5 rigtig gode grunde til at fylde dit liv med musicalsange

Musicals er mere end lystig sang og dans i spraglede kostumer. Der er fem ting, de syngende historier er særligt gode til, ifølge brugerne på dr.dk/klassisk.

Musicals er mere end underholdning. De syngende historier er mestre i at rive os med og få os til at føle det, der sker på scenen - og så kan de redde humøret på en regnvejrsdag. Her er det Det Ny Teaters opsætning af 'Wicked' (2011), der tager publikum med på eventyr. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Copyright: Scanpix Denmark)

Hvis der er noget, musicals kan, så er det at krybe ind under huden og gå i kødet på følelserne: Når Julie Andrews bryder ud i sang i The Sound of Music kan vi næsten mærke, hvordan det er at stå på en bjergtop og synge af sine lungers fulde kraft!

Hundredvis af brugere har de seneste uger givet deres bud på verdens bedste musicalsang til P2 og dr.dk/klassisks Top 50 Musical. Og blandt forklaringerne på, hvorfor et nummer er særlig godt, gemmer der sig både personlige oplevelser og store følelser:

- Musicals giver en genklang af vores egne følelser. Man får et spejl, som man kan forholde sig til på en meget umiddelbar måde. Man kan gå ind i det som en kropslig og sanselig erfaring, fortæller Michael Eigtved, der er lektor i Teater og Performancestudier på Københavns Universitet

- Og så kan man lade mig svømme hen i det her hav og prøve at føle ligesom dem, der står på scenen, hvad teatret altid har stræbt efter - at man skal kunne føle, hvad det vil sige at være døende for eksempel, siger han.

Nominer din egen favoritsang og skriv, hvad det er, der gør sangen særlig for dig. Artiklen fortsætter efter afstemningen.

Nedenfor kan du se en buket af gode grunde til at fylde din egen hverdag med alverdens musicals.

1: De rører os dybt i hjertet

Hvis man synes, man hører hulkelyde fra nabosædet, når man sidder i salen og musikken spiller, er den formentlig god nok - og det er næppe fordi vedkommende er forkølet.

Flere brugere melder om våde lommetørklæder, når musicalnumrene brager, og det er måske ikke så mærkeligt. Mange af sangene rummer nemlig alle de store følelser fra glæde og forelskelse til dyb desperation og afmagt, og som lytter er det svært ikke at blive revet med.

Som en bruger skriver om sit yndlingsnummer:

- 'Hemma' fra 'Kristina från Duvemåla' af Björn Ulvaus og Benny Andersson - og den skal synges af Helen Sjöholm. ABBA-drengene og Sjöholm kan noget sammen, som slår alt andet hørt med mine ører. Hele 'Kristina från Duvemåla' er fantastisk, men dette nummer indeholder al den længsel og savn, man kan føle gennem et helt liv, og den trækker tårer HVER gang.

2: Sangene slipper vores indre musicalstjerne fri

(Foto: Theo Wargo © 2016 Getty Images)

Det er ikke lige meget, hvem der stiller sig op på scenen og synger sit hjerte ud som Evita eller Operafantomet. Faktisk kan hele forestillingen stå og falde med, om sangerne er dygtige nok - det er mange af dr.dk's brugere enige om.

Men når vi står derhjemme og synger ned i hårbørsten, ryger de sangtekniske krav sig heldigvis en tur. Der er nemlig bred enighed om, at det meste musicalmusik er så medrivende, at vi ikke kan lade være med at skråle med.

Det er da også en af grundene til, at Louise udpeger sangen 'Satisfied' fra 'Hamilton' som sin favorit: - En rigtig smuk sang om kærlighed og, endnu vigtigere, kærligheden mellem to søstre. Den er både sjov og sørgelig, og lige meget hvor mange gange jeg har hørt den bliver jeg ikke træt af den. Desuden er den fantastisk at skråle med på.

3: Sætter lyd på livets begivenheder

Mange af dr.dk's brugere kan stadig huske, hvordan det føltes, første gang de så en musical, og mange skriver også, hvordan numrene får dem til at mindes forskellige begivenheder fra deres liv - netop fordi de ofte handler om store, universelle følelser, som de fleste kan sætte sig ind i.

Men der er også nogle, der bruger musicalnumrene til at skabe minder. En af dem er Signe Døssing Nørskov, der havde en trumf i ærmet, da hendes søn skulle giftes - nemlig en sang, der er gået hen og blevet hendes favorit:

- 'Can You Feel the Love Tonight' fra 'The Lion King'. Denne meget smukke sang brugte vi i et powerpoint-show ved en af vore sønners bryllup. Den blev spillet til afslutningsbilledet, hvor de to smukke unge sidder tæt sammen i klitterne ved Vesterhavet i skæret fra en flot solnedgang.

4: Får os til at tænke

(Foto: Kevin Kane © 2011 WireImage)

De fleste musicals er fyldt med kærlighed, men ofte ligger der en større konflikt og ulmer og gør livet besværligt for alle omkring sig.

Mange nævner 'West Side Story', 'Phantom of the Opera' og 'Sound of Music' som eksempler på musicals, der får os til at tænke over livet, mens vi hungrer efter en lykkelig slutning - hvilket ofte gør sangene ekstra stærke.

Maj har imidlertid kastet sin kærlighed over en anden af de mange musicals, der tager et eksistentielt emne op, for som hun skriver, da hun skal vælge et yndlingsnummer:

- 'Believe' fra 'Book of Mormon' er fantastisk; den rammer humor, ironi, vanvid, skønhed, håb og idealisme på samme tid. Det er mit favoritnummer, fordi da jeg så den i London, forstod jeg omsider endelig pointen med musicals. Grov humor og smuk musik er her en perfekt kombi. Og så behandler den et betændt emne som religion på en hel unik, befriende måde.

5: Sang og dans er den ultimative humørpille

(Foto: JAN JØRGENSEN)

Det er svært at holde humøret nede, når musicalnumrene brager ud af højtaleren og rundhåndet strør sang og dans ud over hverdagen.

For eksempel har en af dr.dk's brugere svært ved at sidde stille, når titelnummeret fra 'Hair' toner frem.

- Jeg kan se den geniale, film for mig og kan trods min fremskredne alder fyre et par go-go moves af når jeg hører sangen.

Mange er enige om, at humøret stiger betragteligt, når musicalen flyder ud af højttaleeren, og den gode stemning er da også grunden til, at Mette Lund ikke i tvivl om, hvilket nummer, hun ville høre, hvis hun kun måtte vælge ét:

- 'Defying Gravity' fra 'Wicked' har alt hvad man kan ønske sig af en musicalsang. Eventyr, magi og power, og så er den sunget af en grøn kvinde i det øjeblik, hvor hun lærer at flyve. Det er en absolut velskrevet sang, som efterlader dig med den bedste yes-følelse i verden, skriver hun.

Facebook
Twitter