Anton får uvurderlig hjælp mod sin ADHD af 82-årig legende: Det får mig til at slappe af

Siden Antons mor inviterede et symfoniorkester ind i stuen, har han fundet en ny måde at tackle sin ADHD.

19-årige Anton Bruus har fået hjælp til lektierne fra en uventet kant.

Hans ADHD har altid givet ham problemer med at holde tankerne tøjlet til skolebøgerne, men siden han var med i programmet 'Orkestret flytter ind', har en estisk komponist gjort det lettere for ham at holde fokus.

I løbet af programmet præsenterer pianist og ekspert i klassisk musik Mathias Hammer nemlig Anton for komponisten Arvo Pärt, og langsomt går det op for den unge teenager, at Pärt kan noget, som Rihanna og hendes popkolleger ikke kan.

- Fraværet af det rytmiske element i et stykke som 'Spiegel im Spiegel' af Arvo Pärt gør, at jeg kan slappe af. Hvis jeg skal skrive en større opgave i skolen, sætter jeg Arvo Pärt på, fordi det gør, at jeg bedre kan koncentrere mig, fortæller Anton, der fortsat sætter den aldrende komponist på, når skolearbejdet kalder.

Klassisk uenighed mellem mor og søn

Det var hans mor, der fandt på at melde ham til programmet, der havde premiere på DR K i tirsdags, og det var ikke uden skepsis, at Anton gik ind i projektet.

Den klassiske musik var nemlig ukendt land for både Anton og hans mor og i starten af programmet kan det da også se ud som om, Mathias Hammer har fået kam til sit hår.

Væbnet med tålmodighed, klaver og symfoniorkester præsenterer han de to novicer for det ene stykke klassiske musik efter det andet, uden at de rigtig bider på.

Som du kan se i programmet bliver det ikke nemmere af, at Anton og hans mor ikke ligefrem er enige om, hvad et stykke med klassisk skal kunne.

Mens moren er vild med Astor Piazollas 'Liebertango', der leder tankerne til Argentina, begynder Anton at få smag for Arvo Pärts 'Spiegel im Spiegel', som er noget af de kedeligste hans mor længe har hørt.

- Jeg blev ret begejstret for Arvo Pärt, hvilket jeg egentlig selv blev lidt overrasket over. Jeg kendte ham ikke i forvejen, og jeg troede ikke, at det her program ville kunne ændre på min musiksmag, fortæller Anton.

Symfoniorkester i stuen med Anton som gæstestjerne

Som du kan se i programmet har Mathias Hammer en ekstra trumf i ærmet i sin jagt på at få hul igennem til Antons klassiske hjerte.

Egentlig skal de kun vælge et enkelt nummer, som musikerne fra Aarhus Symfoniorkester skal spille for dem hjemme i deres dagligstue. Valget falder måske ikke overraskende på Arvo Pärt.

Men da de sidste toner er klinget af, bliver Anton budt op på scenen for at spille med på trommer til morens 'Libertango'-favorit.

- Det var en megafed oplevelse. Jeg anede ikke, at jeg skulle spille med, men det var simpelthen så fedt, fortæller Anton, der selv både spiller trommer og klaver til daglig.

Han har da også givet tangostykket en ekstra chance, selvom kameraerne for længst er slukket. Men der er ingen tvivl om, at det er Arvo Pärt, der står øverst på den klassiske playliste, og favoritten er stadig ’Spiegel im Spiegel'.

Selvom spejlstykket først og fremmest fungerer som førstehjælp til lektierne, ryger den estiske komponist ikke i skammekrogen, bare fordi skolen ringer ud.

Tværtimod sætter Anton sig snart til rette på tilskuerrækkerne, når den lokale kirke slår dørene op for en koncert med stykker af Arvo Pärt.

Hvis nogen havde spurgt ham, om han ville med for et halvt år siden, havde han ikke vidst, hvad de snakkede om.

Se Antons klassiske forvandling i ’Orkestret flytter ind’ her.

Facebook
Twitter