5 fif: Sådan kan du genkende musikken - næsten lige så godt som nørderne i tv

Kan du høre forskel på Mozart og Carl Nielsen? Den Klassiske Musikquiz synger på sidste vers, men du kan selv øve dig i at gætte videre.

Er det muligt at gætte musik på bare én tone?

Ja da. I hvert fald hvis man hedder Frederik Cilius (i visse sammenhænge kendt som Kirsten Birgit) eller Matthias Hammer og er holdkaptajner i Den Klassiske Musikquiz på DR K, der på søndag sender sidste gang i denne sæson.

Men selvom du ikke har taget det høje C eller en 12-talseksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, kan du godt lære at skelne komponisternes forskellige værker fra hinanden.

Herunder giver quiz-vært Philip Faber tilfældige danskere på Strøget i København en lektion, så de kan genkende impressionisme, Mozart, Carl Nielsen, Beethoven og barokmusik.

Hvis du har mod på at genkende endnu mere musik, har P2s Svend Rastrup Andersen dissekeret 10 klassiske komponister i serien 'Sådan kan du høre det er...' (klik her). Vi har også samlet en række fif fra udsendelserne på dr.dk/klassisk her - og her.

1. Barokmusik: Knas i maskineriet

Barokmusikken blev skrevet i 1600- og 1700-tallet, en periode hvor instrumentet cembalo var et lige så stort hit som elguitaren var det i 1970'erne.

Cembaloen er en forgænger for klaveret, men har en noget mere knasende og sprød lyd.

Hvis du hører lyden af det, er det ret sikkert barokmusik, du har i ørerne. Og med det trick kan du genkende musik af blandt andre Vivaldi, Telemann og Bach.

2. Mozart: Først den ene vej, så den anden vej

Mozart er meget glad for at gå hen til kommoden - og så tilbage igen. Melodien bevæger sig eksempelvis først op i toner - og så ned ad samme toner.

Det giver en meget "ordentlig" musik, som en af de forbipasserende på Strøget så nøjagtigt beskriver det.

Hører du musik, der går først den ene vej og så den anden - så er der en god chance for, at det er skrevet af Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)

3. Beethoven: Skruen uden ende

Kender du det med ikke at kunne afslutte - det gjorde Ludwig Van Beethoven (1770 - 1827) i den grad!

Hvis du hører et stykke musik, der ingen ende vil tage, og hvor slutningen bare bliver ved og ved, så er der en god chance for, at det er Beethoven (det kan dog også være andre!).

"Nu må det være..." som en af de forbipasserende rammende sagde, da Beethovens symfoni endelig fandt sin ende.

4. Impressionisme: Lidt som musik fra Kina.

Den franske impressionisme foregik fra slutningen af 1800-tallet og ind i 1900-tallet og har en såkaldt pentaton skala, musik med en skala på fem toner.

Det giver musikken en speciel klang, der i vestligt indstillede ører kan lyde lidt "kinesisk".

Hvis du fanger den, kan du gætte videre i kompinister som Dukas, Ravel og ikke mindst Claude Debussy.

5. Carl Nielsen: Hvis tonen virker, hvorfor så skifte den?

Carl Nielsen er den store, danske nationalkomponist - men det er langt fra alle, der nikker genkendende til hans musik.

Det kan du komme til, hvis du bare husker ham som en "miljøvenlig" komponist. Han genbrugte nemlig gerne en tone flere gange, når først den var i spil...

Facebook
Twitter