40-årig sangerinde efter mandens død: Musik hjælper mig gennem sorgen

Kira Skov mistede for ganske nylig sin mand, men musikken hjælper hende gennem sorgen. For livet skal gå videre.

- Man er efterladt med et stort tomrum, som man ikke kan fylde op med noget. Det var jo Nicolai, der havde den plads.

I februar mistede Kira Skov sin mand, den 39-årige bassist og komponist Nicolai Munch-Hansen, til en ”utilsigtet fatal blanding af euforiserende stoffer og alkohol”, som hun skrev på Facebook i dagene efter.

- Det er ren rædsel, sorg og meningsløshed, siger den 40-årige sangerinde og sangskriver i P2-programmet ’Stines Søndag’.

Selv har hun forsøgt at kvæle kvalerne efter mandens død med musik. Det hjælper hende gennem sorgen. For livet skal gå videre.

Ofte lytter Kira Skov til Mozarts ’Requiem’ eller Rachmaninov.

- Her kan jeg finde glæde i sorgen og mørket. De favner den store vifte af følelser, man har som menneske.

Lyt til Kira Skovs klassiske favoritter.

Den estiske forbindelse

Som professionel musiker har Kira Skov brugt sin egen musik som talerør for den sorg, hun ikke føler kan udtrykkes mange andre steder.

- I vesten skal vi hele tiden foregive at leve lykkelige liv. Jeg har altid synes, at det var vigtigt, at favne mørket og ulykken, og når man ikke kan det i dagligdagen, fordi det er så ildeset og tabubelagt, må man gøre det kreativt, siger hun.

11. maj udgav hun albummet ’In the Beginning’ sammen med saxofonist og komponist Maria Faust.

At hun er estisk, er en forklaring på, hvorfor de to musikere begav sig til det sydlige Estland for at indspille det rugende og sakrale album, der lyder som skåret over ligeledes estiske Arvo Pärts minimalistiske og højstemte musik.

Som et kirketårn i moderne musik agerer Pärt bindeled mellem den ophøjede og folkelige religiøsitet, der også høres på 'In the Beginning' - et album, der netop er indspillet "i én af de forladte kirke, hvor der ikke voksede træer ud af taget og der var jordgulv", som sangerinden siger, inden hun uddyber meningen med de uvante omstændigheder:

- Med manglende elektricitet og rindende vand var det langt fra optimale forhold, men vi ønskede begge at nærme os den estiske mentalitet. Estland har en meget barsk historie, hvor de adskillige gange har underkastet sig større regimer, siger Kira Skov og tilføjer:

- De har en lidelsesfortælling, der er skrevet ind i deres historie og identitet, siger hun og nævner samarbejdspartneren Maria Faust.

Som sovjetbarn født ti år før murens fald blev hun nemlig opflasket med slagfærdige leninistiske sange langt fra den anderledes diskrete højskolesangbog, Kira Skov voksede op med.

- Temaerne på pladen er tab, savn, død og tro, og på den måde er det meget universelle temaer, men mørket i det estiske folkefærd er hele tiden tilstede i vores musik, siger hun og bliver stille, inden hendes korte tænkepause bliver til ord:

- Men faktisk handler pladen lige så meget om mit eget mørke.

Lyt til tre sange fra 'In the Beginning' af Kira Skov og Maria Faust.

Blå toner i blodårerne

Det er som om lyset lever kortere i Kira Skov.

Med hæs stemme og heroin chic-attitude bragede hun igennem som frontfigur i Kira and the Kindred Spirits i 2001, hvor hun ene kvinde gjorde den som rockdiva i en genre domineret af mandehørm. Indenlænge fandt hun dog sammen med en af hanerne i bandet - sin nu afdøde mand, der spillede bas i rockbandet.

Kira Skov i front for sit gamle band Kira and the Kindred Spirits, 2005. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Bandet blev opløst i 2008, men siden har Kira Skov gjort den som ivrig solokunstner sideløbende med, at hun har stået mange prøvelser igennem.

I 2009 fik hun en kræftsygdom, der vendte op og ned på det hele.

- Det var meget definerende for mit musikalske skifte. Jeg tog en masse ting op til revision, hvor jeg var nødt til at reflektere over, hvorvidt jeg bare kunne fortsætte i samme bane, siger Kira Skov, men peger alligevel på noget, der altid har gjort hende følge.

- Selvom min musik har forandret og udviklet sig meget, så er der altid en blå tone, der løber igennem det, siger Kira Skov og tilføjer:

- Jeg har ligesom kunne placere mit eget mørke i musikken, og på den måde har det skabt en slags balance i mit liv.

At foregribe sorgen

Det aktuelle album skulle egentlig have været ude en uge efter mandens død, men udgivelsen blev udskudt og turnéen sat på standby. Kira Skov sønderskudt af sorg.

Med sine mange mørke og melankolske sange lyder ’In the Beginning’ som et sorgalbum, men er det langt fra.

Hør P2-programmet 'Stines søndag', hvori Kira Skov er gæst.

Arbejdet i den estiske kirke begyndte længe før, men som Berlingske skrev i sin i øvrigt storrosende seksstjernede anmeldelse af albummet:

- Det er som om, at pladen på uhyggelig vis foregriber den personlige tragedie, der senere skulle ramme Kira Skov.

Det er ikke første gang, hun har skrevet om noget, der senere sker. Selv beskriver hun det som varslinger.

- Det er ofte, jeg ikke ved, hvad teksterne handler om før, jeg senere finder ud af det, siger sangerinden selv, men kaster så lidt skepsis i den spåkugle, mange medier mener kredser om hende.

- Jeg tror ikke på, at jeg har den form for kraft, men det er alligevel tankevækkende, at jeg ved noget intuitivt, før det sker, siger hun.

- Jeg troede jo, at Nicolai og jeg skulle blive gamle sammen. Hans død var ikke noget, jeg gik rundt og forestillede mig på nogen som helst måde, men nu klinger alle sangene om tab og død mærkeligt profetiske,

Kira Skov vil ikke sige hun er kommet videre, men musikken tynger sorgen og gør den udholdelig. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Selvom sangene er alvorstunge og mærkede af dystre klangflader, kunne de dog ikke forlenes med Kira Skovs sindsstemning eller sangstemme i kølvandet på tragedien.

Med to efterladte børn at kere sig om kunne hun intet andet end forsøge at få tilværelsen til at hænge sammen.

- Helt ærligt vidste jeg ikke om, jeg kunne gå ud og synge sangene. Men det hjælper mig. Det er helende, siger Kira Skov og slutter i et suk, ikke lettelsens, men acceptens:

- Musikken hjælper mig simpelthen til at kunne klare mig gennem sorgen.