7 skud musik til at redde din hverdag - fra arbejdsliv til opvask

Begynder kalenderen at sande til igen? Skal du igang med at løbetræne eller på en sidste skovtur? Der er klassisk musik til det hele - tag og lyt!

Hverdagen kalder, med arbejdsbunker, opvask, motion og måske en tur i byen. Der er klassisk musik til det hele - bare dyk ned i playlisterne herunder! (Foto: Nickolai Kashirin / Jellaluna / Morten Just © CC)

Sommerferien er ved at være ovre for mange danskere.

Forude venter igen fyldte kalendre timer i pendlertrafikken, stabler med opvask, ambitioner om mere motion - og måske en tur i skoven eller byen en weekend.

Alt det findes der klassisk musik til. Her får du syv playlister fyldt med både stille, sjove og skæve toner.

Under hver beskrivelse får du link til musikken til dr.dks radioplayer. Du kan også finde dem allesammen og flere til som podcast til iTunes lige her - eller XML-format her.

Velkommen tilbage til hverdagen!

Til pendlerturen

Så er det op, i bad, i tøjet, få spist morgenmad, børstet tænder og afsted!

Playlisten her er designet til din tur gennem morgentrafikken, hvad enten du skal med tog, bus eller bil.

Her er bagateller med blæsere, musik fra Star Wars og computerspillet The Sims; her er nordiske toner fra Grig, moderne toner fra Mel Powell- og en musical-morgensang.

HØR PLAYLISTEN Klassisk til dig som pendler

Til den tilsandede kalender

Du har måske haft sand mellem tæerne hele sommeren og lovet dig selv, at fremover ville du prioritere familie og venner mere - og arbejdet mindre.

Men nu sætter hverdagen ind - og kalenderen er det eneste, der ser ud til at sande til ...

Der er ingen grund til at fortvivle: Blæs sandet væk med lidt musik og tag et velfortjent pusterum.

HØR PLAYLISTEN Klassisk til din tilsandede kalender

Til opvasken

I gennemsnit tager den daglig opvask i en familie 30 minutter. På et år svarer det omtrent til en hel uges konstant opvask, uden pauser.

Men opvasken kan også være et frirum, hvor du kan tænke nye tanker og få nye gode idéer. Opvasken kan være dér, hvor du får nye input.

Den her playliste er specialdesignet til når du skal vaske op. Der er både noget der kan få det til at skumme, noget der sjasker og vasker, noget der gnider og skurrer, og noget til, når du beundrer dine rene glas.

Pas på du ikke taber noget undervejs!

HØR PLAYLISTEN Klassisk til opvasken

Til løbeturen

Sommeren er snart forbi, så nu skal du også vinke farvel til feriemaven.

Den her playliste er lagt, så du kan øge dit tempo lidt hele vejen. Og den rydder alle konkurrenter af vejen i en sådan grad, at selveste EUs Konkurrencekommisær, Margrethe Vestager, har fået øje på den:

Playlisten åbner med en smuk og stemningsfuld sang fra musicalen 'Oklahoma'. Derefter følger Mozart, livlig galskab, sex og højt humør. Batman flyver lavt og Ringenes Herre sender dig på eventyr.

Musikkeren giver dig sukker til hjernen og tempo i benene, også med hjælp fra Tom & Jerry.

HØR PLAYLISTEN Klassisk til din løbetur

Til regnskabets time

Du har forhåbentlig haft en fed ferie - men måske har det gjort bankkontoen lidt for tyndbenet? Det finder du ud af, hvis du tjekker din hjemmeøkonomi igennem.

Desværre er det med tallene ofte mere udmattende end løbeturen. Heldigvis har Mozart-effekten for længst dokumenteret, at din indlæringsevne kortvarigt bliver forbedret markant, hvis du lytter til klassisk musik

Playlisten her er specialdesignet til dig der sidder og skal lave regnskab. Der er tænkt på klarhed og stringens - musik der kan hjælpe med at få et godt overblik. Der er også musik som kan ledsage dig, hvis regnskabet ikke går op ...

HØR PLAYLISTEN Klassisk til når du skal lave regnskab

Til turen hjem fra en nat i byen

Efter en hård arbejdsuge vælger især mange unge at trække stikket ... og sætte det til fadølshanen og stroboskoplys.

Aftenshowets Mikkel Fønsskov står bag den her playliste, der på en gang hylder afslutningen på en våd aften, den mørke aftenhimmel og længslen efter den kærlighed, der ikke lod sig materialisere (for ellers er det trods alt et dårligt move at lytte til musik på vej hjem ...).

Til at trøste dig, får du både 'Den allersidste dans', natlige toner fra Wagner og Richard Strauss og Ravel og Tjajkovski som følgesvende.

HØR PLAYLISTEN Klassisk til turen hjem efter en nat i byen

Til turen ud i sensommerskoven

En skovtur er velegnet, når du vil lufte sindet og minde dig selv om livets cykliske karakter: Sommern er forbi, men den kommer igen.

De fleste tager i skoven i dagtimerne, og oplever både frodighed og forfald. Men i skumringen, hvor dagen driver bort og aftenen træder til, der er skoven også skøn. Et indirekte lys får alt til at træde frem som silhuetter, og der sænker sig en stilhed efterhånden som solen går ned.

Her får du følgeskab i skoven af både de danske komponister Anders Koppel og Carl Nielsen, af selveste Mozart og Rachmaninov - og af musik fra filmen 'Ringenes Herre'.

HØR PLAYLISTEN: Klassisk til en skovtur i skumringen

P2 LIVElige nu
Hej P2

Nyt emne hver dag. Vært: Claus Berthelsen. HejP2@dr.dk