27-årig sangerinde bryder tabu: Sådan bliver min stemme påvirket af menstruation

Den 27-årige dansk-franske sopran Elsa Dreisig kæmper med stemmen, når hun har menstruation.

Den dansk-franske operasangerinde Elsa Dreisig fortæller åbenhjertigt i et musikmagasin, hvordan menstruationen hver måned gør hendes stemme en smule sværere at arbejde med. (Foto: Simon Fowler)

Sangere er dybt afhængige af deres stemme, så den værner de naturligvis om: mod sygdom, søvnmangel og meget andet.

Men på ét punkt kan kvindelige sangere ikke styre deres stemme fra naturens hånd: når de har menstruation.

Det - stadig ofte tabubelagte emne - fortæller den unge, dansk-franske sopransanger Elsa Dreisig nu om sammen med tre andre sangerinder i et interview med det franske musikmagasin France Musique:

- Hver måned bliver jeg overrasket over, at min stemme fungerer mindre godt. Jeg spørger mig selv: ’Hvorfor kan jeg ikke synge'. Men det er faktisk på grund af min menstruation, siger Elsa Dreisig i magasinet.

Får huller i stemmen

Elsa Dreisig er opvokset Frankrig med en fransk far og dansk mor. Hun har fast engagement på statsoperaen i Berlin og har for nylig udgivet sit debutalbum med klassiske arier, der har modtaget stor ros fra flere anmeldere i ind- og udland.

I artiklen i det franske musikmagasin fortæller de fire sangerinder om, hvordan de biologiske forandringer påvirker deres kunstneriske udtryk, måned efter måned.

Den 34-årige sopran Julie Fuchs fortæller, at hendes stemme bliver mindre fleksibel. Og den 31-årige mezzosopran Eva Zaïcik beretter, at hendes diskant bliver mindre rund og at der er 'huller' i stemmen.

For Elsa Dreisig påvirker menstruationen hendes evne til at synge ubesværet og frit:

- Dem, der ikke bliver forhindret i at synge, opbygger meget stress, for normalt fungerer alt. Man må gentage de tekniske bevægelser og varme stemmen endnu mere op, siger hun.

Hør et nummer fra Elsa Dreisigs album her - artiklen fortsætter nedenfor:

Man skal acceptere at miste blod

Kvindernes oplevelser bliver bakket op af en af de foreløbigt eneste undersøgelser på området, der er lavet af franskmanden Jean Abitbol. Menstruationen får simpelthen dele af kroppen til at svulme op, og det kan give vandophobning i blandt andet strubehovedet og lungevævet.

Magasinet France Musiquies reporter argumenterer i en video på magasinets facebookside for, at kvindelige operasangere skal have fri under deres menstruation:

- Nogle lande tilbyder menstruationsfri til sangerinder. Og det er ikke noget nyt: I slutningen af det 19. århundrede foreslog et antal operahuse i Europa, at sangere ikke skulle optræde under deres menstruation - fridage, de blev betalt for, siger hun i videoen.

For Elsa Dresig at se, er der umiddelbart ikke andet at gøre end at acceptere den midlertidige ændring i stemmen:

- Man skal acceptere at miste blod, og ikke forsøge at kompensere dette tab med magt eller gøre noget, hvor stemmen ikke kan svare igen. De dage må man synge, som man nu kan.

Facebook
Twitter