3 mesterværker der vælter dig bagover - og tager din operamødom

Er du til store følelser og genial musik? Så kast dig frygtløst over disse tre fascinerende operaer, anbefalet af operafan Lotte Heise.

Opera er fuld af store følelser og svig, der får tilskuerne til både at juble og græde. Her er det et billede fra Det Kongelige Teaters 2015-opførsel af klassikeren 'La Traviata' om den prostituerede Violetta. (Foto: Miklos Szabo © Det Kgl. Teater)

Tænker du, at opera er elitært, utilgængeligt og primært for det modne publikum?

Det er der absolut ingen grund til. I denne uges udgave af Kulturmagasinet Gejst på DR1 går Louise Wolff ind i operaens verden.

Der findes nemlig en række operaer, der er ganske nemme at gå til takket være deres fantastiske musik og gribende fortællinger om kærlighed og tab – emner, der rører de fleste.

Radiovært Lotte Heise fra operaprogrammet ’Bravo’ på P2 har i hvert fald jublet og grædt til samtlige af disse tre geniale operaer, der med sikkerhed får dig sendt godt afsted ind i operaens verden.

'Carmen' af Bizet

- Der er ikke nogen steder i den, der er kedelig. Fra man kommer ind og til den slutter, sidder man med åben mund. Med andre operaer kan man godt indimellem tænke: Ah, den er så smuk, men vi skal bare lige igennem det her stykke først.

- Men sådan er det ikke med ’Carmen’. Både musikken og handlingen rammer – og det er jo sjovt med en historie om en kvinde, der ikke finder sig i en skid. Altså, ”fri vil jeg leve, fri vil jeg dø. Næste elsker!” Den slags kvinder er der ikke så mange af i operaer, siger Lotte Heise om den provokerende sigøjner Carmen, der soler sig i mændenes opmærksomhed.

'La Bohème' af Puccini

- Det må være verdens bedste opera. Hvorfor? Fordi man græder. Jeg græder konsekvent hele tredje og fjerde akt hver gang, og jeg har set den i hvert fald femten gange og hørt den måske hundrede gange. Det er noget af det mest betagende musik og en fantastisk opera.

- Og så har den jo verdens værste molakkord i slutningen – så hvis man ikke får gåsehud der, og begynder at tude, har man et hjerte af sten, siger Lotte Heise om den gribende kærlighedshistorie om den fattige kunstner Rodolfo og den tuberkuloseramte syerske Mimi.

'La Traviata' af Verdi

- Det er jo et spændende drama om en kvinde, Violetta, som har solgt sin krop, og det må man jo ikke – ikke i den tid i hvert fald.

- Hun forelsker sig i Alfredo, og så kommer hans far til hende og siger: ”Du er nødt til at lade min søn gå, for du er et forsuttet bolsje. Ellers kan hans søster aldrig blive gift med sin elskede, og det kan du da ikke ødelægge, vel?” Og så er det jo et stort drama med fantastisk musik af Verdi.

Du kan se mere om opera i denne uges afsnit af Kulturmagasinet Gejst.

Denne artikel blev udgivet første gang marts 2017.

Facebook
Twitter