6 stykker du skal kende med Niels W. Gade - Danmarks første musikalske verdensstjerne

Komponisten Niels W. Gade var en stjerne i sin samtid. Lær seks af hans værker at kende i anledning af hans 200 års jubilæum.

Gade var en konge i dansk musikliv - og internationalt kendt. 22. februar er det 200 år siden, han blev født - derfor får du her tre af hans værker, du bør kende, og tre der er gode.

Niels W. Gade var en konge i dansk musikliv - og den første komponist fra Danmark, der slog igennem internationalt.

I dag ville han væee fyldt 200 år - og i den anledning har dr.dk/klassisk fået P2s Jens Cornelius til at pege på seks værker af Gade: tre populære, du bør kende til - og tre, der (også) er gode.

De 3 kendte:

Brudevalsen

Ja, dén brudevals! Melodien du hører til alle bryllupper, når brudeparret danser, og hele selskabet omringer dem og klapper med.

Musikken stammer fra Gades ballet Et Folkesagn (1854), hvor den danses ved brylluppet mellem Hilda og Ove.

Selv syntes Gade at valsen var så mislykket, at han helst ville have smidt den ud.

0:00

Elverskud

Toppen af dansk nationalromantik er korværket 'Elverskud'. Her dramatiserer Gade folkevisen om Elverkongens datter, der forhekser Hr. Oluf natten før hans bryllup.

Den psykologiske pointe i det über-romantiske mesterværk er, at Oluf er splittet mellem fornuft og begær, og det koster ham livet at undertrykke sine drifter.

Mod slutningen af stykket synger koret 'Morgensang af Elverskud', et mageløst stykke i egen ret.

0:00

På Sjølunds fagre sletter

Niels W. Gade var i sine unge år inspireret af gamle nordiske folkemelodier. I 1838 skrev han selv en ”folkevise”, 'På Sjølunds fagre sletter', om kong Valdemar Atterdag, der rider rundt i natten som et hvileløst gespenst.

Den samme melodi bruger Gade i 1. sats af sin 1. Symfoni, og det er med til at anslå musikkens betagende og dystre nordiske stemning.

0:00

3 andre gode stykker:

Efterklange af Ossian

Gades gennembrudsværk er den flotte ouverture 'Efterklange af Ossian', eller 'Ossian-ouverturen', som den bare kaldes.

Den blev skrevet til en konkurrence i København 1840, men til Gades store held blev den udgivet i Tyskland. Det blev hans gennembrud.

Ouverturen er uhyggelig, majestætisk og flot, når den fremmaler sit Ringenes Herre-agtige sagnunivers. Ikke bare et af Gades bedste værker, men selve nøglen til hans europæiske berømmelse.

0:00

Klavertrio, F-dur

Gade skrev mængder af kammermusik, som holder en høj standard. Der er tre violinsonater, flere strygekvartetter, en sekstet og sågar en oktet for strygere.

Klavertrioen i F-dur fra 1863 er et af hans mest veloplagte kammerværker. Det er musik med charme, energi og skønhed. Det perler så lifligt og temaerne er simpelthen henrivende.

0:00

Symfoni nr. 4, B-dur

Gades lille, lyse Symfoni nr. 4 er en af de bedste danske symfonier fra 1800-tallet. Her er han virkelig inspireret, og det gør symfonien til en dejlig måde at bruge 20 minutter på.

Symfonien burde spilles regelmæssigt af de danske orkestre. Så kan nogle af de mindre interessante Gade-symfonier tages frem ved lejlighed for at sætte i relief, hvor god Gade er, når han er bedst.

0:00

Niels W. Gade 200 år

  • Den betydningsfulde danske komponist Niels W. Gade har 200 års jubilæum den 22. februar.

  • ​Hele ugen sætter P2 fokus på Gade og hans musik med koncerter og en ny portrætserie.

  • På selve dagen den 22. februar sender P2 "Gadefest" fra 12.15-18.00. Vigtige personer i det danske musikliv peger på værker af Gade som er værd at genopdage, og vi dykker ned i tiden og personen Niels W. Gade - fra gulddreng til magtmenneske.