Afsløret: Italiensk musiker udgav kollegas album som sit eget

Den italienske pianist Maurizio Moretti kopierede en kollegas Brahms-album, men glemte at sige det til nogen.

Hvad nytter det at bokse ved klaveret, når man bare kan få andre til at gøre det – og selv tage æren? Det tænkte den italienske pianist Maurizio Moretti nok, da han kopierede kollegas album. (© Lake Como Festival)

Italienske Mourizio Moretti har med både koncerter og undervisning gjort klaveret til sin levevej - men det er tilsyneladende ikke alt, han har udgivet, som han selv har trykket på tangenterne til:

Maurizio Moretti ser nemlig ud til at have kopieret en kollegas album.

Ifølge engelske Slippedisc er pianistens seneste album med soloværker af Brahms angiveligt komplet identisk med et andet album fra 2002 - nemlig af hans kollega, pianist og professor Marc Pantillon.

Samtidig er der rejst tvivl om to andre af Morettis indspilninger, den ene udgivet på det hæderkronede pladeselskab Decca.

Tager det som en kompliment

En pianist har hacket min cd med Brahms og offentliggjort på internettet, som om han har spillet den selv.

Marc Pantillon, pianist

Det er Marc Pantillon selv, der har rejst sagen på sin Facebook-profil:

- En italiensk kollega fortæller mig, at en pianist har hacket min cd med Brahms og offentliggjort på internettet, som om han har spillet den selv, skriver Pantillon og fortsætter i det lune hjørne:

- Jeg tager det som en kompliment, at han valgte min version.

En anden italiensk pianist, Luca Ciammarughi, understøtter mistanken i en video, hvori han påviser sammenfaldet mellem originalen og kopien.

Se Luca Ciammarughis video her - bemærk den er på italiensk. Artiklen fortsætter nedenfor.

Ifølge Slippeddisc er Morettis album nu trukket tilbage af pladeselskabet Inviolata, der i samme ombæring formulerede en undskyldning til Pantillon og hans pladeselskab.

Maurizio Moretti er ellers en velrespekteret og anerkendt pianist med en international karriere, professorjob på musikskoler i såvel italienske Cagliari som franske Paris, og så gør han det jævnligt i forskellige konkurrencejuryer.

Brite udgav over 100 kopi-album

Moretti står ikke alene, når det kommer til bluffmageri indenfor klassisk musik.

Han har egentlig bare gjort den feterede britiske pianist Joyce Hatto kunsten efter, da hun i ledtog med sin fikse pladeproducer-mand udgav mere end 100 album.

Repertoiret spændte bredt, fra Beethoven over Prokofiev til Mendelssohn, og hun blev rost for sin forbløffende virtuositet og indlevelse.

Men det var slet ikke Joyce Hatto, der sad ved klaveret.

Ellers respekteret pianist

P2 LIVElige nu
Hej P2

Nyt emne hver dag. Vært: Mathias Hammer. HejP2@dr.dk