Amen: Nu får Brorson selskab af Steffen Brandt i kirkens sangskat

Popmusikerne rykker ind i kirken med den nye Kirkesangbog – som en forlængelse af Den Danske Salmebog.

Udover to bidrag fra Steffen Brandt indeholder den nye kirkesangbog også musik af flere andre kendte danske musikere. Men salmebogen findes stadig, så du også kan synge Brorson. (Foto: Asger Ladefoged og Wikipedia)

Hvis du blevet er lidt træt af at synge Brorsons ’Op al den ting, som Gud har gjort’ på kirkebænken, er der godt nyt.

Fredag blev den nye kirkesangbog nemlig lanceret, og heri er det musikere som Lars Lilholt, Anne Linnet, Sys Bjerre, Steffen Brandt og Teitur, der har skrevet spritnye salmer og sange til kirkebænken.

Den første tilføjelse i den nye sangbog har nummer 792 og ligger sig således i forlængelse af Den Danske Salmebog, men de kan også synges udenfor kirken:

- Kirkesangbogen er et nyt trin ind i virkeligheden. Her mødes salmer og sange. Her mødes forskellige genrer. Her er nyt og gammelt, digtet og gendigtet, kendt og ukendt, siger initiativtager og biskop Peter Skov-Jakobsen i en pressemeddelelse.

Mere eksistentiel end egentlig kristen

Fælles for alle 229 sange er, at "de er mere eksistentielt afsøgende med en bredere kristen livsbetydning," som det står i pressemeddelelsen.

Det er åndelige sange, hvor hele 75 er blevet sunget i landets kirker allerede før udgivelsen.

Som et potpourri af både ældre, nyere og helt nyskrevne sange kan Kirkesangbogen bruges til gudstjeneste, men også andre kirkelige handlinger henover ugen, til arrangementer i sognegården, i skolen og derhjemme, lyder det.

Men den udfordrer også:

- Jeg glæder mig til rejsen ind i dette nye land, hvor noget vil passe mig – andet udfordre mig. Men jeg synes hele tiden øjnene falder ned over tekster, der taler og nynner, og jeg hører melodier, der ikke vil lade mig være i fred, siger Peter Skov-Jakobsen.

Redaktionsgruppen bag Kirkesangbogen: Henrik Marstal, Inge Marstal Rasmus Nøjgaard og Helene Dam. (Foto: Carsten Lundager)

Mere end 10.000 indsendte bud

I udvælgelsen har redaktionsgruppen været igennem 10.000 salmer og sange, men kun 229 er sluppet gennem nåleøjet.

Målet har været at nå en høj litterær, teologisk og musikalsk kvalitet. Som formand for redaktionsgruppen, Rasmus Nøjgaard, siger:

- Vi kunne ikke have skabt denne bog for ti år siden. Vi oplever lige nu en stor talentmasse inden for både salmedigtere og -komponister med en åbenhed over for kristendommen og dens åndelige værdier,

Kirkesangbogen blev udgivet 26. maj af Det Kgl. Vajsenhus. I går, 2. juni blev der afholdt en stor salmeworkshop og koncert i Haderslev ved Folkemødet om Reformationen.

Facebook
Twitter