4 koncerter der får maj måned til at stryge afsted

Foråret får altid for hurtigt ben at gå på. Men i stedet for at ærgre sig over det hurtige forår, får du her musik, der stryger afsted med solskinnet.

Der er masser af klassiske koncerter i maj måned, og én om dagen i din radio. Her er fire af dem, der i særlig grad har fokus på strygerne. (Foto: Steffen Ortmann / collage: dr.dk)

Foråret er kommet, træerne er sprunget ud - og før vi får set os om, så er sommeren over os.

På P2 er maj-musikken præget af violiner, celloer og bratscher - tre instrumenter, der har det til fælles, at de hører til i strygergruppen.

Se hele programmet for P2 Koncerten i maj

I den anledning guider P2-redaktør Esben Tange dig til fire maj-koncerter, der alle har strygere på programmet.

Strygende afsked

Diamantensemblet, der i 14 år har været en vigtig del af dansk musikliv, går ved deres afskedskoncert sammen med klavertrioen Trio con Brio om et medrivende kammermusikprogram.

Med Poulencs Sekstet for blæserkvintet og klaver er der overstadig fransk musik fra de tidligere 1930’ere, hvor klassisk musik går i skøn forening med jazz og operette.

Tjajkovskijs strygersekstet 'Souvenir de Florence' slutter koncerten med sødmefuld og smægtende romantisk kammermusik, hvor Tjajkovskij lader sit sorgfulde russiske hjerte opløfte af humørfyldte italienske stemninger.

- Der er lagt op til en smuk afsked, lyder det fra Esben Tange.

Haydn: Klavertrio nr. 25 i e-mol, Poulenc: Sekstet for blæserkvintet og klaver. Tjajkovskij: Souvenir de Florence ved strygesekstet. Sendes tirsdag 1. maj direkte fra Det Kgl. Bibliotek i København.

Usædvandlig forårskoncert

En helt usædvanlig koncert, hvor årets P2 Kunstner, Den Danske Strygekvartet, er gået sammen med DR PigeKoret og musikere fra DR SymfoniOrkestret i musik, der kredser om natur og forår.

- En koncert med musik med et væld af forfinede stemninger, som lever stærkt i egen ret – og som i kraft af korte musikalske broer smelter sammen til en smuk helhed, fortæller Esben Tange.

Den danske Strygekvartet har i år sin helt egen koncertserie, hvor de inviterer andre musikere til at spille med, og denne koncert er en del af den serie.

Programmet byder blandt andet på danske sange, kvartetmusik af Haydn og Wiedman samt Schönbergs store strygesekstet Verklärte Nacht. DR Pigekoret med dirigent Filip Faber. Magda Stevensson, bratsch og Richard Klug, cello. Den danske Strygekvartet. Sendes på P2 tirsdag den 8. maj.

(© sCANPIX)

Unge danske talenter dyster i musikkonkurrence

- Danmark er begavet med et væld af unge meget talentfulde strygere! lyder det fra Esben Tange.

Derfor er der grund til at glæde sig til finalen i Den danske Strygerkonkurrence 2018.

Efter indledende konkurrencer i både København og Aarhus mødes de fire bedste til en finalekoncert, hvor de sammen med Aarhus Symfoniorkester prøver kræfter med de store solo-koncerter af blandt andre Brahms og Dvoraks cellokoncert.

- Alle musikere er under 30 år og spiller enten violin, bratsch, cello eller kontrabas, og det er de fire bedste, der ender i finalen. Måske viser der sig en ny Nikolaj Znaider eller Andreas Brantelid blandt de unge talenter, og under alle omstændigheder vil der være intense øjeblikke når de fire strygere dyster på talent, teknik og musikalitet!

Hør eller oplev finalen, hvor 4 unge strygere dyster på talent, teknik og musikalitet akkompagneret af Aarhus Symfoniorkester. Dirigent: David Björkman. Sendes på P2 fredag den 11. maj og kan opleves i Symfonisk sal i Aarhus den 9. maj.

Paradisisk festivalmusik

Komponisten Telemann bliver ofte klemt i trængslen mellem Bach, Vivaldi og Händel, når der skal spilles klassisk musik. Og det er ifølge Esben Tange en skam.

- Telemanns musik er livsbekræftende musik med bevægende ekspressive svinkeærinde, siger han.

Det kan opleves i en koncert fra den polske 'Paradise Festival', hvor den dansk-kroatiske barokspecialist Jesenka Balic Zunic folder sig ud som solist i Telemanns bratsch koncert, der både kalder på klanglig varme og ægte virtuositet.

'Music in Paradise Festival' i Polen fra 2017 med den dansk-kroatiske barokspecialist Jesenka Balic Zunic som solist på barokbratsch med Kore Ensemblet fra Polen. Sendes onsdag den 30. maj.

Facebook
Twitter