5 stykker musik der sætter lyd på sorgen – og får tårerne frem

Musikken kan fremkalde følelser – også af den sørgelige slags. I anledning af temadagen ”Sammen om sorgen” er her fem stykker at starte på.

Musik kan være godt værktøj til at komme ind i sorgen - og ud af den igen. P2s Stine Rosengreen anbefaler fem stykker musik - blandt andet af Søren Huss, der her ses på coveret til albummet 'Troen & Ingen' (© Universal Music)

Musik skal der til – også når følelserne er blå og mørke, triste og sørgelige.

- Musikken kan være med til at åbne op for vores følelser, og på den måde være forløsende. Vi kan bruge den som et tilflugtssted, eller som en indgang til dér hvor ord ikke rækker, siger radiovært på P2, Stine Rosengren

Hele onsdag sætter DR fokus på sorgen, og om aftenen kan du blandt andet skrive til P2 og sætte ord og musik på din sorg og dine minder om en afdød.

Stine Rosengren er vært fra klokken 18 til 24, hvor du kan skrive på dendusavner@dr.dk og P2s Facebook-side.

Her peger Stine på fem værker om død og sorg, der både kan give plads til mørket og sorgen. Og forhåbentlig på sigt få dig med ud igen.

Husk: Du kan klikke på billederne for at høre al musikken.

Max Richter: Lamentation For A Lost Life

- Jeg oplever, at jeg har følt mig som en hul skal, de gange hvor døden er kommet tæt på. Det er som om kroppen biver som forstenet – stiv og livløs, siger Stine Rosengren.

- Alt går i stå, og jeg føler mig skrøbelig som tynde glas. Det er dén tilstand som Richter rammer….

Søren Huss: Tak For Dansen

- Det er 10 år siden af sangeren Søren Huus mistede sin kæreste I en trafikulykke. Og nummeret her, er simpelthen så smukt – fuld af smerte over tabet, uretfærdigheden, og en taknemmelighed over at have elsket så ubetinget, siger Stine Rosengren.

- Det er frostklar alvor der forplanter sig i kroppen. En tyngende sorg, hvor du samtidig ved, at du skal videre … på én eller anden måde.

Brahms: Ihr habt nun Traurigkeit fra 'Ein Deutsches Requiem'

- Jeg husker mit første møde med 'Ein Deutsches Requiem' af Brahms. Jeg sad alene i min lejlighed med noderne foran mig, og lyttede. Pludselig åbenbarede der sig denne inderlige og intense musik, og tårerne trillede. ”Vi vil se hinanden igen, og ingen kan tage den glæde fra os… ” sang sopranen, som en engel midt i mørket, siger Stine Rosengren.

- Brahms skrev sangen til sin mor, der var død kort forinden. Han var fortvivlet over meningen med livet på jorden – og søgte trøst i bibelen og skrev værket ud fra de steder, hvor bibelen trøster de efterladte.

Indspilningen herover er med Dorothea Röschmann, Berliner Filharmonikerne & Simon Rattle.

Rachmaninov: Klaverkoncert nr. 2, andante

- Luk øjnene og give dig hen til én af de absolut smukkeste satser i verden. Her kan tårer flyde sammen med musikken, og du kan give helt slip, siger Stine Rosengren.

- Musikken er som en stor varm favn, der rummer alt og giver dig kærlighed og håb. Masser af håb. Lyt til oboen – der som en lille fugl synger sammen med klaverets lyse toner. Hvis ikke det er lys midt i mørket – så ved jeg ikke…

Indspilningen herover er med Leif Ove Andsnes, Berlin Philharmonikerne & Antonio Pappano.

Stephen Paulus: The Road Home

- Denne sang kan tolkes på flere måder. Som lyset og vejen ind i døden, for dén der skal turde give slip på livet. Eller som en hånd der rækker ud efter den, der har befundet sig længe nok i sorgens ensomme sted, siger Stine Rosengren:

- Dér hvor du hører til, bor skønheden, og det er dér, du skal finde fred med kærlighed i hjertet…

Indspilningen herover er fra albummet 'Requiem' medConspirare & Craig Hella Johnson.

Sammen om sorgen

  • Når danskerne oplever dødsfald tæt på, skjuler tre ud af fire deres sorg for ikke at belaste deres omgivelser. Det viser tal fra Det Nationale Sorgcenter. De savner at kunne tale om den afdøde.

  • DR har derfor valgt at sætte fokus på sorg en hel dag onsdag 29. november, med det formål at vi sammen får en større forståelse for, hvordan vi hjælper hinanden med at gøre sorgen til en mere naturlig del af vores liv.