdigt kapitel for mig. Jeg var helt ud af kredsløbet på teatret, og jeg var ikke en del af hverdagen derinde. I de første 6-8 måneder gik jeg for mig selv.

Udenfor murerne

Selvom det er en balletdansers værste mareridt ikke at kunne danse, valgte Benjamin Buza at se så lyst på situationen som muligt.

- Det er godt at få lidt afstand til tingene og det, man sidder i hver dag. Der er en masse styrke og positivitet at finde i det, så jeg forsøgte at se det som noget godt. Samtidig var det et pusterum til at revurdere mit liv og åbne min horisont på andre punkter og steder.

- Jeg har også fået mulighed for at se, hvordan verden fungerer udenfor murerne på Kongens Nytorv. Når man er så uspoleret i en verden, kan man måske blive en smule ensporet. Det gar givet mig et andet perspektiv på mit liv og det, at være uddannet fra en balletskole, som er lidt elitær og militæragtig.

  • Sådan ser Benjamin Buza ud i sit rette element. Her i forestillingen 'Shakespeare in Motion'. (Foto: Per Morten Abrahamsen © Det kongelige teater)
  • Her medvirker Benjamin Buza som Golfo i 'Napoli'. (Foto: Costin Radu © Det kongelige teater)
1 / 2

Tog en HF

Benjamin Buzas generation af balletdansere har ikke en gymnasial uddannelse.

Dengang forlod danserne læseskolen efter afgangseksamen i 9. klasse, og så begyndte de at danse på fuld tid. Mens Benjamin Buza var skadet, besluttede han sig for at læse en online HF på VUC.

- Det var ret vildt at starte i skole efter ti års pause. At sidde hjemme i stuen og løse ligninger, jeg aldrig før havde set. Det var enormt udfordrende, men virkelig fedt. Jeg havde jo brug for at blive udfordret, og det bliver man ikke af bare at sidde derhjemme, fortæller Benjamin Buza.

- Normalt skal jeg konstant præstere og levere noget. Og så er det ret voldsomt lige pludselig overhovedet ikke at have en udfordring. For mig var det også vigtigt at finde noget, som havde et system. Noget, jeg kunne hægte mig lidt på. Der fungerede HF enormt godt.

En forfatterdrøm i maven

Det er ikke første gang, Benjamin Buza har haft lejlighed til at tænke over fremtiden.

For han har hele tiden været bevidst om, at man som balletdanser går på pension, når man runder de 40 år. Og når det en dag er helt slut med den professionelle balletdans for Benjamin Buza, så har han en ny drøm, der venter.

- Jeg har en lille forfatterdrøm i maven. Faktisk udgav jeg en digtsamling i december, som også var en ting, jeg brugte tid på under den her skade. Et projekt, jeg kunne klynge mig til, da alt gik galt på teatret. Det kunne være en fantastisk levevej at gå. Jeg har det med at vælge de sværeste ting, griner Benjamin Buza.

Sådan ser Benjamin Buzas digtsamling 'Bindestregen' ud.

Om der kommer flere digtsamlinger med Benjamin Buzas navn på forsiden vides ikke endnu.

- Jeg vil gerne skrive alt muligt! Krimier kommer jeg nok aldrig til at skrive, dem har jeg sgu aldrig været fan af. Men noveller og romaner, måske er det lidt mere ovre i den psykologiske og filosofiske ende.

Alt er op til én selv

Der er stadig mange år til, at Benjamin Buza skal på pension. Og heldigvis for det - for skaden har givet ham endnu mere lyst til at danse ballet.

- Jeg har lært, at alt i sidste ende er oppe til én selv på et lidt bredere plan. Man skal kun gøre de ting, man selv har lyst til. Ved at kæmpe sig tilbage fra sådan en skade, har det også vist mig, hvor meget jeg elsker ballet og den verden.

Benjamin Buza optrådte første gang i en solo på Statens Museum for Kunst for få uger siden.

- Da jeg blev spurgt, om jeg ville danse på Statens Museum for Kunst, havde jeg ikke lavet et ballettrin i 10 måneder. Men jeg tænkte, at det kan jeg fandeme godt. Nu kan jeg gennemføre en ballettræning, men jeg kan stadig ikke lave de store spring, siger Benjamin Buza.

- Vi håber på, at jeg kan være færdig til at spille 'Raymonda' i november. Det er lidt 'race against time'. Men vi tror på det. Jeg håber virkelig, det kan lade sig gøre.

Facebook
Twitter